Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Deze rolstoel maakt me zelfstandi­g”

Dankzij Canvas-programma kan Turnhoutse Tima (12) voortaan helemaal alleen naar school

- TOM VETS

Hoe kan je je zware boekentas meezeulen naar school als je in een rolstoel zit? Het Canvasprog­ramma Team Scheire schoot de 12-jarige Tima Aydir uit Turnhout te hulp. “Dankzij hun oplossing hoeft mijn mama niet meer met me mee te gaan.”

Tima Aydir werd geboren met spina bifida: een ‘open rug’ in de volksmond. Ze verplaatst zich met een handbike, rolstoel en rollator. Sinds september gaat ze naar het Sint-Jozefscoll­ege in Turnhout. Al was er één struikelbl­ok: terwijl al haar vriendinne­n zelfstandi­g naar school komen, leek het erop dat Tima nog altijd door haar moeder zou moeten worden gebracht. En dat heb je als puber liever niet. Maar een boekentas meenemen terwijl je in een rolstoel zit, is niet evident.

Team Scheire, het tv-programma dat creatieve oplossinge­n bedenkt voor mensen met een specifieke behoefte, zette meubelmake­r Elisa Van Coster aan het werk. De oplossing was maandagavo­nd op televisie te zien: achteraan de rolstoel hangt nu een bakje, waarin de boekentas of andere spullen opgeborgen kunnen worden. Via een stang draait het bakje 180 graden rond de rolstoel, zodat Tima aan de inhoud kan. Naar het middelbaar

“Op zich is het niet zo baanbreken­d, maar voor mij is dit wel een grote stap vooruit”, zegt Tima.

“Ik kan het bakje niet meer missen. Ik draag dan ook veel zorg voor de rolstoel. Op school is er in een afgesloten ruimte voorzien waarin ik hem veilig kan achterlate­n.”

Tima heeft de bijzondere rolstoel al een tijdje in haar bezit. “In januari, toen ik nog in het zesde leerjaar zat, zijn ze komen filmen en vroegen ze wat ik exact nodig had. Sinds april heb ik de rolstoel. Mooi op tijd, want sinds september ga ik naar het middelbaar en moet ik elke dag mijn boeken meenemen.” Bang afwachten “De voorbije 25 jaar stond ik op 1 september altijd met een van de kinderen aan de schoolpoor­t, en dat was dit jaar niet meer het geval”, zegt Tima’s moeder Malika Labraymi. “Dat deed toch raar. Maar ik was er gerust in dat Tima zich op haar eentje zou redden.” Volgens Malika gebruikt Tima de rolstoel ook om te gaan winkelen. “Met een gewone rolstoel is het knap lastig om allerlei spullen mee te zeulen.” Tima knikt. “Ik wil vooral zelfstandi­g kunnen zijn en niet het gevoel hebben dat ik binnen moet blijven omdat ik toevallig deze aandoening heb. Deze rolstoel zorgde ervoor dat mijn leefwereld weer wat ruimer werd.”

Tima is de jongste van zes kinderen. “Dat ze een open ruggetje zou hebben, kwamen we tijdens de zwangersch­ap al te weten”, zegt haar moeder. “De dokters hebben meteen gezegd dat dit niet te genezen viel. We hadden zoiets nooit eerder in de familie meegemaakt. Het was dus bang afwachten wat het in de praktijk zou geven. Tima werd geboren in Turnhout, maar werd dezelfde dag nog overgebrac­ht naar Gasthuisbe­rg in Leuven.”

Daar kreeg Malika toch nog positief nieuws. “Die open rug was onomkeerba­ar, maar er bestond ook een kans op een waterhoofd of mentale problemen. In de loop van de eerste levensweke­n werd duidelijk dat Tima daar geen last van had. De verpleegst­ers vertelden me dat ze hen deed denken aan een jongen die ook met een open rug was geboren en later op de universite­it zat. Dat stelde me gerust. Mijn dochter heeft ondanks dit probleem toch nog veel kansen op een goede toekomst. Ik wou absoluut dat ze zou meedraaien in de maatschapp­ij.”

Hard studeren

Tima heeft duidelijke toekomstdr­omen. Ze wil later een job vinden als psychologe. “Dat gaat hard studeren worden, maar ik ga alles doen om het te doen lukken.” Moeder Malika heeft er vertrouwen in. “Al mijn kinderen konden goed studeren. Haar grote zus studeert orthopedag­ogie en haar broer van 15 zit in het vierde jaar Latijn. Mede dankzij die rolstoel kan Tima zonder zorgen haar middelbaar afwerken.”

Nog een meevaller: de stad Turnhout heeft de route naar haar school afgelopen jaar aangepakt zodat die voor Tima veel gebruiksvr­iendelijke­r is. “De pas aangelegde klinkers zijn aangenamer voor de rolstoel, en bovendien is er een fietsstraa­t van gemaakt. Alsof ze wisten dat Tima langs die route zou gaan.”

Tima Aydir

‘‘‘Team Scheire’ heeft mijn leefwereld ruimer gemaakt.’’

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Meubelmake­r Elisa Van Coster bedacht een rolstoel met een bakje, dat via een stang 180 graden kan draaien. Zo kan Tima makkelijk aan haar boekentas.
FOTO BERT DE DEKEN Meubelmake­r Elisa Van Coster bedacht een rolstoel met een bakje, dat via een stang 180 graden kan draaien. Zo kan Tima makkelijk aan haar boekentas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium