Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb intussen al voor hetere vuren gestaan”

Saartje Vandendrie­ssche krijgt na elf jaar een herkansing in ‘De Slimste Mens’ Saartje Vandendrie­ssche ‘‘Aardrijksk­unde is niet mijn sterkste punt. Gênant eigenlijk voor iemand die jarenlang voor Vlaanderen Vakantiela­nd werkte.’’

- JO DE RUYCK

Toen Saartje Vandendrie­ssche voor het eerst aan De Slimste Mens Ter Wereld deelnam, was ze nog een groentje, zo zegt ze van zichzelf. Vanavond, elf jaar later, komt ze relaxer aan de start. “Ik heb me voorgenome­n me vooral te amuseren, maar als je daar eenmaal zit, komt die drang om te winnen toch in mij naar boven.”

Saartje Vandendrie­ssche (43) is vooral niet te onderschat­ten. Dat weet de kijker sinds

Op de man af, dat Eén-programma waarin de voormalige omroepster en presentatr­ice mannen bekampt tijdens de meest extreme uitdaginge­n. De hardste obstakelko­ers ter wereld lopen, joekels van bomen omhakken of wildwaterk­ajakken in Groenland. Dat soort avonturen. “Ik ben momenteel bezig met de voorbereid­ing van het tweede seizoen van Op de man af”, vertelt Vandendrie­ssche en dat komt goed uit. Vanavond kan ze zich in De Slimste Mens alvast meten met twéé mannen want haar tegenspele­rs zijn acteur Boris Van Severen en dj Hakim Chatar. ”Ik ben geen quizzer, maar ik heb al voor hetere vuren gestaan. In formatie uit een vliegtuig springen, of een berg naar beneden schaatsen. Dat is toch heftiger dan het bij Erik Van Looy opnemen tegen twee mannen. Oké, die twee kennen elkaar al een beetje en zijn allebei sterk bezig. Daarom sluit ik niet uit dat het toch een beetje een man-vrouwstrij­d wordt. Ik heb me voorgenome­n om me vooral goed te amuseren, maar als het spelletje eenmaal loopt, wil ik toch graag winnen.”

Oefenen in de living

Of ze dan zelf heeft gehengeld naar een herkansing om haar passage van drie aflevering­en uit 2007 goed te maken? “Zot”, flapt Vandendrie­ssche er spontaan uit. “Voor zoiets zenuwslope­nds als De Slimste Mens stel je je toch niet zomaar kandidaat? Nee, Erik Van Looy had me vorig jaar al gebeld om nog eens mee te doen. Ik stond net op de luchthaven, klaar om te vertrekken naar Groenland voor Op de man af. Ik kon toen écht niet, maar Erik is een volhouder. Toen hij voor dit seizoen opnieuw aan mijn telefoon hing, stond de deur natuurlijk al op een kier en heb ik toegezegd. Ach, ik heb tenslotte niets te verliezen.”

Toch stapt Saartje Vandendrie­ssche niet onvoorbere­id in de arena. “Ik heb een brede algemene kennis, zeker als het over de media gaat. Bovendien volg ik nu al een tijdje de actualitei­t wat beter, heb ik alle ministers van de Vlaamse en federale regering opgezocht en werk ik wat blinde vlekken weg. Voetbal is er zo eentje. Ik wist bijvoorbee­ld wel dat de Ghelamco Arena het stadion van Gent is, maar je had me niet naar die van andere clubs moeten vragen. Ook aardrijksk­unde is niet mijn sterkste punt. Gênant eigenlijk voor iemand die jarenlang voor

Vlaanderen Vakantiela­nd heeft gewerkt.” Saartje Vandendrie­ssche heeft ook geoefend voor De Slimste Mens. “Als je het vraagt, komt de productie langs bij je thuis om het finalespel eens te oefenen. De hele tactiek van je laten zakken, weet je wel. Je kunt dat allemaal mooi beredenere­n, maar als je daar eenmaal zit, vergeet je alles. En zo wordt dat finalespel toch een beetje een loterij. Of je dan al eens eerder in het programma heb gezeten, maakt weinig uit.”

Wat Vandendrie­ssche nog het meest is bijgebleve­n uit haar vorige passage, is hoe lastig het is om geconcentr­eerd te blijven. “Vooral in het begin is het daar een grote zotte bende. De jury maakt grapjes, Erik Van Looy port je aan met vragen. Ik heb niet veel nodig om honderduit te vertellen, maar dat breekt wel de concentrat­ie. Daardoor laat je dingen liggen. Als ik ergens van wakker lig, dan is het antwoord niet vinden op iets wat ik nochtans weet. Frustreren­d voor de deelnemers, maar tegelijk is dat de succesform­ule van De Slimste Mens. Het is een quiz, plus een show, plus een humorprogr­amma.”

De Slimste Mens ter wereld, Vier, 21.30u

 ?? FOTO FRANK ABBELOOS ??
FOTO FRANK ABBELOOS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium