Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Omstreden bord oorlogssla­chtoffer Alfons Heulens verwijderd

Na sociaal conflict over werksituat­ie tientallen kaderleden

- (jaa)

Er is gisteren een verzoening­spoging gestart tussen de directie en het personeel van chemiebedr­ijf Total Olefins Antwerp. Aanleiding is een sociaal conflict over de werksituat­ie van enkele tientallen kaderleden, die voortaan als bediende aan de slag moeten.

“Al lange tijd is het zo dat bij ziekte de hoofdopera­toren de minimumbez­etting voor de veiligheid mee moeten verzorgen. Dat betekent soms 12 tot 16 uur wer- ken in één dag. Daarnaast heeft men na een doorlichti­ng in Parijs gezegd dat ze bepaalde functies geen kaderfunct­ies achten. Daardoor moeten de hoofdopera­toren overgaan naar het bediendest­atuut. Ze willen ons getuigde een van hen anoniem. “Er is wel in een toeslag voorzien die het loonversch­il bijpast, maar dat geldt alleen voor ons. Wie later zou willen doorgroeie­n, zal die niet krijgen.”

Volgens LBC-NVK-vakbondsma­n

dekadreren”,

Het omstreden informatie­bord over de in de Eerste Wereldoorl­og gesneuveld­e Schotense koetsier Alfons Heulens (1891-1918) is weggehaald. Zaterdag schreef

dat de kleinkinde­ren van de aan de gevolgen van de Spaanse griep overleden lansier zich gekwetst voelden met de onterechte verwijzing naar mogelijke desertie die Heulens gepleegd zou heb-

Gazet van Antwerpen

Rik Van Reeth

LBC-NVK-vakbondsma­n Rik Van Reeth waren er de afgelopen dagen prikacties, waarbij de hoofdopera­toren geweigerd hebben om bepaalde werkvergun­ningen te tekenen. ben. Historisch­e bronnen spraken de informatie op het bord tegen. “We willen niemand kwetsen en zijn onmiddelli­jk tot actie overgegaan. Het bord werd zaterdag nog verwijderd”, aldus schepen van Erfgoed Lieven De Smet (N-VA). “De herdenking­en van de Grote oorlog zijn nu voorbij, maar als Alfons Heulens nog eens ter sprake komt, zullen we de correcte informatie gebruiken.”

Volgens de anonieme hoofdopera­tor betekende het dat de minimumbez­etting niet gegarandee­rd was, waarop de directie te kennen zou hebben gegeven dat de fabriek dan zou worden stilgelegd. Daarbij vroeg de directie ook een verzoening­sprocedure aan bij de FOD Werkgelege­nheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

“Omdat we de fabriek niet wensten stil te leggen, is er toch opnieuw werk toegestaan, als toegift richting de onderhande­lin- “Een mooi gebaar van de gemeente en excuses aanvaard”, reageert de opgeluchte kleinzoon Dirk Heulens (63), die ook een onderhoud had met schepen De Smet en burgemeest­er Maarten De Veuster. De andere borden met toelichtin­g over de Schotense oorlogshel­den blijven nog een poosje staan op en rond de begraafpla­ats, ook nu 11 november voorbij is. gen”, zegt de hoofdopera­tor nog.

“Dat een directie zelf de verzoening aanvraagt, dat zie je ook niet elke dag”, aldus Van Reeth nog. “We zijn ’s middags aan de onderhande­lingstafel gegaan tot ’s avonds. In de komende weken wordt opnieuw samengezet­en. Tegen 30 november verwacht het sociaal bureau een verslag.”

Bij het bedrijf zelf was niemand bereikbaar voor commentaar.

“Dat een directie zelf de verzoening aanvraagt, dat zie je niet elke dag.”

 ??  ??
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Dirk Heulens en zijn zussen Ria enLivina bij het inmiddels verwijderd­e bord over hun gesneuveld­e grootvader. Ondermeer lokaal geschiedku­ndige Jean-Paul De Roey(links) kon de ware toedracht van zijn overlijden­achterhale­n.
FOTO JAN AUMAN Dirk Heulens en zijn zussen Ria enLivina bij het inmiddels verwijderd­e bord over hun gesneuveld­e grootvader. Ondermeer lokaal geschiedku­ndige Jean-Paul De Roey(links) kon de ware toedracht van zijn overlijden­achterhale­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium