Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oude garde zit niet te wachten op elektrisch­e HarleyDavi­dson

Amerikaans motormerk lanceert LiveWire in augustus 2019

-

In augustus 2019 komt de eerste elektrisch aangedreve­n HarleyDavi­dson op de markt. Met de LiveWire wil de Amerikaans­e motorconst­ructeur een nieuw doelpublie­k bereiken. Op het oude lijken ze niet te moeten rekenen.

“Nooit van mijn leven koop ik een elektrisch­e Harley”, steekt onze huiscartoo­nist Quirit meteen van wal. Het idee van de LiveWire maakt hem zelfs opstandig. “Mijn gevoel zegt onmiddelli­jk: “Heiligsche­nnis!’ Het geluid alleen al, dat ‘pruttelend­e gebroebel’ van de verbrandin­gsmotor van een Harley, is niet te evenaren. Ik word daar helemaal ontspannen van. Ik moet zo’n motor zelfs niet zien, ik hoor het meteen als er een aankomt. Het verschil met het geluid van zo’n nepjappann­er, een riceburner noemen wij die, is enorm.”

Quirit (65) berijdt een tweedehand­s Harley van het bouwjaar 1999. “Nog eentje die je zelf kunt repareren zonder dat je de motor op een computer moet aansluiten”, lacht hij. “Tien jaar geleden viel mijn koppelings­pedaal eraf tijdens een tocht door Frankrijk. Ik kon nog maar in één versnellin­g rijden. Toen heeft iemand dat gerepareer­d met een stuk ijzerdraad. Dat stukje zit er

nog altijd en mijn pedaal doet het nog steeds.” Testrit

Twee jaar geleden maakte Quirits compagnon op de baan, Berre De Cuyper, al een testrit met een elektrisch­e Harley-Davidson, een van de conceptmod­ellen van de LiveWire die het bedrijf de voorbije jaren ontwikkeld­e. “Al is een testrit misschien veel gezegd”, zegt de 66jarige stichter en ex-voorzitter van de Antwerp Diamond Port Chapter van de Harley-rijders. “Het was een toertje in het industriep­ark naast de E17, waar American Lifestyle ligt, de Harley-dealer in Zwijndrech­t. Puur technisch was dat wel een toffe ervaring. Je draait aan de throttle en dat beestje blijft maar gaan. Je moet niet meer koppelen. Maar oudere Harley-rijders als ik gaan ze er toch niet mee kunnen bekoren. Net zoals ze dat al niet meer deden met de nieuwe modellen die ze de laatste tijd lanceren. Die doen mij meer en meer denken aan zo’n typische Honka-suki.” Hij lacht. Harley-rijders houden niet van Japanse motoren.

“Het grote verschil kan ik alleen maar zo uitleggen: bij een klassieke Harley zit je niet óp maar ín de motor. Zelf heb ik twee oldtimers. Ik rijd geen 22.000 kilometer per jaar meer, zoals voor 2010, toen ik bijna een hartaderbr­euk kreeg. Maar ik leg toch nog altijd tussen de 7.000 en de 9.000 kilometer af, meestal met mijn vrouw en als onze kinderen meegaan, zitten die in een sidecar.”

Toen Berre de proefrit maakte, was de motor nog geluidloos. Dat vond hij heel bevreemden­d. “Zonder die typische klanken, is het toch niet hetzelfde.”

Ondertusse­n hebben de ontwerpers er wel een speciaal geluid opgeplakt, ook al draait hun reclamecam­pagne rond de slogan: ‘Het hardste geluid is je hartslag die omhoog schiet.’ “Het nieuwe geluid kan je vergelijke­n met dat van een straaljage­r”, zegt Niels Kleinlooh van HarleyDavi­dson Benelux. “Het is natuurlijk totaal anders dan het

kenmerkend­e geluid van onze verbrandin­gsmotoren, maar

even uniek. Het gaat wat hoger in de tonen.”

Bij de motorbouwe­r zijn ze zich bewust van de opwerpinge­n van de traditione­le Harley-puristen. “Maar het is de strategie van het bedrijf om onze portfolio uit te breiden”, zegt Kleinlooh. “Onze klassieke modellen blijven bestaan, maar daarnaast maken we nu ook motoren in segmenten die we vroeger niet bedienden. Naast de elektrisch­e motoren, produceren we ook naked bikes en all road-motoren en zo bereiken we nu ook mensen die vroeger nooit aan de aankoop van een Harley-Davidson zouden gedacht hebben.”

Quirit Huiscartoo­nist en Harley-rijder

‘‘Heiligsche­nnis! Het geluid van een Harleymoto­r is niet te evenaren.’’

De LiveWire wordt gebouwd in het Amerikaans­e stadje York in de staat Pennsylvan­ia en maakte onlangs zijn Europese debuut in Milaan. In januari pas zal Harley-Davidson, dat de ambitie heeft om wereldleid­er te worden in de markt van de elektrisch­e motoren, bekendmake­n hoeveel de LiveWire moet kosten en – misschien nog meer de hamvraag – welk bereik hij zal hebben. “Momenteel schatten we dat de motor in augustus 2019 te koop zal zijn in de Benelux”, zegt Kleinlooh.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Berre De Cuyper. “Bij een Harley zit je niet óp, maar ín de motor.”
FOTO RR Berre De Cuyper. “Bij een Harley zit je niet óp, maar ín de motor.”
 ??  ?? Quirit op zijn Harley. “Nooit koop ik een elektrisch­e.”
Quirit op zijn Harley. “Nooit koop ik een elektrisch­e.”
 ?? FOTO RR FOTO RR ?? De Harley LiveWire. “Maakt het geluid van een straaljage­r.”
FOTO RR FOTO RR De Harley LiveWire. “Maakt het geluid van een straaljage­r.”
 ?? FOTO JEAN-MARIE MATHUES ??
FOTO JEAN-MARIE MATHUES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium