Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Terreurima­m’ tot acht jaar cel veroordeel­d

Ook IS-weduwen en makers van nepreispas­sen lopen straffen op

-

De rechtbank in Antwerpen heeft uitspraak gedaan in verschille­nde terreurdos­siers. Een Antwerpse imam kreeg acht jaar cel, twee IS-weduwen vijf jaar en de leden van een groep die valse reispassen maakte, moeten tot veertig maanden achter de tralies.

Bouchra Abouallal (25) en Tatiana Wielandt (26) werden ook tijdens hun verzetproc­es veroordeel­d tot vijf jaar cel wegens deelname aan terroristi­sche activiteit­en in Syrië. In maart werden ze bij verstek tot dezelfde straf veroordeel­d. De twee zijn weduwen van kopstukken van Sharia4Bel­gium. In het zog van hun echtgenote­n waren ze naar Syrië gereisd. Enkele jaren geleden werwerpen. den ze hoogzwange­r geëvacueer­d naar België. Na hun bevalling trokken ze terug naar het oorlogsgeb­ied.

De vrouwen gaven recent nogmaals aan met hun vijf kinderen terug naar België te willen. Twee maanden geleden oordeelde het hof van beroep in Brussel dat België hen niet moet terughalen.

Radicaal

Ook op de rollen van de correction­ele rechtbank gisteren: imam Yussuf El Gbouri (28). Toen El Gbouri in 2015 plots naar Syrië trok, ging een schokgolf door de Antwerpse moslimgeme­enschap. De jonge imam was in meerdere moskeeën actief en liet zich nooit op radicale praat betrappen. Dat nét hij naar Syrië vertrok, was on- begrijpeli­jk. El Gbouri sleurde nog drie volgelinge­n mee en onderhield vanuit Syrië bovendien contact met potentiële strijders in AntIS-weduwen Dat leverde hem vorig jaar al tien jaar cel op, uitgesprok­en door een Mechelse rechter. Gisteren kreeg hij voor zijn deelname aan de strijd van IS nog acht jaar extra opsluiting. El Gbouri was niet aanwezig en verblijft waarschijn­lijk nog in Syrië. Drie medereizig­ers kregen vijf jaar cel, eveneens bij verstek.

Valse reispassen

Een groep van zes mannen stond dan weer terecht omdat ze valse reispassen gemaakt zouden hebben, onder meer voor een van de terroriste­n van Verviers, Soufian El Abdi.

Vijf van de zes beklaagden kregen celstraffe­n tot veertig maanden en boetes tot 8.000 euro. Eén man werd volledig vrijgespro­ken.

 ?? FOTO RR ?? Yussuf El Gbouri.
FOTO RR Yussuf El Gbouri.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium