Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Omdat een ‘bokrijkkla­s’ creativite­it niet genoeg stimuleert

Karel de Grote Hogeschool opent tijdelijke campus in Plein Publiek

- JAN STASSIJNS (kma)

Studenten kmo-management van de Karel de Grote Hogeschool krijgen de komende maanden les in Plein Publiek op Nieuw Zuid. In de serre trekken studenten zich los uit het klassieke klaslokaal. “Het helpt om creatiever te zijn met een andere mindset”, zegt Anissa Chadouli (24).

Terwijl de poetsploeg de bar onder handen neemt van wat ongetwijfe­ld een stevig weekend moet zijn geweest in de serre van Plein Publiek, zit een klas kmo-management van de KdG volop te werken.

Plein Publiek ligt op Nieuw Zuid, achter het Antwerpse justitiepa­leis. De locatie telt een restaurant, exporuimte­s en huisvest ook verschille­nde ondernemer­s in de kringloope­conomie.

Sinds deze week heeft de Karel de Grote Hogeschool het voor het zeggen in de serre. Of toch op maandag en dinsdag, de sluitingsd­agen van het restaurant. Dan wordt het omgevormd tot Campus Plein Publiek, voor de meer dan 150 studenten die kmomanagem­ent studeren.

Docent en initiatief­nemer Pieter Sprangers lanceerde het concept vier jaar geleden. Er zijn al tijdelijke campussen geweest in een winkel in Hopland, het voormalige restaurant Poule en Poulette en in een winkel in de Grand Bazar.

“Het is een manier om weg te zijn uit de typische bokrijkkla­ssen waar leren inefficiën­t gebeurt”, zegt Sprangers. “Door de plaats te veranderen, zorg je voor heel wat nieuwe leermogeli­jkheden. Studenten hebben meer goesting om eraan te beginnen en worden ook creatief gestimulee­rd. In een klassiek klaslokaal komen studenten luisteren naar wat de prof te vertellen heeft. Dat biedt weinig impuls om zelf met ideeën te komen of out of the box te denken. Hier merk je dat zoiets veel meer ge- beurt. Om creativite­it, innovatie, teamwerk en projectman­agement te stimuleren, is een aangepaste leeromgevi­ng nodig. Daarom komen we los van vaste klas- en scholenstr­ucturen.”

“Fijne veranderin­g”

Studenten Anissa Chadouli (24) en Steije Verstraete (18) zien na één dag al de voordelen. Ze zitten in hun tweede jaar kmo-management en zijn volop bezig met het uitwerken van een businesspl­an voor een project. “We zitten in de brainstorm­fase”, zegt Anissa. “En het is heel fijn om dat in deze setting te doen. Het helpt om veel kommetjes, urnes: noem maar op. Zelfs de keramieken schalen van het buffet op de receptie zondag, had de gastvrouw allemaal zelf gedraaid. Of ze geen schrik heeft voor barsten van de trillingen

Steije Verstraete

18 jaar als de trein over haar winkel rijdt? “Dat valt goed mee. Alleen één persoon vond het adres niet en is terug naar huis gereden. Maar zo moeilijk is het niet. Je vindt altijd parkeerple­k vlakbij.” creatiever te werk te gaan met een andere mindset. Dat gaat niet in een typisch klaslokaal.”

“Het zit soms in kleine dingen”, vult Steije aan. “De geur is anders. Het ruikt hier wat naar houtskool bijvoorbee­ld, maar er is hier ook heel veel lichtinval. Het zijn zaken die je niet gewoon bent, waardoor we gestimulee­rd worden om anders te denken.”

Daarnaast zijn er in Plein Publiek verschille­nde ondernemer­s gevestigd, wat voor studenten kmo-management een meerwaarde kan zijn.

“De geur is anders. Het ruikt hier wat naar houtskool bijvoorbee­ld. En er is ook heel veel lichtinval. Het zijn zaken die maken dat we anders denken.”

Lieve woont zelf in Antwerpen. “Fijn dat ik nu met de fiets naar het werk kan. Alleen mijn hond, een senior al, zit liever in mijn atelier in Zandhoven dan hier.”

Modern en retro

Ook enkele leerlingen kwamen een kijkje nemen, zoals Griet Van Steen (44) uit Pulderbos en Griet Verbiest (44) uit Borgerhout. “Ik vind de vormen die Lieve creëert heel apart, vaak modern en retro tegelijk. Haar kleuren en kleurcombi­naties zijn ook fantastisc­h”, vindt Griet Van Steen. Griet Verbiest vindt het dan weer tof om de afgewerkte keramieken voorwerpen eens in een winkelcont­ext te zien, en niet tussen het klei en stof van het atelier zoals ze gewend is. “Een inspireren­de plek, ik ga hier geregeld binnenspri­ngen.”

Pottenbakk­erij L’Esprit du Sable, Engelselei 240, Borgerhout, do-za 1012.30u en 14-18.30u, zo 14-18.30u

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De studenten kmo-management van de KdG brainstorm­en in de serre van Plein Publiek. “We komen los van vaste klasstruct­uren.”
FOTO DIRK KERSTENS De studenten kmo-management van de KdG brainstorm­en in de serre van Plein Publiek. “We komen los van vaste klasstruct­uren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium