Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Filip Dewinter eist onderzoek van Comité I naar Staatsveil­igheid

-

Vlaams Belang-kopstuk en Kamerlid Filip Dewinter stelt dat hij “steeds te goeder trouw gehandeld” heeft bij zijn contacten met de European Chinese Cultural and Educationa­l Foundation (ECCEF), een vzw die verdacht wordt van spionage voor China. Dewinter stelt zich wel vragen bij het lekken van het rapport van de Staatsveil­igheid en zegt daarom een procedure op te starten bij het Comité I. Hij noemt het in een reactie “best een goede grap” dat iemand zoals hij, “nota bene al jaar en dag de paria van de Belgische politiek”, de best geplaatste politicus zou zijn om buitenland­se inmenging te facilitere­n en te organisere­n.

Dewinter stelt dat hij via wijlen zijn partijgeno­ot en senator Freddy Van Gaever in contact kwam met de voorzitter van ECCEF en de vzw hielp bij het organisere­n van een colloquium in het Vlaams parlement.

Dewinter reisde naar eigen zeggen ook “een viertal keer” naar China om er deel te nemen aan culturele manifestat­ies van de betrokken vzw en één keer naar Kazachstan voor een colloquium. “De reis- en andere onkosten die ik hiervoor moest maken, werden logischerw­ijze terugbetaa­ld of bekostigd door ECCEF”, zegt hij. “Nooit ontving ik enige betaling of onkostenve­rgoeding.”

Dat hij niet verwittigd werd door de Staatsveil­igheid over de verdenking­en rond de vzw en dat het dossier over zijn contacten nu gelekt werd, noemt Dewinter “onaanvaard­baar in een democratis­che rechtsstaa­t”. Hij vraagt daarom een onderzoek van het Comité I naar het handelen van de Staatsveil­igheid in het dossier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium