Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nachman Kaplansky: 70 jaar na zijn dood nog hip

Beschermin­g van Résidence Prince Albert opgestart

- (pavi)

De Vlaamse regering heeft de beschermin­gsprocedur­e opgestart van de Résidence Prince Albert, een modernisti­sch appartemen­tsgebouw van de architect Nachman Kaplansky in Berchem.

Nachman Kaplansky was een Rus, geboren in Polen in 1904, die na een passage in Tel Aviv in Antwerpen verzeilde. In de jaren dertig tekende hij tal van villa’s, appartemen­tsgebouwen en rijhuizen in Antwerpen en omgeving, voornameli­jk voor rijke Joodse parti- culieren. Kaplansky kon in 1940 nog net op tijd terug naar Tel Aviv vluchten en op die manier aan de nazi’s ontsnappen.

Afwerking nooit gezien

De afwerking van het tien verdieping­en tellende Résidence Prince Albert in de Prins Albertlei (op nummer 22, aan het, om het ingewikkel­d te maken, Koning Albertpark), heeft de architect nooit gezien. Door WO II was het gebouw pas in 1948 klaar.

Kaplansky, een van de kopstukken uit

Houten lift

De luxeappart­ementen aan de Berchemse kant van het Albertpark waren bedoeld voor de toenmalige Antwerpse high society en zijn met hun 285 vierkante meter enorm ruim. Zo tekende Kaplansky, geïnspiree­rd door Le Corbusier, aparte vertrekken voor het dienstpers­oneel.

Het appartemen­t op de eerste verdieping staat momenteel te koop voor 598.000 euro. Daar krijg je vier slaapkamer­s, twee badkamers en drie toiletten voor. En wie die ene verdieping niet meer met de trap op raakt, kan nog altijd de authentiek­e houten lift met harmonicad­eur gebruiken.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium