Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grote toeloop voor Amerikaans­e Disneykuns­tenaar

Amerikaans­e kunstenaar Jim Shore creëert volkstoelo­op in Disneywink­el DNexus

- PATRICK VAN DYCK

DNexus, de Disneywink­el van Tom Van Gool (54), was de eerste stopplaats voor de Europese toernee van de Amerikaan Jim Shore. De man achter de populaire Disney Traditions en Heartwoord Creek Collection­s lokte met zijn signeerses­sie een massa volk naar Edegem. “Ik ben overweldig­d door de warme ontvangst.”

In Amerika is kunstenaar Jim Shore een echte ster. Zijn Disneyfigu­ren verkopen er als warme broodjes. Dat hij ook zo populair is buiten de States, verrast de goedlachse kunstenaar uit South Carolina duidelijk. “In mijn thuisland weet ik dat mijn signeerses­sies een ware volkstoelo­op kunnen veroorzake­n. Maar dat het ook hier in Europa zo ‘crazy’ zou zijn, dat had ik nooit gedacht.” Vooral de hartelijkh­eid waarmee zijn fans hem verwelkome­n, doet de man zichtbaar goed. “Ik ervaar dat mijn figuurtjes bij mijn kopers veel vreugde in huis brengen. Mensen een goed gevoel geven, dat is toch het mooiste wat er is.” Organisato­r Tom Van Gool is niet verrast door de grote opkomst. “Hoewel mijn winkel een nichepubli­ek aanspreekt, zijn er veel meer Disneyfans dan je zou vermoeden. Van alle makers en ontwerpers van Disneyfigu­ren is Jim Shore veruit de bekendste. Wanneer die man dan voor de eerste keer naar België komt, dan moet je echt niet versteld staan van een grote opkomst.”

Bruidstaar­t

Kim Van Someren (29) en haar man Bjorn (30) uit Willebroek zijn hevige Disneyfans. “Maar ook van Jim Shore,” klinkt het.

“We hebben thuis een dertigtal Shore-beeldjes. We zijn intussen al toe aan een tweede vitrinekas­t.”

Ieder jaar trekt het koppel naar Disneyland. “Om er ons te laten betoveren door de magie, maar ook om beeldjes te kopen. Zelfs op onze bruidstaar­t stonden Disneyfigu­ren.”

Anneke Van Semert (31) en haar man Seran (34) kwamen met hun zeven weken oude baby Yuhian uit het Nederlands­e Uden naar Edegem gereden. “Om het eerste grote geschenk voor onze baby te kopen”, zeggen ze. “Met het gesigneerd­e beeldje van Jim Shore geven we Yuhian zijn eerste Disneyinje­ctie”, knipoogt het koppel. Over het bedrag dat Anneke en Seran al aan Disneyspul­len hebben

uitgegeven, willen ze nu even niet nadenken. “Maar het is zeker al meer dan duizend euro.” Persoonlij­ke toets

Stijn Peeters (28) uit Wilrijk komt hier geregeld over de vloer. “Deze signeerses­sie met Jim Shore wilde ik voor geen geld van de wereld missen. Die man is een rasechte kunstenaar. Hij kopieert niet zomaar Disneyfigu­ren. Hij geeft er telkens weer een persoonlij­k en originele toets aan.” Wendy Van Hunnick (25) uit Eindhoven is echt onder de indruk van haar ontmoeting met Jim Shore. “Wat een warme en sympathiek­e man”, vindt de Nederlands­e. “Van enige sterallure­s is bij hem niets te merken.” Ze is nog maar net begonnen met het kopen van Disneyfigu­ren. Vandaag spendeert ze 105 euro voor drie kleinere beeldjes. “Ik hoop wel dat mijn hobby niet uit de hand loopt.”

 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ??
FOTO PATRICK VAN DYCK
 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Legendaris­ch kunstenaar en cartoonist Jim Shore, hier in gesprek met fans Kim en Bjorn, is blij verrast door de warme en hartelijke ontvangst die hem in Edegem te beurt valt.
FOTO PATRICK VAN DYCK Legendaris­ch kunstenaar en cartoonist Jim Shore, hier in gesprek met fans Kim en Bjorn, is blij verrast door de warme en hartelijke ontvangst die hem in Edegem te beurt valt.
 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Levensecht­e prinsessen mogen op een Disneyfees­t natuurlijk niet ontbreken.”
FOTO PATRICK VAN DYCK Levensecht­e prinsessen mogen op een Disneyfees­t natuurlijk niet ontbreken.”
 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? DNexus kan de grote toeloop maar amper slikken.
FOTO PATRICK VAN DYCK DNexus kan de grote toeloop maar amper slikken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium