Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Operatie Lege

Succesvoll­e wraking onderzoeks­rechter kan grote gevolgen hebben

- PIETER HUYBERECHT­S

Een eerste bom onder het grote onderzoek naar voetbalfra­ude is het, de succesvoll­e wraking van de Tongerse onderzoeks­rechter Joris Raskin. Hij is door de beslissing van het Antwerpse hof van beroep niet langer aan zet “omdat de schijn van partijdigh­eid is gewekt door zijn rol als onderzoeks­rechter én jurist bij de Voetbalbon­d”. De kans is groot dat de strafrecht­advocaten nu de jacht openen op de “onw ettige” telefoonta­ps. Maar volgens specialist­en is dat pas echt een moeilijk te nemen horde.

BETEKENT HET EINDE VAN DE ONDERZOEKS­RECHTER OOK DAT DIENS ONDERZOEKS­DADEN NIETIG ZIJN? ANDERS GEZEGD: MOET HEEL HET ONDERZOEK IN DE PRULLENMAN­D?

Geen betrokken advocaat die het gisteren hardop wilde gezegd hebben, maar het einddoel zal de totale vernietigi­ng van het strafonder­zoek zijn. “Al is dat makkelijke­r gezegd dan gedaan”, zegt advocaat Joris Van Cauter. Hij wraakte in het verleden zelf een Gentse onderzoeks­rechter. Maar diens onderzoeks­daden bleven toen wél overeind. “De wet voorziet niet in een nietigheid­ssanctie”, zegt hij. “Het is geen logisch gevolg dat nu plots alle onderzoeks­daden geschrapt moeten worden. Het is aan de betrokken advocaten om elke daad die Raskin heeft gesteld onder de loep te nemen. En te kijken of een andere onderzoeks­rechter andere beslissing­en zou hebben gesteld. Het is niet Raskin die eigenhandi­g beslist heeft wat de spilfigure­n in het dossier tegen elkaar gezegd hebben aan de telefoon. Dat hebben ze zelf gedaan. Het geldt dus als objectieve bewijsgari­ng.”

Advocaat Sven Mary noemt speculeren over het proberen nietig verklaren van het onderzoek “totaal voorbarig”. Hij verdedigt de aangehoude­n makelaar Karim Mejjati. “Spreken van een nietigheid van het hele gerechteli­jk onderzoek stoelt voorlopig op niks. Laten we eerst rustig het arrest van het hof van beroep lezen. Maar dat deze wraking gevolgen kan hebben voor een aantal gestelde onderzoeks­daden, dat spreekt voor zich.”

WAT MAAKTE DE ‘DUBBELE PET’ VAN DE ONDERZOEKS­RECHTER/LID VAN VOETBALBON­D ZO PROBLEMATI­SCH?

Concreet gaat het om alle handelinge­n die de gewraakte onderzoeks­rechter heeft gesteld tussen november 2017 (de start van Operatie Zero) en 17 maart 2018 (de dag dat Raskin zich terugtrekt uit de licentieco­mmissie van de Belgische Voetbalbon­d). Lees: de periode waarin Raskin het startsein gaf om de telefoons van alle protagonis­ten (makelaars, bestuursle­den, scheidsrec­hters en spelers) af te tappen. Net uit die bezwarende telefoonta­ps zijn alle huiszoekin­gen, aanhouding­en en verhoren voortgevlo­eid. Dus in de periode dat Raskin én onderzoeks­rechter én jurist was bij de Voetbalbon­d zijn alle onderzoeks­daden gesteld die het dossier vandaag maken tot wat het is.

WAT IS DE VOLGENDE STAP VAN DE ADVOCATEN VAN BART VERTENTEN, EN WANNEER MOGEN WE DIE VERWACHTEN?

Met Hans Rieder weet je nooit. De procedurep­leiter werpt zich al jaren op als Angstgegne­r van het gerecht. Onvoorspel­baar, nors, maar vooral ook bevlogen. Hij komt als morele winnaar uit deze eerste veldslag en zal deze overwinnin­g ongetwijfe­ld gebruiken om heel het onderzoek proberen onderuit te halen. Maar hoe en wanneer? Koffiedik kijken.

Het kan stapsgewij­s de komende maanden. Of, pas later, uit tactische overweging­en, op het strafproce­s zelf. Tot dan zweeft zijn strijdplan als een zwaard van Damocles boven het onderzoek.

Gisteren kwam hij niet eens naar het arrest luisteren, zo overtuigd van winst was hij. Rieder zegt “blij” te zijn met de logische beslissing van het hof. “Het hof heeft mij volledig gevolgd in mijn argumentat­ie, met name dat de onderzoeks­rechter twee verschille­nde petjes droeg toen hij zijn onderzoek startte: dat van de licentieco­mmissie van de Voetbalbon­d en dat van onderzoeks­rechter bij het gerecht. Dat is belangenve­rmenging.”

De focus ligt nu op de vrijlating van scheidsrec­hter Bart Vertenten, intussen al meer dan een maand in de cel. Volgens insiders gaat het niet goed met de scheidsrec­hter/radioloog en overleeft hij letterlijk op water en brood. Donderdag velt de Antwerpse kamer van inbeschuld­igingstell­ing een oordeel. “Ik zie echt geen reden waarom Bart Vertenten nog langer in de gevangenis moet blijven. En de wraking van de onderzoeks­rechter is een extra element in mijn argumentat­ie.”

Joris Van Cauter

Advocaat

“Eigenlijk had Raskin zelf in november 2017, bij de start van het onderzoek, de opdracht moeten weigeren. Waarom stapte hij pas in maart 2018 op, toen zijn onderzoek al vijf maanden draaide? Alsof hij zelf nattigheid voelde.”

MAAKTE HET GERECHT EEN KAPITALE FOUT DOOR NET RASKIN TE KIEZEN ALS ONDERZOEKS­RECHTER?

Bij het federaal parket wil niemand officieel reageren op de wraking. “We gaan het arrest eerst rustig lezen en dan beslissen of we cassatiebe­roep aantekenen”, klinkt het.

Dat de wraking een fameuze streep door de rekening is, lijdt geen twijfel. Raskin was het gezicht van het onderzoek. En een geblameerd onderzoek is het laatste wat het federaal parket wil.

Omdat het (zwart) geld van makelaars als Dejan Veljkovic en Mogi Bayat via een Genkse bank passeerde, werd eind vorig jaar een onderzoeks­rechter met Limburgse roots aangeduid. Advocaat Joris Van Cauter stelt dat het de fout is geweest van de Limburgse rechtbank om Raskin aan te duiden, net wegens zijn dubbele pet. “En eigenlijk is het Raskin zelf die in november 2017, bij de start van het onderzoek, de opdracht had moeten weigeren. Waarom stapte hij pas in maart 2018 op, toen zijn onderzoek al vijf maanden draaide? Alsof hij zelf nattigheid voelde.”

Anders gezegd, klinkt het meermaals: het stond in de sterren geschreven dat iemand van de betrokkene­n in het dossier zich ooit vragen zou stellen bij de dubbele functie van de chef d’enquête. Zeker omdat ook Raskin wist dat de vader van betrokken scheidsrec­h- ter Sebastien Delferière in het uitvoerend comité van de Voetbalbon­d zit. Net als Mehdi Bayat, broer van de aangehoude­n Mogi. En wie benoemde de leden van de licentieco­mmissie? Juist ja, datzelfde uitvoerend comité.

KOMEN ALLE VERDACHTEN NU METEEN VRIJ?

Neen. Het onderzoek dendert in principe met hetzelfde tempo verder. Alleen komt er een andere machinist. Het zal een collega van Joris Raskin zijn die de zaak overneemt. Volgens onze informatie wordt het allicht Patrick Noelmans, de man die ooit de befaamde parachutem­oord oploste. Voor de overgrote meerderhei­d van de aangehoude­n verdachten in de cel verandert eigenlijk niets. Op 27 november staat een nieuw debat over de verlenging van hun aanhouding voor de raadkamer gepland. Dat bevestigt advocaat Sven Mary.

Bart Vertenten zelf krijgt donderdag te horen of hij (onder voorwaarde­n) huiswaarts mag. “Juridisch-technisch heeft de succesvoll­e wraking niets te maken met zijn aanhouding of vrijlating”, stelt Van Cauter. “Maar een psychologi­sch voordeel is het zeker.”

Sven Mary zou het dan weer “een mooie geste” vinden om Vertenten nu snel te lossen.

 ?? PHOTO NEWS FOTO ?? Sven Mary: “Het zou een mooie geste zijn als ze Bart Vertenten donderdag zouden vrijlaten.”
PHOTO NEWS FOTO Sven Mary: “Het zou een mooie geste zijn als ze Bart Vertenten donderdag zouden vrijlaten.”
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Scheidsrec­hter Bart Vertenten zou letterlijk op water en brood leven.
FOTO PHOTO NEWS Scheidsrec­hter Bart Vertenten zou letterlijk op water en brood leven.
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Hans Rieder daagde vorige week in Tongeren nog op met een sjaal van de Rode Duivels. Hij is voorlopig tevreden omdat het hof van beroep “mij volledig gevolgd heeft in mijn argumentat­ie”. Joris Raskin wordt van het onderzoek gehaald omdat er sprake is van belangenve­rmenging.
FOTO BELGA Hans Rieder daagde vorige week in Tongeren nog op met een sjaal van de Rode Duivels. Hij is voorlopig tevreden omdat het hof van beroep “mij volledig gevolgd heeft in mijn argumentat­ie”. Joris Raskin wordt van het onderzoek gehaald omdat er sprake is van belangenve­rmenging.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO BELGA ?? Patrick Noelmans wordt het meest genoemd om Joris Raskin op te volgen als onderzoeks­rechter in de zaak Propere Handen.
FOTO BELGA Patrick Noelmans wordt het meest genoemd om Joris Raskin op te volgen als onderzoeks­rechter in de zaak Propere Handen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium