Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Speciale opleiding om tekort aan barmannen op te vangen

Learning for Life-project stoomt jonge werkzoeken­den klaar voor carrière in de horeca

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

“Elk klassiek horecabero­ep is een knelpuntbe­roep”, klinkt het bij Horeca Vorming Vlaanderen. Ook dat van barman. Via Learning for Life worden dertien jonge werkzoeken­den klaargesto­omd om die vacatures in te vullen. “Dit is echt een mooie kans.”

De opleiding tot barman is een samenwerki­ng tussen Horeca Vorming Vlaanderen (HVV), de VDAB, de stad Antwerpen en privépartn­er Diageo, een wereldleid­er op het gebied van alcoholisc­he dranken. Afgelopen voorjaar werd een eerste lichting jonge werkzoeken­den opgeleid. Want barman mag dan wel een knelpuntbe­roep zijn, een specifieke opleiding bestond tot dan toe niet. “Zes van de tien jonge werkzoeken­den die de opleiding volgden, hebben ondertusse­n een vaste job in de sector”, zegt trajectbeg­eleidster Charlot Hellin.

Vandaag is een tweede groep van dertien jonge werkzoeken­den in opleiding. “En de interesse is groot. We kregen zo’n dertig aanvragen binnen”, zegt Pieter Tratsaert, de directeur van Horeca Vorming Vlaanderen.

Het opleidings­programma werd lichtjes aangepast. “Er wordt nu nog sterker ingezet op het verwerven van een brede kennis van dranken: sterke dranken voor het creëren van cocktails, maar ook wijnen, bieren en koffie”, zegt Tratsaert. “De stage duurt nu ook iets langer en er wordt extra aandacht besteed aan zaalbedien­ing, zodat de cursisten ook als kelner, eveneens een knelpuntbe­roep, aan de slag kunnen.”

Eigen cocktailba­r

De eerste kneepjes van het vak leerden de cursisten bij cocktailba­r ‘Cocktails at Nine’. “Er zijn meer en meer barmannen nodig”, zegt medezaakvo­erder Naushad Rahamat. “Zeker in de steden. Er is nood aan een bepaalde kwaliteits­standaard. Barman wordt vaak beschouwd als een job die je naast je studies doet, terwijl het veel meer inhoudt dan dat. Daarom vind ik dit zo’n superproje­ct en ondersteun­en we het mee. Vandaag werkt er een barman bij ons die in het voorjaar de opleiding volgde.”

Op dit ogenblik is de opleiding halverwege. Gisteren demonstree­rden de cursisten in het restaurant van de VDAB in de Somerstraa­t de vaardighed­en die ze al opdeden. Vandaag beginnen ze aan hun stage. Mourad Shiguer (27) start in hotel Van der Valk. “Ik heb vroeger hotelschoo­l gevolgd, maar maakte die opleiding niet af. Ik heb nadien verschille­nde jobs gedaan, onder meer in de horeca, en was ook een tijdje werkloos. Barman worden, dat lijkt me echt iets voor mij. Je komt in contact met klanten en kunt toch iets creëren. Dat heb je niet als je alleen in de keuken staat of alleen de bediening doet. Het maken van cocktails interessee­rt me het meest, maar ik wil me los van deze opleiding ook graag bijscholen tot barista.”

Babs Van Kogelenber­g (27) is de enige vrouwelijk­e cursiste. “Ik vermoed dat de late uren die gepaard gaan met de job veel vrouwen afschrikke­n”, zegt ze. Maar zelf heeft ze tonnen ambitie. Zelfverzek­erd toonde ze gisteren wat ze in haar mars heeft bij het bereiden van een Dark & Stormy-cocktail. “Ik hoop ooit mijn eigen alternatie­ve cocktailba­r te kunnen openen. Maar dat is nog een ver-van-mijn-bedshow. Eerst ga ik stage lopen in de Wasbar. In korte tijd heb ik dankzij deze opleiding al enorm veel bijgeleerd. Dit is een heel mooie kans en ik ben ervan overtuigd dat het me zal helpen bij het vinden van een job in de sector.”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ??
FOTO'S JORIS HERREGODS
 ??  ??
 ??  ?? Mourad Shiguer.
Mourad Shiguer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium