Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ex-coach moet snel ontslagen Yannick Ferrera opvolgen

Yannick Ferrera na vijf maanden ontslagen bij Waasland-Beveren

- WIM HOUTTEQUIE­T, BENNY CALLAIJ

Het avontuur van Yannick Ferrera (38) bij WaaslandBe­veren zit er na vijf maanden op. De trainer betaalt uiteindeli­jk het gelag van de tegenvalle­nde resultaten in de competitie. Ferrera vond nooit een type-elftal en kreeg vooral geen lijn in het aanvallend­e compartime­nt.

“Na zes maanden zal ik niet vertrekken”, verwees Yannick Ferrera bij zijn voorstelli­ng naar het vroegtijdi­ge vertrek van Philippe Clement, zijn voorganger bij Waasland-Beveren, naar Racing Genk. Die zes maanden heeft hij uiteindeli­jk niet gehaald. Achttien nieuwkomer­s integreren en inpassen bleek niet evident. Het bestuur predikte geduld, maar dat geduld was zaterdag na een povere 11 op 45 op.

In snel tempo automatism­en kweken was de grootste uitdaging voor Ferrera. Hij slaagde er wel in meteen een goede organisati­e neer te zetten. Zo bleek WaaslandBe­veren een lastige tegenstand­er voor veel ploegen. Het werd in geen enkele wedstrijd echt weggespeel­d. Maar offensief was Waasland-Beveren dit seizoen vaak onmondig. Er zat nooit een duidelijke lijn of idee in het aanvallend­e spel, waardoor de ploeg te veel rekende op de flitsen van goudhaantj­e Ampomah.

Eind september wankelde de stoel van Ferrera al eens fel na de blamage in de beker tegen de amateurs van Mandel United. Het bestuur behield toen nog het vertrouwen in zijn trainer, maar stelde wel een ultimatum: enkel een zege tegen Moeskroen kon zijn vel toen nog redden. Het werd 0-3 en Ferrera zat weer even steviger in het zadel. Ook omdat hij nog de steun van de spelersgro­ep genoot. Na een onverhoopt maar verdiend punt op het veld van Club Brugge leek de trein vertrokken. Maar niets was minder waar. WaaslandBe­veren kon in vijftien wedstrijde­n slechts één keer winnen. Al speelde het wel acht keer gelijk.

Achttien nieuwkomer­s

Ja, Ferrera heeft verzachten­de omstandigh­eden. Zo moest hij dit seizoen met achttien nieuwko- mers nagenoeg van nul beginnen. Misschien moet het bestuur dus ook even de hand in eigen boezem steken. Waasland-Beveren heeft met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar de jongste kern uit eerste klasse. Maar precies halfweg de competitie mag je op voetballen­d vlak toch meer verwachten? De nederlaag tegen Cercle Brugge was uiteindeli­jk de spreekwoor­delijke druppel.

Vooral het experiment om zaterdag zonder spits aan de match te beginnen, werd Ferrera niet in dank afgenomen. Het was trouwens niet de eerste keer dat Ferrera van systeem wisselde. Zo kweek je ook geen automatism­en. En ja, Ferrera had een brede kern, maar een type-elftal vond hij nooit. Waasland-Beveren heeft nood aan een trainer die voor duidelijkh­eid en standvasti­gheid zorgt.

Ferrera wenste gisteren niet te reageren op zijn ontslag, maar op de persconfer­entie na de match van zaterdag was hij hard voor zijn spelers. Voelde hij de bui toen al hangen? “Een trainer die niet wint, wordt altijd in vraag gesteld”, luidde het. “Als we op deze manier blijven doorgaan, zullen we degraderen. De spelers moeten ophouden zich te verstoppen achter excuses over de tactiek. Het ligt aan de kwaliteit die we op het veld tonen. Als we zelfs geen pass van vijf meter kunnen geven, tja, dan hebben we een probleem.”

“De spelers moeten ophouden zich te verstoppen achter excuses over de tactiek. Als we zelfs geen pass van vijf meter kunnen geven, tja, dan hebben we een probleem.” Yannick Ferrera Zaterdag na de nederlaag

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium