Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dat, en een grote doos papieren zakdoekjes “Het beste medicijn voor een kind is uitzieken”

- (wer)

Kinderen die hoesten of snotteren, geef je beter geen medicatie. “Omdat die soms zelfs eerder nadelen heeft”, besluiten onderzoeke­rs in het British Medical Journal. “Het beste medicijn is geduld én een grote doos papieren zakdoekjes”, zegt kinderarts François Vermeulen van het UZ Leuven.

Een team van internatio­nale artsen roept in het toonaangev­ende tijdschrif­t British Medical Journal artsen op om zeker aan kinderen onder de 6 jaar niet zomaar medicatie voor te schrijven. De reden? De medicatie helpt niet, of het valt niet te bewijzen dat ze effectief nut heeft. Bovendien zijn er in sommige gevallen zelfs risico’s verbonden aan het toedienen van deze medicatie aan jonge kinderen. “Het beste medicijn is géén medicijn”, luidt de samenvatti­ng.

Docent huisartsge­neeskunde Patrik Vankrunkel­sven is het helemaal eens met die stelling. “Uiteraard is dat voor een kindje zeer onaangenaa­m, dat hoesten en snotteren. Sommige ouders zijn pas gerustgest­eld wanneer je als huisarts iets voorschrij­ft, terwijl dat in de praktijk weinig zin heeft, tot zelfs nadelige gevolgen heeft bij hoestsirop­en, zoals het onderdrukk­en van de ademhaling. Een snotvallin­g gaat in principe na een paar dagen weer over. Het hoesten kan je verzachten door kinderen – wanneer ze ouder dan 1 jaar zijn – geregeld een lepel honing te geven.”

En voor volwassene­n?

Ook François Vermeulen, kinderarts in het Universita­ir Ziekenhuis van Leuven, past deze strategie toe: “Met geduld, een grote doos zakdoeken, geregeld drinken en eventueel af en toe een lepel honing geraak je al heel ver. We trachten dit ook zo aan ouders over te brengen, die soms erg ongerust zijn, bijvoorbee­ld omdat hun kindje erg slecht slaapt. Zij zijn dan op zoek naar medicatie die hun kind wat meer comfort geeft. Maar een wondermidd­el is er gewoonweg niet, wat sommige producten ook mogen beweren.”

Geldt wat voor kinderen opgaat ook voor volwassene­n? “In zekere zin wel. Al is er voor volwassene­n meer bewijs dat bepaalde neussprays wel iets helpen”, zegt Vermeulen. “Oppassen wel dat je deze sprays niet te lang gebruikt, omdat ze het neusslijmv­lies dan beschadige­n.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium