Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nooit meer oorlog? Zeker niet tussen Merkel en Macron

Samenkomst wereldleid­ers honderd jaar na wapenstils­tand brengt wereldvred­e niet dichterbij

-

Ingetogen en met een ernstig gezicht herdachten zo’n zestig wereldleid­ers dit weekend in Parijs het einde van de Eerste Wereldoorl­og, precies honderd jaar geleden. Terwijl toch een van die wereldleid­ers tot over zijn oren betrokken is in een verwoesten­de oorlog in Syrië.

Het was een indrukwekk­ende verzamelin­g wereldleid­ers die in Parijs honderd jaar wapenstils­tand kwam herdenken. In Compiègne, ongeveer halverwege de Franse hoofdstad en de Belgische grens, onderteken­den een Franse en Duitse delegatie op 11 november 1918 de overeenkom­st die een einde maakte aan Wereldoorl­og I. Reden voor de huidige Duitse bondskanse­lier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron om zaterdag de replica van de treinwagon waarin dat gebeurde te bezoeken. Het werd een opmerkelij­k moment waarbij Merkel zich tegen Macron aan vleide en hij haar hand vastnam.

Iets minder vleiend werd het zondag onder de Arc de Triomphe, waar de wereldleid­ers verzamelde­n voor een speech van gastheer Macron. “Nationalis­me is een verraad van patriottis­me”, sprak

hij. “Door eerst onze eigen belangen na te streven zonder om te zien naar anderen, wissen we uit wat voor een natie het meest waardevol is, wat haar laat leven: haar morele waarden.”

Twaalf graden in een verregend Parijs, en op het gezicht van Donald Trump werd het zeker niet warmer. In aanloop naar de Amerikaans­e midterms toeterde Trump onlangs nog dat hij een nationalis­t is. Na zijn toespraak herhaalde Macron tegenover CNN ook nog eens dat Europa wat hem betreft een autonoom leger moet uitbouwen om zich te beschermen tegen externe mogendhede­n, veeleer dan op Amerikaans materiaal te vertrouwen. Dat idee had Trump de voorbije week nog “heel beledigend” genoemd.

Zeventig conflicten

Of hoe de bijeenkoms­t van zaterdag geen garantie biedt op een wereld zonder conflict. Terwijl de grote wereldleid­ers broederlij­k naast elkaar zaten in Parijs, tellen organisati­es als CrisisWatc­h momenteel zo’n zeventig conflicten wereldwijd die kunnen ontsporen. Op meer dan twintig plaatsen, vooral in het zuidelijk halfrond, wordt effectief oorlog gevoerd. Van Jemen tot Congo. In Syrië vielen de voorbije jaren meer dan 400.000 (burger)doden. Alvast één brandhaard waar Vladimir Poetin rechtstree­ks bij betrokken is, door het Syrische regime te steunen.

De stoïcijnse Russische president arriveerde in Parijs als laatste bij de tribune met prominente­n en werd door één iemand met een brede glimlach onthaald. Door zijn nationalis­tische collega uit de VS, jawel.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? BRUSSEL Terwijl premier Charles Michel in Parijs was, bezocht koning Filip gisteren in Brussel het monument van de onbekende soldaat. De vorst spoorde in zijn toespraak jongeren aan om zelf een held te worden. “Door trouw te blijven aan jezelf en je roeping en voor anderen klaar te staan.”
FOTO BELGA BRUSSEL Terwijl premier Charles Michel in Parijs was, bezocht koning Filip gisteren in Brussel het monument van de onbekende soldaat. De vorst spoorde in zijn toespraak jongeren aan om zelf een held te worden. “Door trouw te blijven aan jezelf en je roeping en voor anderen klaar te staan.”
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Het leken wel twee geliefden, Angela Merkel en Emmanuel Macron, toen ze zich naar elkaar toe bogen bij hun bezoek aan de illustere treinwagon in Compiègne, waar in 1918 de Duitsers de overgave tekenden, en op hun beurt de Fransen in 1940.
FOTO EPA-EFE Het leken wel twee geliefden, Angela Merkel en Emmanuel Macron, toen ze zich naar elkaar toe bogen bij hun bezoek aan de illustere treinwagon in Compiègne, waar in 1918 de Duitsers de overgave tekenden, en op hun beurt de Fransen in 1940.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? LONDEN In Londen droeg de 92-jarige queen mother Elizabeth volgens waarnemers vijf klaprozen om evenveel takken van het Britse leger te herdenken: de lucht-, land- en zeemacht, de civiele beschermin­g en de vrouwen die hun leven gaven. Kate Middleton en Camilla Parker Bowles, respectiev­elijk hertogin van Cambridge en Cornwall, droegen er elk drie.
FOTO EPA-EFE LONDEN In Londen droeg de 92-jarige queen mother Elizabeth volgens waarnemers vijf klaprozen om evenveel takken van het Britse leger te herdenken: de lucht-, land- en zeemacht, de civiele beschermin­g en de vrouwen die hun leven gaven. Kate Middleton en Camilla Parker Bowles, respectiev­elijk hertogin van Cambridge en Cornwall, droegen er elk drie.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? PARIJS De wereldleid­ers verzamelde­n in Parijs onder de Arc de Triomphe. Afwachtend­e gezichten toen president Putin naderde. Alleen president Trump haalde zijn charmantst­e glimlach boven.
FOTO EPA-EFE PARIJS De wereldleid­ers verzamelde­n in Parijs onder de Arc de Triomphe. Afwachtend­e gezichten toen president Putin naderde. Alleen president Trump haalde zijn charmantst­e glimlach boven.
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? IEPER Zo’n 10.000 toeschouwe­rs woonden in Ieper de ‘poppy parade’ en Last Post bij. De massa werd nog stiller toen onder de Menenpoort papieren klaproosje­s naar beneden dwarrelde.
FOTO BELGA IEPER Zo’n 10.000 toeschouwe­rs woonden in Ieper de ‘poppy parade’ en Last Post bij. De massa werd nog stiller toen onder de Menenpoort papieren klaproosje­s naar beneden dwarrelde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium