Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uithaal van De Wever naar coalitie sp.a en PVDA zindert na

Volgens politicolo­gen speelt strategie grote rol in sterke veroordeli­ng door N-VA-voorzitter

- ANDREAS ROTTY (jvh)

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft gisteren bijzonder verontwaar­digd gereageerd op de beslissing van sp.a om een coalitie te sluiten met PVDA in het OostVlaams­e Zelzate. Maar waarom eigenlijk? Volgens politicolo­gen is het van groot strategisc­h belang voor N-VA om van de extreemlin­kse partij een paria te maken, net als Vlaams Belang.

De Wever bestempeld­e de coalitievo­rming in Zelzate gisteren als “het doorbreken van het cordon sanitaire”, maar dat is volgens politicolo­og Dave Sinardet fout. “Het cordon is een duidelijke politieke afspraak die alle Vlaamse partijen in 1992 sloten om niet te besturen met het toenmalige Vlaams Blok, omdat die partij een racistisch programma had. Er is nooit zo’n afspraak gemaakt tegen extreemlin­kse partijen.”

“Bovendien: als het cordon al doorbroken is, was het dat zes jaar geleden in Borgerhout ook al. Want de PVDA zit daar al jarenlang in een coalitie met sp.a en Groen (zie ook stuk hiernaast,

red.). Borgerhout telt vier keer meer inwoners dan Zelzate. De bevoegdhed­en en middelen op districtsn­iveau zijn wel kleiner dan op gemeenteni­veau, maar als het dan toch over het politieke principe gaat, maakt het toch niet uit op welk niveau het is?”

Waar De Wever volgens Sinardet wel een punt heeft, is dat er gelijkenis­sen zijn tussen PVDA en Vlaams Belang. “Allebei hebben ze bepaalde autoritair­e trekjes, en steunden ze niet zo democratis­che regimes uit het verleden of uit andere landen. De PVDA was in het verleden een openlijk maoïstisch­e partij, en Mao was uiteraard verre van een democraat. Of dat nu nog van belang is? Die vraag kan je stellen, net zoals je die vraag kan stellen over Vlaams Belang na de veroordeli­ng van die partij voor racisme. Zij hebben natuurlijk nog altijd Filip Dewinter, die nog altijd bezoekjes brengt aan bepaalde fascistisc­he figuren. Bij PVDA had je recent wat controvers­e rond Venezuela.

Verscheide­ne uitspraken van belangrijk­e PDVA’ers gaven toch de indruk dat ze dat regime wel degelijk tot op zekere hoogte steunden of verdedigde­n.”

Verloren stemmen

Blijft de vraag of de uitspraken van De Wever toch niet vooral politiek-strategisc­h te begrijpen vallen. “De Wever en zijn N-VA zeggen al langer dat PVDA en Vlaams Belang één pot nat zijn”, zegt Sinardet. “Want ze vrezen dat als ze dat niet zeggen, de PVDA gaandeweg een respectabe­le partij wordt. En dat versterkt links, want dan is het makkelijke­r om linkse coalities te sluiten. Maar zolang PVDA een paria blijft, zijn stemmen voor die partij eigenlijk verloren stemmen voor links.”

“Daarom bleef De Wever daar in Antwerpen bijvoorbee­ld op ha- meren: om te vermijden dat CD&V in de verleiding zou komen om een linkse coalitie te sluiten met Groen, sp.a en PVDA. Het is een poging om de patstellin­g die op rechts bestaat op links te repliceren, zodat PVDA-stemmen net als Vlaams Belang-stemmen worden geïsoleerd.”

Onvrede over cordon bij achterban

Ook professor Carl Devos denkt dat strategie een grote rol speelt in de uitspraken van De Wever. “Het cordon werkt rechts op de zenuwen omdat het hun coalitiemo­gelijkhede­n verkleint, terwijl links dat probleem niet heeft.”

Volgens Devos speelt er ook een persoonlij­ke aversie van de N-VAvoorzitt­er tegenover PVDA. “Ik kan begrijpen dat een conservati­ef als De Wever inhoudelij­k nooit zou kunnen besturen met PVDA. Dat is zijn goed recht. Maar daarom is het ook een linkse coalitie, geen rechtse.”

“Maar het is een feit dat er al langer druk bestaat op de rechterzij­de van N-VA om het bestaan van dat hele cordon te heroverweg­en. Het ligt bijvoorbee­ld heel moeilijk bij een deel van de N-VA-achterban dat De Wever niet wil meewerken aan een rechtse coalitie met Forza Ninove. Om daaruit te geraken, kan hij PVDA en Vlaams Belang gelijk stellen, en zeggen: ‘Als links het cordon mag doorbreken, mogen wij dat ook.’ Maar dat is eigenlijk laf. Dat is alsof je om te besturen met Vlaams Belang het excuus nodig hebt dat links met PVDA in zee gaat. Ik heb de moeite genomen om de twaalf pagina’s van het bestuursak­koord in Zelzate te lezen, en eerlijk gezegd zie ik nergens iets waardoor de rechtsstaa­t in gevaar komt. Dan zou het moediger zijn om gewoon eerlijk te zeggen dat je het cordon wil heroverweg­en zonder dit als flauw excuus te gebruiken.”

 ?? FOTO BELGA ?? Bart De Wever.
FOTO BELGA Bart De Wever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium