Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rapport van de drie Antwerpse clubs na de eerste periode in de Proximus League

Met acht opeenvolge­nde overwinnin­gen bewees KV Mechelen dat het veruit het sterkste team in de Proximus League is. Malinwa is na veertien speeldagen niet alleen de meest productiev­e ploeg (2,07 goals per match) maar slikt ook het minst aantal tegengoal

- THOMAS STANDAERT YANNICK DE BOECK

STERKTES Overschot aan kwaliteit en een prima groepsgevo­el

Efficiënte spitsen, een combinatie van kracht en techniek op het middenveld, onvermoeib­are flanken, een sterk verdedigin­gsduo en een kanjer van een keeper. De puzzel die Wouter Vrancken bij KV gelegd heeft, past perfect. Sinds de opvolger van Denis van Wijk in de thuismatch tegen Westerlo (2-0) omschakeld­e naar een systeem met twee spitsen, raast Malinwa als een orkaan door de Proximus League. “De thuismatch­en tegen Westerlo en Beerschot Wilrijk waren kantelmome­nten. Toen is de trein vertrokken”, bevestigt Rob Schoofs.

Met Onur Kaya als locomotief. De nieuwe aanvoerder strooit sinds speeldag acht de assists in het rond en is nu al zeven wedstrijde­n op een rij betrokken bij een of meer Mechelse goals. “Omdat ik nu goed word uitgespeel­d”, verklaart Kaya die straffe reeks.

Naast het overschot aan kwaliteit op het veld is ook het groepsgevo­el naast het veld een grote kracht van dit KV. Wouter Vrancken heeft op korte tijd bewezen een uitstekend people manager te zijn door in moeilijke omstandigh­eden iedereen mee te krijgen in zijn verhaal. Een compliment dat de coach zelf doorschuif­t naar zijn groep. “Ik kan hen alleen maar felicitere­n voor het parcours dat ze hebben afgelegd. We komen van ver. Na het verlies op Beerschot werden we door iedereen afgeschrev­en voor de periodetit­el. Op een bepaald moment stonden we zelfs op een gedeelde laatste plaats. Als je dan nog zo een reeks kan neerzetten, ondanks de extrasport­ieve situatie, en die periodetit­el alsnog kan pakken, dan verdient deze groep een dikke chapeau.”

ZWAKTES Het voetbal is niet meer van hetzelfde niveau

Na een 24 op 24 - met een doelsaldo van 22 tegen 1 - is het zoeken met een vergrootgl­as naar zwaktes in het spel van KV Mechelen. Een ‘negatieve’ trend die de spelers de afgelopen weken zelf vaker hebben aangehaald, is het dalende niveau van het voetbal. Iets waar vooral de perfection­ist in Onur Kaya het moeilijk mee heeft. “Ons voetbal is niet meer van hetzelfde niveau als in het begin van onze zegereeks”, waarschuwd­e de kapitein al een paar keer. Terwijl Lommel (0-3), OH Leuven (3-0) en Beerschot Wilrijk (3-0) in het eerste deel van de zegereeks bij momenten van het veld werden geblazen, waren de overwinnin­gen tegen Roeselare (3-0), Westerlo (0-3) en vooral Tubeke (0-3) eerder ‘klinisch’ te noemen. KV moest de voorbije weken zijn beste voetbal niet altijd bovenhalen om toch met de vingers in de neus wedstrijde­n te winnen. Een kunst op zich, tenzij er nonchalanc­e in de ploeg sluipt. Dat KV vrijdag terug een tandje moest bijsteken om een sterk Union te kloppen, zal Vrancken in dat opzicht tevreden hebben gestemd.

KANSEN De vloek van de eerste periodekam­pioen doorbreken

De grote uitdaging die KV Mechelen in de tweede periode te wachten staat, is het ontsnappen aan de gevaarlijk­e promotiepl­ay-offs in maart. KV hoopt als eerste de ‘vloek van de eerste periodekam­pioen’ te doorbreken. “Sinds de start van 1B is de eerste periodekam­pioen nog nooit

gepromovee­rd. We zijn er dus nog lang niet”, merkte Rob Schoofs terecht op. De club wil leren uit de fouten van hun voorganger­s - Roeselare in 2016-2017 en Beerschot Wilrijk in 2017-2018. Zij pakten de eerste periodetit­el, maar lieten het daarna afweten in de tweede periode. In beide gevallen ging de tweede periodekam­pioen aan de haal met de promotie.

“De eerste periode is binnen, de tweede is ons volgende doel. Dan is de promotie een feit”, was Kaya vrijdag al duidelijk. De spelers beseffen maar al te goed dat een dubbele confrontat­ie met een club als Union erg riskant is. “De decompress­ie na de euforie vermijden en gewoon verder gaan met onze reeks.” Dat is het devies van Wouter Vrancken. Benieuwd of dat lukt. Volgende week zaterdag komt Lommel op bezoek, de enige ploeg waarvan KV eerder dit seizoen in eigen huis verloor.

BEDREIGING­EN Onzekere sportieve toekomst

Decompress­ie. Wouter Vrancken liet het woord vorige week al een paar keer vallen. Niet zonder reden. Een team dat acht keer op rij wint, kan uiteindeli­jk alleen nog maar verliezen van zichzelf. Een mindere start aan de tweede periode kan de euforie in Mechelen snel doen omslaan en tegelijk de concurrent­ie vleugels geven. Terwijl de concurrent­en in de tweede periode alles op alles moeten zetten, speelt KV vanaf nu met het finaletick­et in de broekzak. Dat kan voor een ‘vals’ gevoel van veiligheid zorgen. Union, Beerschot Wilrijk en ook OH Leuven liggen op de loer om daar van te profiteren. Daarnaast is het afwachten of ‘de nieuwe start’ van de tweede periode een invloed zal hebben op de groepsdyna­miek. Zeker met een wintermerc­ato in aantocht. Blijven spelers als Bagayoko, Cocalic of Tainmont vrede nemen met hun bankzitter­statuut? Vliegt De Camargo terug naar de bank als Togui weer fit is? En hoe zwaar weegt de onzekere sportieve toekomst van de club door in eventuele transfer- of contractbe­sprekingen? De focus op de eerste periodetit­el hielp de spelers om zich af te sluiten van alle extra-sportieve commotie. Slaagt Vrancken erin om zijn groep - na het bereiken van het eerste doel - in dat veilige sportieve coconnetje te houden?

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium