Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De extreme kantjes van de PVDA

-

Is de PVDA een extremisti­sche partij die onze samenlevin­g overhoop kan halen? Een snelle blik op haar programma.

Sober leven is verplicht. Kaderleden en mandataris­sen van de partij mogen niet meer verdienen dan 1.600 tot 2.200 euro (afhankelij­k van de gezinssitu­atie), de rest gaat naar de partij. Wie heel zijn leven voor de partij heeft gewerkt, zal dus veel hebben afgedragen en mogelijk niet veel overhouden.

Room de toplonen af. Nee, niet iedereen zou ogenblikke­lijk fors moeten inleveren mocht de PVDA aan de macht komen, maar de partij wil bijvoorbee­ld dat topmanager­s in overheidsb­edrijven niet meer dan vijf keer het kleinste loon in het bedrijf verdienen en ministers nog drie keer een arbeidersl­oon. Nu is dat makkelijk vijf keer.

Neem de energiemar­kt over. “De groene revolutie is maar haalbaar als we de energiemul­tinational­s

buitenspel zetten”, staat in het programma van de PVDA. De grote energielev­eranciers gaan met de winsten lopen en de consument is de klos. Dus: ”Alle energievoo­rziening doen we zelf.”

Geef de rijkdom terug aan wie ze produceert: de

werknemers. Hier klinkt de PVDA uitgesprok­en marxistisc­h, maar in de concrete maatregele­n komt het partijprog­ramma neer op een herverdeli­ng van de rijkdom door ondernemin­gen en rijken veel zwaarder te belasten. Zo moet een ‘miljonairs­taks’, een vermogensb­elasting, 8 miljard euro in het laatje brengen. Daarmee kun je de laagste lonen en uitkeringe­n verhogen en zelfs de hele vergrijzin­g opvangen.

Tot 16 jaar krijgt iedereen grotendeel­s hetzelfde onderwijs. Ook het onderwijs is gericht op een zo groot mogelijke gelijkheid.

Regularise­er mensen permanent. De overheid moet continu bekijken welke mensen zonder papieren

het recht moeten krijgen om hier te blijven en dat volgens heldere criteria.

Duim voor

Venezuela. Toen president Maduro in mei de verkiezing­en won in Venezuela, plaatste pvda.be een hoopvol artikel: ‘Het Venezolaan­se volk heeft duidelijk gemaakt dat het die sociale verworvenh­eden niet op het spel wil zetten...’ Intussen is de chaos in Venezuela amper nog te overzien, met al 3 miljoen mensen die het land zijn ontvlucht, een inflatie van bijna een miljoen procent, grote tekorten aan voedsel en medicijnen en politieke onderdrukk­ing. De PVDA probeert wel al langer de associatie­s met Stalin, Mao en Noord-Korea van zich af te schudden. (dh)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium