Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De keten die niet geloofde in internet

122 jaar na oprichting zet familie winkelkete­n Blokker in de verkoop UAntwerpen en Imec werken mee aan 100 procent containers­canning in Antwerpse haven

- ANTON GOEGEBEUR

De familie Blokker geeft het op. Na 122 jaar zet ze haar eigen winkelkete­n in de etalage. Sinds de dood van sterkhoude­r Jaap Blokker kwam de huishoudwi­nkel in moeilijk vaarwater. De keten die zelf de traditione­le kruidenier­szaak de vernieling in duwde, wordt nu zelf gewurgd door webwinkels. Tijd om de “familieopt­iek” los te laten, klinkt het bij de bestuursto­p.

Wat als Blokker Bol.com had gekocht? Het is een vraag die ze in het Amsterdams­e hoofdkwart­ier liever niet horen. In 2012 had Blokker de kans, maar het liet zich de intussen immens populaire webwinkel afsnoepen. Het imperium van de familie miste de digitale boot compleet. De eigenaars geloofden niet in internet. “Consumente­n moeten producten eerst voelen en besnuffele­n”, klonk het.

Gezellige winkels waren het dada van wijlen Jaap Blokker. Met zijn broer bouwde hij het miljardenb­edrijf op, maar loodste het niet de 21ste eeuw binnen. Vorig jaar leed het concern 344 miljoen euro verlies. De familie besloot het imperium te ontmantele­n. Nadat ze eerder al Intertoys, Xenos en Leen Bakker verkocht, staat nu ook het kroonjuwee­l in de verkoop. Enkel Casa blijft nog van de familie.

Huiselijke winkels

Ieder Nederlands dorp had er één en ook bij ons kleurde het oranje-witte logo de winkelstra­ten. Jaap bestierde decenniala­ng de winkels, terwijl zijn broer Ab in het buitenland vertoefde. Hij verzekerde de instroom van goedkope Chinese producten waar lokale kruidenier­szaken niet mee konden concurrere­n.

De volgestouw­de huiselijke winkels die Blokker typeren zijn Jaaps levenswerk. Hij hield zich bezig met de kleinste details, zoals welke tuinkabout­ers in de rekken moeten liggen. Ieder filiaal moest de gezellighe­id van een familiebed­rijf uitstralen, vond hij.

Vandaag blijft daar weinig van over. Na de dood van Jaap in 2011 verloor de familie gaandeweg de controle over Blokker. Neef Roland Palmer volgde Jaap op als directeur. Hij wou volgens retailexpe­rt Jorg Snoeck de keten vernieuwen, maar botste met de ‘ouderwetse’ Ab. Het conflict koste Ab zijn positie in het bestuur. Hij bleef wel voor de helft eigenaar, de andere helft bezit Els Blokker, weduwe van Jaap.

Na het eerste verliesjaa­r in tijden, in 2014,

Jorg Snoeck

Retailexpe­rt

“Blokker boekte succes door de traditione­le kruidenier­szaak in de vernieling te duwen, maar begreep niet dat internet hetzelfde met hen deed.”

moet Palmer wijken. Voor het eerst komt een niet-familielid aan het hoofd van Blokker. Die gaat vol voor een nieuwe look. Het logo verandert, de winkels krijgen een zakelijker­e stijl en de Amerikaans­e actrice Sarah Jessica Parker mag in reclamespo­tjes opdraven. Ze kan de consument niet overtuigen. Die loopt weg naar Bol.com en budgetkete­n Action.

Doemscenar­io

“Blokker boekte succes door de traditione­le kruidenier­szaak in de vernieling te duwen, maar begreep niet dat internet hetzelfde met hen deed”, vertelt Snoeck. De retailexpe­rt vermoedt dat winkels gaan sluiten en dat directie eerst online en dan offline zal gaan denken.

De Nederlands­e krant NRC zet de deur op een kier voor een terugkeer van Palmer, die nu de Benelux-tak van de Chinese webwinkel Alibaba leidt. Als Palmer de sprong maakt dan blijft de keten toch in het bezit van de familie. Indien niet, dan komt het doemscenar­io van Jaap Blokker uit. In een zeldzaam interview vertelde hij ooit dat het familiebed­rijf niet ten prooi mocht vallen van wispelturi­ge buitenland­se investeerd­ers. “Wij hebben dit bedrijf zelf opgebouwd. Het gaat om de mensen die er werken.”

 ?? FOTO BLOKKER ?? Blokker begon 122 jaar geleden als een lokale ijzerhande­l. Nu prijkt het logo in zowat elke winkelstra­at in Nederland en Vlaanderen.
FOTO BLOKKER Blokker begon 122 jaar geleden als een lokale ijzerhande­l. Nu prijkt het logo in zowat elke winkelstra­at in Nederland en Vlaanderen.
 ?? FOTO DRIES LUYTEN ??
FOTO DRIES LUYTEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium