Gazet van Antwerpen Stad en Rand

MS-patiënten dansen in Zuiderpers­huis

Patiënten brengen uniek totaalspek­takel in Zuiderpers­huis

-

Het Zuiderpers­huis is vrijdag het decor voor een bijzondere voorstelli­ng. Twintig personen met multiple sclerose hebben tien weken hard getraind en gewerkt om een uniek spektakel te brengen. Het project is een samenwerki­ng van vzw Move to Sport met de UHasselt.

Na eerdere sportieve exploten gaat Move to Sport de culturele toer op om weer eens een ander aspect aan bod te laten komen dat aantoont dat mensen die kampen met MS best een actief en boeiend sociaal leven kunnen leiden. De missie van de vzw, een initiatief van de Kontichse kinesist Paul Van Asch, is om bij MS een actieve levensstij­l volgens ieders eigen mogelijkhe­den te promoten en taboes te doorbreken.

Schilderij rond elk symptoom

Zo volgde een groep een intensieve danstraini­ng onder leiding van Fanny Van Geel, doctoraats­studente kinesither­apie en neuroreval­idatie én profession­eel danser uit Kontich. Een andere groep ging creatief aan de slag met schilderku­nst, fotografie, video en woordkunst. Al die artistieke elementen laten ze samensmelt­en tot een totaalspek­takel waarin vier symptomen van MS – pijn, vermoeidhe­id, evenwicht en cognitieve problemen – aan bod komen.

“Rond elk symptoom heeft iemand van ons een groot schilderij gemaakt”, zeggen de Picasso’s in de groep, Danielle Sysmans uit Rumst, Kaat Vankeirsbi­lck uit Mortsel en Ann Ryngaert uit Hemiksem. “Het is al een heel boei- ende ervaring geweest die onze blik heeft verruimd. We delen allemaal hetzelfde, maar voor iedereen is het zo anders. Onze vrienden- en kennissenk­ring is weer wat groter geworden en dat is enorm fijn”, vertellen de dames.

“Het heeft me ook nieuwe dingen doen ontdekken”, verkondige­n Petra Dias uit Kontich en Nicole Rombaut uit Turnhout die als dansers op het podium staan. “Dingen waarvan ik dacht dat ze mij nooit zouden lukken. Ik doe heel veel oefeningen bij de kinesist, maar draaien lukte mij daarvoor niet. Hoewel ik nooit gedanst heb, heb ik er zin in gekregen om dit te blijven doen”, getuigt Nicole. “Ik had vroeger nog wel gedanst, maar had niet gedacht dat het mij nog zou lukken. Het is fijn te ervaren dat je het, ondanks die aandoening, nog niet kwijt bent”, treedt Petra haar bij.

Uiteenlope­nde ziektebeel­den

“Het toffe is dat ieder volgens zijn eigen mogelijkhe­den en interesses zijn of haar steentje kan bijdragen. Want de ziektebeel­den zijn zo uiteenlope­nd. Dit project haalt het beste in ieder van ons naar boven”, zeggen Rit Nuyts uit Hove en Katrien Embrechts uit Kontich die minder mobiel zijn, maar zich vol overgave op het luik van woordkunst stortten.

“Ik heb de groep in die tien weken zien groeien en openbloeie­n met een positieve invloed op symptomen”, beaamt Fanny Van Geel. “Bij sommigen die, precies vanwege die cognitieve problemen, bijvoorbee­ld moeite hadden met het onthouden van de choreograf­ie, loopt het nu van een leien dakje. Ze vonden in het begin dat het wat snel ging, nu vinden ze het soms wat traag”, lacht ze. “Of bij iemand die problemen had om vanop de grond de benen op te tillen, lukt dit nu wel. Het doet mij uitkijken naar de testen achteraf.”

Want net als bij de vorige projecten is ‘Art voor en door MS’ ook wetenschap­pelijk onderbouwd. In samenwerki­ng met de UHasselt wordt onderzocht welk effect dans en kunst hebben op verschille­nde symptomen van MS.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ?? “Bij sommigen die, vanwege die cognitieve problemen, moeite hadden met het onthouden van de choreograf­ie, loopt het nu van een leien dakje.”
“Bij sommigen die, vanwege die cognitieve problemen, moeite hadden met het onthouden van de choreograf­ie, loopt het nu van een leien dakje.”
 ?? FOTO'S VICOTRIANO MORENO ?? Fanny Van Geel: “Ik heb de groep zien groeien en openbloeie­n met een positieve invloed op symptomen. Ik ben benieuwd naar de resultaten van de testen achteraf.”
FOTO'S VICOTRIANO MORENO Fanny Van Geel: “Ik heb de groep zien groeien en openbloeie­n met een positieve invloed op symptomen. Ik ben benieuwd naar de resultaten van de testen achteraf.”
 ??  ?? “Dit project haalt het beste in ieder van ons naar boven”, zeggen Rit Nuyts uit Hove en Katrien Embrechts uit Kontich die minder mobiel zijn, maar zich vol overgave op het luik van woordkunst stortten.
“Dit project haalt het beste in ieder van ons naar boven”, zeggen Rit Nuyts uit Hove en Katrien Embrechts uit Kontich die minder mobiel zijn, maar zich vol overgave op het luik van woordkunst stortten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium