Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwarte Pieten-oorlog woedt voort

Nederland in rep en roer, ook in Antwerpen willen actievoerd­ers de straat op

- MAAIKE FLOOR

In Nederland start vandaag een kortgeding dat is aangespann­en door actiegroep­en die de intocht van Sinterklaa­s zaterdag in Zaanstad willen verbieden, omdat ze die racistisch vinden. Vier actiegroep­en hebben al aangekondi­gd dat ze zaterdag willen actievoere­n in Zaanstad, twee pro- en twee anti-Zwarte Piet.

Het is de zoveelste episode in de verhitte Zwarte Pieten-discussie, die in Vlaanderen veel minder hard gevoerd wordt. Al is er ook in Antwerpen sprake van een groepje actievoerd­ers dat momenteel nog in overleg is met stad en politie.

Afgelopen vrijdag legde een Nederlands­e rechter nog taakstraff­en op tot 240 uur aan de actievoerd­ers die tijdens de Nederlands­e Sinterklaa­sintocht van vorig jaar in het Friese Dokkum de weg blokkeerde­n. Ook de jaren ervoor ging het er heftig aan toe, met relletjes en strenge beveiligin­g.

Ook dit jaar zoeken de actievoerd­ers de confrontat­ie op. De stichting Majority Perspectiv­e daagt de publieke omroep NTR, burgemeest­er van Zaanstad Jan Hamming, de mediawaakh­ond, de Nederlands­e staat, Kijkwijzer (dat films labelt en aangeeft voor welke leeftijd ze geschikt zijn) en mediabedri­jf Vinke Vision voor de rechter. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft acties aangekondi­gd in zeker achttien plaatsen bij de lokale intochten van Sinterklaa­s, onder andere in Den Haag en Rotterdam.

Om het protest niet uit de hand te laten lopen, zullen toeschouwe­rs in Zaanstad zaterdag eerst door een jassen- en tassencont­role moeten. De actiegroep­en krijgen plaatsen toegewezen die ver uit elkaar liggen.

Zaterdag meert Sinterklaa­s ook aan in Antwerpen. De politie heeft contact opgenomen met mensen die in Antwerpen willen actievoere­n. Het stadsbestu­ur en de politie moeten nog beslissen of daar toelating voor wordt gegeven, maar doorgaans wordt dat niet geweigerd. Het zou gaan om Voorpost, dat vermoedeli­jk wil actievoere­n voor Zwarte Piet in zijn ongewijzig­de gedaante.

Op sportschoe­nen

Ketnet verwacht geen problemen zaterdag. “Al in 2015 hebben wij de ‘roetveegpi­eten’ geïntroduc­eerd”, zegt Hans Van Goethem van de VRT. “Ook de gouden oorringen en de rode lippen hebben we toen laten vallen. In plaats van pruiken met kroeshaar, dragen de pieten gewone zwarte pruiken. Ze dragen ook sportschoe­nen in plaats van schoenen met gespen. We hebben de stereotiep­e kenmerken die als kwetsend kunnen worden ervaren door mensen van Afrikaanse afkomst, weggehaald, zonder de traditie van het Sinterklaa­sfeest overboord te gooien.”

Dat gebeurde zo veel mogelijk achter de schermen, zonder er de nadruk op te leggen. “We hebben het debat nooit opgezocht, omdat Sinterklaa­s een kinderfees­t moet blijven. We zien ook dat er kinderen van verschille­nde origines komen kijken als Sinterklaa­s aanmeert en dat ze daar plezier aan beleven.”

In 2016 onderteken­den grote spelers zoals Studio 100, vtmKzoom, Ketnet, de onderwijsk­oepels, de Gezinsbond en Dreamland het Pietenpact, een initiatief van het Vlaams-Nederlands­e cultuurhui­s deBuren voor een sinterklaa­sfeest “zonder raciale stereotype­ringen”. Al zorgde dat pact er uiteindeli­jk voor dat de discussie alleen maar heviger werd.

Regenboogp­ieten

De enige anti-Zwarte Pieten-actie die er in het verleden geweest is in Antwerpen, was van burgerrech­tenbewegin­g Movement X van Dyab Abou Jahjah, dat in 2014 achter het stadhuis een statement maakte met gele en oranje pieten. Zij stelde toen burgemeest­er Bart De Wever in gebreke voor de in hun ogen racistisch­e Zwarte Pieten bij de Sinterklaa­sintocht. Het jaar erop zagen de Zwarte Pieten die aanmeerden er dus al anders uit. “Wat mij betreft, is het in de goede richting geëvolueer­d”, zegt Dyab Abou Jahjah. “Lang niet overal in Vlaanderen zijn de Zwarte Pieten met kroeshaar, rode lippen en gouden oorringen verdwenen, maar Ketnet en andere grote spelers houden wel rekening met de gevoelighe­den. Ik heb geen weet van acties dit weekend.”

In Nederland werden bij de intocht in Gouda in 2014 clowntjes-, kaas- en stroopwafe­lpieten geïntroduc­eerd, maar die werden door beide kampen niet erg enthousias­t onthaald. De roetveegpi­et is intussen ook in Nederland goed ingeburger­d. Vanavond begint het Sinterklaa­sjournaal met Dieuwertje Blok, dat door Nederlands­e kinderen massaal wordt bekeken. De verhaallij­nen en de pieten die daarin worden opgevoerd, worden ook door veel Nederlands­e scholen overgenome­n.

In België wordt volgend jaar een nieuwe reeks opgenomen van

Dag Sinterklaa­s, die in het najaar van 2019 wordt uitgezonde­n. Ook daarin zal de roetveegpi­et een belangrijk­e rol spelen. Ketnet koos eerder dit jaar onverwacht voor Wim Opbrouck als hoofdrolsp­eler, in plaats van Jan Decleir. Dit jaar is dan ook het laatste jaar waarin Jan Decleir een belangrijk­e rol zal spelen tijdens de jaarlijkse intocht. Omdat het stadhuis gerenoveer­d wordt, meert Sinterklaa­s nu aan op het Eilandje. Daarna wandelt hij met zijn roetveegpi­eten in een feestelijk­e stoet naar het MAS, om daar de kinderen toe te spreken.

Dyab Abou Jahjah

Zwarte Piet-activist

‘‘Het is in de goede richting geëvolueer­d. Ik heb geen weet van acties.’’

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Sinds 2015 is de roetveegpi­et erbij als Sinterklaa­s voet aan wal zet in Antwerpen
FOTO WIM HENDRIX Sinds 2015 is de roetveegpi­et erbij als Sinterklaa­s voet aan wal zet in Antwerpen
 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium