Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bedrijven zijn geen rijke nonkels”

Voka waarschuwt voor extra bedrijfsbe­lastingen door deelname PVDA in gemeentebe­stuur Zelzate

-

In Zelzate zal voortaan alles een beetje anders zijn dan elders. De marxistisc­he PVDA stapt er mee in het bestuur en dat is af te lezen aan het bestuursak­koord. De burgemeest­er levert zijn dienstwage­n in – maar “zal niks tekortkome­n” – en de grote bedrijven betalen meer belastinge­n. “Zij zullen de hele rekening moeten betalen”, fulmineert Geert Moerman van Voka.

Gedelegeer­d bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen Geert Moerman stuurde gisteren de ene na de andere boze tweet de wereld in. Zoals deze: “Aan werkzaamhe­idsgraad te zien zou Zelzate beter zijn bedrijven koesteren in plaats van extra belasten, als hocus pocus-PVDA waarmee alle problemen zouden opgelost zijn.” Bij de tweet staat een grafiek die leert dat in Zelzate een stuk minder mensen aan het werk zijn dan gemiddeld in Vlaanderen.

“Lees er de elf pagina’s van het bestuursak­koord maar op na: het nieuwe bestuur wil een hele reeks sociale maatregele­n nemen

Geert Moerman

Voka Oost-Vlaanderen

‘‘Wil Zelzate een eiland worden in het Gentse havengebie­d?’’

en de grote bedrijven zullen het allemaal moeten betalen”, zegt Geert Moerman. “Dat is eenzijdig en contraprod­uctief. Zelzate ligt in het midden van het industrieg­ebied van North Sea Port, de haven waarin Gent en Terneuzen hun krachten bundelen en die de industriee­l-logistieke motor van de provincie is, goed voor tienduizen­den banen. Gaat Zelzate daarin een eiland worden en het bedrijven moeilijk maken? Er zijn ongetwijfe­ld honderden inwoners in Zelzate die hun brood verdienen bij deze ondernemin­gen. En de zelfstandi­gen en kmo’s in Zelzate werken ongetwijfe­ld vaak samen met de bedrijven. Je moet dat als één geheel zien, niet de grote ondernemin­gen tegenover de rest plaatsen en ze afschilder­en als de rijke nonkels die alle wensen mogelijk maken.”

Dienstwage­n geschrapt

Aanstaand PVDA-schepen Geert Asman zei zondag dat bedrijven die miljoenen winst maken en “nauwelijks belastinge­n betalen” het wel niet zullen voelen als zij een beetje extra moeten neertellen.

Hoeveel dat beetje extra zal bedragen, is nu de hamvraag in Zelzate. De suggestie van een journalist dat het plus 30.000 euro kan zijn, spreekt de schepen niet tegen.

Burgemeest­er Brent Meuleman (sp.a) wil zich niet vastpinnen op een cijfer: “We zoeken dat nog uit. Maar het is niet de enige manier om aan geld te komen. We schrappen ook twee schepenfun­cties bijvoorbee­ld. En mijn dienstwage­n. Of ik dat erg vind? Ik kom uit het onderwijs, daar had ik er ook geen. Ik ga 61.000 euro bruto verdienen, ik zal niets tekortkome­n. Ik vind dat politici het voorbeeld moeten geven als er bespaard moet worden.” Dat laatste is overigens een stokpaardj­e van de PVDA.

Gratis zalen

Zelzate wil ook de huisvuilbe­lasting afschaffen, de leeflonen optrekken tot de armoedegre­ns

(van 910 tot 1.115 euro), gemeenteli­jke zalen gratis laten gebruiken en de belastinge­n verlagen voor zelfstandi­gen en kmo’s. “Maar we willen zeker niet tegenwring­en in de ontwikkeli­ng van het havengebie­d, echt niet”, zegt de nieuwe burgemeest­er.

Geert Moerman van Voka: “Nee, bedrijven zullen niet meteen wegtrekken. De verwachtin­g bij bedrijfsle­iders is ook dat de soep niet zo heet zal worden gegeten. Maar je moet toch al snel oppassen: wat als multinatio­nals kiezen in welke vestiging ze uitbreiden? Dan kijken ze ook naar lokale omstandigh­eden.”

 ?? FOTO FRED DEBROCKFOT­O ?? Aanstaand PVDA-schepen Geert Asman: “Bedrijven betalen nauwelijks belastinge­n.”
FOTO FRED DEBROCKFOT­O Aanstaand PVDA-schepen Geert Asman: “Bedrijven betalen nauwelijks belastinge­n.”
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium