Gazet van Antwerpen Stad en Rand

31 jaar na diefstal van ‘Neus’ verbroeder­en dader en gedupeerde

Kidnapper van bekende pop en stichter van De Poesje van Sint-Andries ontmoeten elkaar opnieuw

- GREG VAN ROOSBROECK

Studentenc­lub Aymie ontvoerde 31 jaar geleden de Neus, de bekendste pop van poesjenell­entheater De Poesje van Sint-Andries. Het nieuws kreeg toen ook aandacht in uw krant. Afgelopen zaterdag kwamen de ontvoerder en de stichter van het poppenthea­ter weer bij elkaar om de plezantste kidnapping uit de geschieden­is van de wijk te herdenken.

“Dag Guy, hoe gaat het ermee?”, vraagt iemand in café Het Neusje aan de Prekersstr­aat, op een boogscheut van de Nationales­traat. “Och, Max”, lacht Guy. “Laat me gerust. Ik wil me

aa ni meer klappe! Het doet nog altijd zeer!” Guy is Guy Van de Casteele, de 71-jarige stichter van poppenthea­ter De Poesje van Sint-Andries. Max is Max Van den Bergh (54), voormalig sportprese­s van studentenc­lub Aymie, die in 1987 de Neus, de bekendste pop van De Poesje, ontvoerde en teruggaf in ruil voor een vat bier.

“Goeie grap”

Beide heren zagen elkaar 31 jaar lang niet, maar ontmoetten elkaar zaterdag weer in het pittoreske volkscafé in het hart van de Antwerpse Sint-Andrieswij­k. “Dit was mijn idee”, zegt Max, die intussen in Boechout woont. “Mijn vrienden en ik organisere­n elk jaar een bijeenkoms­t. Dit jaar was het aan mij om iets te bedenken. Ik vond dat nostalgie en Sint-Andries, de wijk waarin we voor vertaler-tolk studeerden, centraal moesten staan en heb Guy opgebeld. Of we elkaar nog eens konden zien, nadat we in 1987 met onze zatte koppen zijn pop hadden ontvoerd? Deze maand is dat tenslotte 31 jaar geleden. Als bij wonder had hij nog altijd hetzelfde telefoonnu­mmer.”

“Ik was meteen voor Max’ idee gewonnen”, zegt Guy, een van de drie originele Poesje-spelers die nog in leven zijn. “Uiteindeli­jk was het een goeie grap. Het moet rond 23u ’s avonds geweest zijn. We waren net terug van een optreden in de Seefhoek en volop bezig met ons materiaal op te bergen in de kelders van ons pand in de Lange Ridderstra­at. Toen we weer boven kwamen aan onze auto, was de Neus, de enige pop die we nog moesten uitladen, verdwenen.”

Antwoordap­paraat

“Ik weet niet meer wie destijds precies op het idee is gekomen”, zegt Max. “Het is 31 jaar geleden en we waren allemaal goed in de wind. Ik weet ook niet meer wie de Neus juist uit de auto heeft ontvreemd. Maar ik weet wel nog dat we even getwijfeld hebben: ‘Hey mannen, gaan we hier nu mee door of niet?’”

“En ze zijn ermee doorgegaan”, zegt Guy. “Kort na de ontvoering stond er opeens een bericht op ons antwoordap­paraat. Dat ze studenten van Aymie waren. Dat ze de Neus in hun bezit hadden. En dat ze daags nadien om 12u tijd hadden om over het losgeld te onderhande­len.”

Het kostte De Poesje uiteindeli­jk een vat bier. Maar ook de studentenc­lub deed achteraf een duit in het zakje. Toen de Neus in 1990 een standbeeld kreeg aan de Nationales­traat, legden de jongens en meisjes van Aymie bij. Het beeld staat er nog altijd. En dan haalt Guy Van de Casteele voor een goed gevuld Het Neusje zijn in 1987 ontvoerde pop weer boven. Dief Max wordt zowaar stil als Guy behendig met de stangen begint te laveren en de Neus zijn zegje laat doen. “Da’s na toch eireg da gier gin pikaante weusjes baa die pingte krégt, hei.”

Yves Dene (54) geniet van het onverwacht­e schouwspel. Hij was 31 jaar geleden vicepreses van Aymie. “Ik was er niet bij op de avond van de ontvoering, maar ken het verhaal wel.”

“Ik niet en ik val bijna van mijn stoel”, pikt Edwin Vansteenbe­rghe in. Edwin was geen lid van Aymie, maar is wel een vriend van het eerste uur. “Ik ken Yves en Max al veertig jaar”, verduideli­jkt hij. “Wij gaan elke week tennissen. Ik weet zelfs met welke vrouwen Max geslapen heeft. Maar dit geweldig verhaal had ik nog nooit gehoord.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? VICTORIANO MORENO FOTO ?? Van links: Yves, Guy, de Neus en ontvoerder Max: na 31 jaar weer herenigd.
VICTORIANO MORENO FOTO Van links: Yves, Guy, de Neus en ontvoerder Max: na 31 jaar weer herenigd.
 ??  ?? Foto’s uit uw krant van 31 jaar geleden. Studentenc­lub Aymie leek het eventjes te menen.
Foto’s uit uw krant van 31 jaar geleden. Studentenc­lub Aymie leek het eventjes te menen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium