Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Compromitt­erende dvd met soldeerpen vernietigd

Ex-parlements­lid Christian Van Eyken en vrouw nu ook beschuldig­d van sabotage

-

Zij moeten terechtsta­an voor moord. Maar ex-parlements­lid Christian Van Eyken en zijn vrouw Sylvia Boigelot worden er nu ook van verdacht een dvd met bewijsmate­riaal in dat moorddossi­er vernietigd te hebben. Met een soldeerpen. Op de griffie van de rechtbank. Sabotage, omdat de dvd beelden bevatte die hen in het nauw konden drijven, meent het gerecht. Maar geen nood: er bestaat een kopie van de dvd.

Steen en been hebben de advocaten van Christian Van Eyken en Sylvia Boigelot geklaagd omdat zij, in de aanloop naar het proces van de moord op Marc Dellea in 2014, bewijsmate­riaal op dvd niet konden raadplegen. Bij gebrek aan de juiste computer. En daarvoor werd het proces al meermaals uitgesteld.

Maar toen het eindelijk zover was, gingen Van Eyken en Boigelot volgens het gerecht zwaar in de fout. Al de eerste dag, waarop zij die beelden op de griffie van de Brusselse rechtbank konden raadplegen, zouden zij de dvd-lezer in brand hebben gestoken. Moedwillig, zegt het gerecht, dat ronduit spreekt van sabotage.

Speciale computer in brand Het incident vond plaats op 30

oktober 2017. Van Eyken en Boigelot trokken met een van hun advocaten naar de griffie om de dvd’s te bekijken. De politie had hiervoor speciaal een computer ter beschikkin­g gesteld. Het toestel stond in een aparte ruimte.

Op een bepaald ogenblik heeft de advocaat de griffie verlaten. Van Eyken en Boigelot bleven alleen achter. Toen een stagiair van de advocaat enige tijd later opdaagde, merkte die een brandgeur. De computer stond te smeulen, de dvd die erin stak was al onherroepe­lijk beschadigd.

Kon dit toeval zijn? De experts van het Nationaal Instituut voor Criminalis­tiek en Criminalit­eit sluiten dat uit. Iemand gebruikte een soldeerpen of een soortgelij­k toestel ter grootte van een vulpen om de dvd-lezer in brand te steken, zeggen zij. De soldeerpen moest volgens hen minstens een half uur tot een uur in het leestoeste­l zijn aangebrach­t om het zo zwaar te beschadige­n als is vastgestel­d. Kwaad opzet, zoveel is dus duidelijk. En aangezien alleen Van Eyken en Boigelot aanwezig waren ...

Problemen met tijd

Niet alleen hun aanwezighe­id, ook de inhoud van de beschadigd­e dvd pleit tegen de twee verdachten. Hij bevatte beelden van bewakingsc­amera’s in het gebouw waar Marc Dellea vermoord werd. De opnames tonen onder meer dat Van Eyken en Boigelot de dag van de moord het appartemen­t van Dellea pas uren later hebben verlaten dan ze aan de politie hebben verklaard. Daardoor komt de aanwezighe­id van het koppel in het appartemen­t beter overeen met de tijdsspann­e waarbinnen de moord op Dellea werd gepleegd.

Sloegen zij in paniek en hebben zij daarom de dvd vernietigd? Wie heeft de soldeerpen de griffie binnengesm­okkeld? Van Eyken en Boigelot ontkennen alle schuld.

De sabotage is hoe dan ook een maat voor niets. Van de beschadigd­e dvd bestaat immers een kopie. Maar door de heisa is de start van het moordproce­s gisteren opnieuw uitgesteld, naar 3 juni 2019. Toen Sylvia Boigelot ook die datum naar later probeerde te verzetten “omdat haar dochter dan volop in de examens zit”, werd het de moeder van de vermoorde Marc Dellea te veel. “Mevrouw vergeet wellicht dat ik mijn kind verloren ben, terwijl zij haar kind nog elke dag ziet. Elk uitstel van het proces is voor ons een echte kwelling. Daar moet een einde aan komen.”

Daar was de rechter het in elk geval volledig mee eens.

Moeder van slachtoffe­r Marc Dellea “Weer uitstel? Mevrouw vergeet wellicht dat ik mijn kind verloren ben, terwijl zij haar kind nog elke dag ziet. Elk uitstel van het proces is voor ons een echte kwelling.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Christian Van Eyken en Sylvia Boigelot: eerst verdacht van moord, nu ook beschuldig­d van sabotage.
FOTO BELGA Christian Van Eyken en Sylvia Boigelot: eerst verdacht van moord, nu ook beschuldig­d van sabotage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium