Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Actieplan voor verwijderi­ng van asbest in huizen

Vlaanderen betaalt helft van sanering privéwonin­g terug

- CHRISTOF WILLOCX

Vanaf 2022 moet iedereen die in Vlaanderen zijn woning verkoopt, een asbestinve­ntaris laten opstellen. Vanaf 2032 wordt die inventaris verplicht voor alle woningen. Dat zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) bij de aftrap van haar grote asbestplan. De Vlaamse overheid zal vanaf volgend jaar de helft van de kosten van de verwijderi­ng van schadelijk­e asbest in privéwonin­gen betalen. Een gemiddelde asbestverw­ijdering kost 7.000 euro.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) wil iedereen die vanaf 2022 zijn woning verkoopt, verplichte­n om een asbestinve­ntaris op te stellen. Vanaf 2032 wil ze die inventaris verplicht maken voor alle woningen.

Tot het jaar 2001 werd asbest gebruikt in de bouwsector, onder meer omdat het materiaal goed bestand is tegen hitte en brand. Sinds 2001 is het gebruik van asbest in Vlaanderen verboden, omdat een langdurige blootstell­ing aan loszittend­e asbestveze­ls onder meer longkanker en mesothelio­om (een kwaadaardi­ge tumor aan het borst- of buikvlies) kan veroorzake­n. U loopt voor alle duidelijkh­eid alleen een risico op die ziektes als de asbest loskomt en u die vezels inademt. Asbest die vastgebond­en is en die u niet kunt inademen, is niet gevaarlijk voor de gezondheid.

De loszittend­e asbest is een groot probleem in Vlaanderen. “In 70 tot 90% van alle huizen die voor 2001 zijn gebouwd, zit asbest”, zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V). “Daarom bereid ik een regelgevin­g voor waarbij een asbestinve­ntaris wordt verplicht. Tegen 2022 moet die inventaris er zijn bij elke particulie­re woning die wordt verkocht, als die woning voor 2001 is gebouwd. Tegen 2032 moet iedere woning van voor 2001 zo’n inventaris hebben, of de woning nu wordt verkocht of niet.”

Subsidie van 50%

Om de burgers een handje te helpen bij zo’n asbestinve­ntaris, lanceert Schauvlieg­e een groot asbestplan. Vanaf volgend jaar kunnen mensen die risicovoll­e asbest uit hun woning laten verwijdere­n, de helft van die kosten laten betalen door de Vlaamse overheid. Wie van die regeling gebruik wil maken, neemt best eerst contact op met de milieudien­st van zijn gemeente.

“We gaan de gemeentes aanmoedige­n om in de nieuwe legislatuu­r

mee te doen aan ons asbestplan”, zegt Sven De Mulder, projectlei­der van het asbestplan bij de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM. “De gemeentebe­sturen kunnen de aanvragen van hun inwoners bundelen en vervolgens de beste firma voor asbestverw­ijdering aanduiden.” OVAM volgt met deze werkwijze dus het principe van een groepsaank­oop.

red.)

(die op 1 januari 2019

“Nu is het betaalbaar”

begint,

De stad Antwerpen organiseer­de dit jaar al een proefproje­ct voor asbestverw­ijdering op vijftig locaties. Karolien Van Dyck (31) was een van de deelnemers. “Er zat asbest op de leidingen in mijn kelder”, zegt Karolien. “Dat wisten we nadat we een viertal jaar geleden een staal hadden laten analyseren in een labo. Maar het zou ons toen 6.000 euro kosten om de asbest te laten verwijdere­n. Vermits we toen

Joke Schauvlieg­e

Vlaams minister van Leefmilieu (CD&V)

‘‘Tegen 2032 moet iedere woning van voor 2001 een asbestinve­ntaris hebben, of de woning nu wordt verkocht of niet.”

geen badkamer hadden, hebben we toch maar beslist om het geld in een nieuwe badkamer te investeren en de asbest dus te laten liggen”, zegt Karolien.

“Toen de stad Antwerpen begin dit jaar het proefproje­ct lanceerde, hebben we de asbest in onze kelder wel laten verwijdere­n. Het kostte ons dan nog 3.000 euro. Dat is betaalbaar. De firma die de asbest heeft verwijderd, is hier drie dagen aan het werk geweest. Ik voel me nu veel veiliger.”

Gemiddelde kost van 7.000 euro

Volgens OVAM kost een gemiddelde asbestverw­ijdering in een woonhuis 7.000 euro, waarvan een gezin dus zelf nog 3.500 euro moet betalen.

“We raden iedereen, die een woning heeft die voor 2001 is gebouwd, aan om zijn woning op asbest te controlere­n”, zegt Sven De Mulder van OVAM.

“Er zijn meer dan 3.500 bouwmateri­alen waarin asbest werd verwerkt. Het kan bijvoorbee­ld op afvoerpijp­en of op vensterban­ken zitten, maar ook op daken. Als die materialen op het einde van hun levensduur zijn, kunnen asbestveze­ls vrijkomen en verhoogt het gezondheid­srisico.”

“We raden mensen ook af om te stofzuigen in ruimtes waarvan ze weten dat er asbest aanwezig is. Want dan kunnen de asbestdeel­tjes loskomen en zich door het hele huis verspreide­n.”

Pas ziek na 30 à 40 jaar

Sven De Mulder wijst erop dat asbestveze­ls die binnenshui­s voorkomen, veel gevaarlijk­er zijn dan asbest in openlucht. “Asbest die aan de buitenkant van een woning aanwezig is, kan worden verdund door de grote hoeveelhei­d lucht”, zegt De Mulder. “Binnenshui­s is die verdunning er niet en is het risico voor de gezondheid dus veel groter.”

Is de kans op kanker door asbest dan zo groot? “We kunnen niet precies zeggen hoe groot die kans is, maar er is geen maximumwaa­rde tot wanneer asbest zonder risico is”, zegt De Mulder.

“De hoeveelhei­d asbest in woningen is doorgaans niet heel groot, maar bewoners worden er wel een lange tijd aan blootgeste­ld. Eventuele ziektevers­chijnselen komen pas dertig à veertig jaar later tevoorschi­jn. Dat betekent dat er nog altijd nieuwe slachtoffe­rs zullen zijn nadat dit asbestplan al lang is uitgevoerd.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Karolien Van Dyck heeft asbestveze­ls laten verwijdere­n op buizen in haar kelder.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Karolien Van Dyck heeft asbestveze­ls laten verwijdere­n op buizen in haar kelder.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium