Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderzoeks­rechter Raskin gewraakt: advocaten sturen aan op nietigheid

-

Kunt u die Nederlande­rs nog volgen? Jaar na jaar verpesten ze het mooiste kinderfees­t van de Lage Landen met protesten, blokkades en rellen. En dat allemaal omdat volgens de ene helft van Nederland Zwarte Piet een symbool van racisme is en dus moet verdwijnen, en hij volgens de andere helft deel uitmaakt van de Nederlands­e identiteit en dus ongenaakba­ar is. Ze geraken er niet uit, onze noorderbur­en. Terwijl het niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Zaterdag arriveert Sinterklaa­s met zijn stoomboot in Antwerpen. Rond hem zullen tientallen Zwarte Pieten dansen, zingen, snoep uitdelen en kinderen aan het lachen brengen. Een onbekende organisati­e heeft een protestact­ie aangekondi­gd, maar het heeft er alle schijn van dat die op niet veel sympathie zal kunnen rekenen. Laten we dat vooral hopen. Niet dat er over Zwarte Piet niet gediscussi­eerd mag worden. Integendee­l, we kunnen in Vlaanderen alleen maar blij zijn dat we dat hebben gedaan. Als een samenlevin­g in de loop der jaren ingrijpend verandert, als er steeds meer mensen met een andere huidskleur deel van gaan uitmaken, dan is het niet verkeerd om bepaalde tradities opnieuw te bekijken. Als veel nieuwe landgenote­n zich beledigd voelen door de zwarte knechten met hun kroeshaar, hun pikzwarte gezichten en grote oorbellen, dan is dat een gegronde reden om een discussie te voeren over de eigen folklore. Als we met die karikatuur landgenote­n ongelukkig maken, kunnen we daar dan geen mouw aan passen? Ja, dat kunnen we, en dat hebben we gedaan. We hebben nu roetveegpi­eten. Aan de Sint is niets veranderd, maar de Pieten zijn geen domme, zwarte knechten meer, wel de acrobatisc­he jongens die in de schoorstee­n klimmen en daar vuil van geworden zijn.

Door de discussie te voeren is het Sinterklaa­sfeest eigenlijk nog mooier geworden dan het al was, want ook nieuwe inwoners van Antwerpen kunnen er nu zonder frustratie­s van genieten. De toekomst van het feest is daardoor meer dan ooit verzekerd. Het zou fijn zijn als andere gemeenten het voorbeeld van Antwerpen volgen. Er is geen enkele reden om gidsland Nederland in deze achterna te lopen. Integendee­l.

En laten we ook vooral geen nieuwe ‘Zwarte Pieten’ gaan zoeken waar ze niet zijn. Veel mensen hebben zich terecht boos gemaakt over een voorstel om de kerstmarkt van Brugge om te dopen in wintermark­t. Daar is geen enkele reden voor. Veel beter is het om aan alle nieuwkomer­s in dit land uit te leggen wat Kerstmis is. Een religieus feest, ja, maar bij uitstek een feest van vrede. Geen enkele kerstmarkt heeft de bedoeling mensen te bekeren of uit te sluiten. Er is niets beledigend­s of racistisch aan een kerstmarkt. Laat ze gewoon bestaan. En geniet ervan. Maar laten we eerst de Sint en zijn roetveegpi­eten welkom heten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium