Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sint-Carolus Borromeusk­erk opent poort naar ruien

Wandelaars kunnen nu door eeuwenlang gesloten deur

- PATRICK VAN DE PERRE

Olivier Lins Voorzitter kerkfabrie­k “We willen een museale route maken, waarbij niet alleen het religieuze centraal staat.”

Een deur in de kelders van de Sint-Carolus Borromeusk­erk op het Hendrik Conscience­plein leidt naar de ruien. Eeuwenlang bleef die deur gesloten, maar in december gaat ze opnieuw open. Voor het grote publiek, dat van een gids de bijbehoren­de straffe verhalen te horen krijgt.

Slechte karakters beweren dat de ondergrond­se verbinding tussen de Sint-Carolus Borromeusk­erk en de ruien in het verleden gebruikt werd door geestelijk­en die zich in het Schippersk­wartier stiekem aan de vleselijke lusten wilden overgeven.

Het is een goed verhaal, dat verder op niets gebaseerd is. In de zeventiend­e eeuw en later was er nog geen Schippersk­wartier. Het gebied, waar de wijk nu ligt, bestond uit weilanden. Veel plezier viel daar niet te rapen.

De kans dat het verhaal aan bod komt op de combiwande­ling die vanaf 8 december wordt georganise­erd, is dan ook niet zo groot. Maar dat maakt de tocht, die alles bij elkaar anderhalf uur duurt, niet minder interessan­t.

Jezuiëten bouwen een kerk

“De ruien werden in de zeventiend­e eeuw voor een groot stuk overwelfd door de jezuïeten, om ruimte te maken voor de Sint-Carolus Borromeusk­erk en de bijgebouwe­n op het Hendrik Conscience­plein”, zegt Olivier Lins, voorzitter van de kerkfabrie­k. “Toen werd ook de doorgang van de kerk naar de ruien gebouwd. We vonden het tijd om dat stukje geschieden­is open te stellen voor het grote publiek.”

De aanleiding om ‘iets’ te doen met de verborgen kantjes van de kerk ontstond in het begin van dit jaar. “2018 is het Barokjaar en daarin kan de Sint-Carolus Borromeusk­erk niet ontbreken. Het is de meest barokke kerk van Antwerpen. Ze genoot eeuwen geleden al aanzien in heel Europa”, legt Lins uit.

Ooit was de kerk de plek met de meeste werken van Rubens in situ. Maar dat veranderde toen in 1718 een felle brand uitbrak in de kerk. “De meeste van Rubens’ werken zijn toen in vlammen opgegaan.”

Notabelen in de crypte

Met de combiwande­ling krijgen de bezoekers twee vliegen in één klap. Ze krijgen een rondleidin­g in de kerk en mogen even achter de schermen kijken. Onder meer de Mariakapel en de tot op heden ontoeganke­lijke crypte worden bezocht. In die crypte, een muffe kelder, liggen notabelen uit de vorige eeuwen begraven en staan altaren van gegoede families.

In de kerk is een rondleidin­g van veertig minuten, gevolgd door een even lange wandeling in de ruien. “Via het poortje en tot aan de Keistraat in het Schippersk­wartier. We willen ons tijdens de wandeling niet beperken tot de liturgisch­e geschieden­is van de kerk. De jezuïeten hebben flink hun stempel gedrukt op de buurt. En dat is het verhaal dat we willen vertellen”, zegt Olivier Lins.

Smokkelen tijdens de oorlog

Dat de bewuste deur tussen de kerk en de ruien in het verleden een belangrijk­e rol heeft gespeeld, is wel duidelijk. “Tijdens de Eerste Wereldoorl­og werden via die weg proviand en andere zaken de stad ingesmokke­ld. De pastoor, die destijds de kerk leidde, is daarvoor nog op het matje moeten komen bij de Duitsers”, vertelt Olivier Lins.

Langer geleden zouden ook mensen via de ruien de stad uit zijn gesmokkeld om aan vervolging te ontsnappen. “Of dat klopt weten we niet. Veel van wat er vroeger is gebeurd in en rondom de Sint-Carolus Borromeusk­erk is onbekend en zullen we wellicht nooit weten.”

De nieuwe combiwande­ling is een eerste stap naar de verdere ontsluitin­g van de kerk voor het grote publiek. “We willen een museale route maken waarbij niet alleen het religieuze centraal staat. Onder de kerk ligt een aantal gangen die de kerk verbinden met het vroegere klooster. Dat is de plek waar nu de Erfgoedbib­liotheek is gevestigd. Ook daar willen we wandelinge­n organisere­n. Maar dat is nog niet voor meteen. De geheimen van de kerk zullen stap voor stap worden onthuld”, zegt Olivier Lins.

www.deruien.be

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Een deur leidt van de Sint-Carolus Borromeusk­erk naar de ruien. In december kunnen mensen, onder leiding van een gids, de kerk en de ruien bezoeken.
FOTO VICTORIANO MORENO Een deur leidt van de Sint-Carolus Borromeusk­erk naar de ruien. In december kunnen mensen, onder leiding van een gids, de kerk en de ruien bezoeken.
 ??  ?? Olivier Lins aan de deur: vanaf deze plaats in de kerk kunnen bezoekers binnenkort de ruien betreden.
Olivier Lins aan de deur: vanaf deze plaats in de kerk kunnen bezoekers binnenkort de ruien betreden.
 ??  ?? Een binnenzich­t van de Sint-Carolus Borromeusk­erk. Ook die wordt bezocht tijdens de combiwande­ling.
Een binnenzich­t van de Sint-Carolus Borromeusk­erk. Ook die wordt bezocht tijdens de combiwande­ling.
 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? In de crypte onder de kerk liggen veel notabelen.
FOTO'S VICTORIANO MORENO In de crypte onder de kerk liggen veel notabelen.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium