Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ken Stromae, Lukaku en Tomorrowla­nd al”

Atheneum ontvangt 35 buitenland­se scholieren

-

Het KA Merksem is deze week gastschool voor 35 leerlingen uit vijf landen. Het Atheneum is de eerste Belgische school die in het Erasmus+-project Co-living stapt. In februari stuurt de school zelf zeven leerlingen naar Spanje.

De buitenland­se leerlingen arriveerde­n zondagavon­d. Ze komen uit Noorwegen, Zweden, Spanje, Nederland en Engeland en verblijven in het Antwerp Student Hostel. Ze krijgen een heel programma voorgescho­teld.

Suli en Shaima komen uit Melil- la, een Spaanse enclave in het noorden van Marokko. Voor Suli was het een leuk weerzien met Antwerpen. Hij heeft hier familie wonen. “Ik was blij dat ik mee mocht. Ik hou van Antwerpen en België”, zegt hij enthousias­t. “Zondag hebben we een wandeling door de stad gemaakt. Toen we op de Grote Markt aan het stadhuis kwamen, zagen we dat het gebouw helemaal is bedekt door doeken. Ik heb mijn medeleerli­ngen toen een foto getoond die ik bij een vorig bezoek heb gemaakt en waarop het stadhuis in zijn pracht en praal te zien is”, zegt de 17-jarige die tijdens de quiz zijn kennis over ons land kon etaleren. Suli was één van de weinigen die Stromae, Lukaku en koningin Mathilde herkende.

Zijn klasgenoot Shaima was onder de indruk van de charmes van Antwerpen. “Zeer mooie gebouwen en prachtige pleinen. “Ik heb niet alles verstaan wat over België werd verteld, maar het meeste wel. De Belgische leerlingen zijn zeer sympathiek. We bezoeken deze week nog het Europees Parlement in Brussel en het Red Star Line Museum in Antwerpen. Ik kijk daar erg naar uit”, zegt Shaima.

Voor de 15-jarige Linnea uit Noorwegen is ons land bijzonder fascineren­d. “Ik hou van al die oude gebouwen, Antwerpen staat er vol van. De mensen vind ik meer open dan bij ons. Ik vond Antwerpen ook vrij rustig, maar we hebben de stad op zondagavon­d bezocht. Het is wel een zeer internatio­nale stad. Ik ben intussen ook al fan van de Belgische keuken. De chocolade die ze hier hebben, is de beste die je kan vinden”, zegt Linnea. Het Noorse meisje komt uit Moss, in het oosten van Noorwegen, niet ver van de grens met Zweden. Ze wil later verder studeren in een sociale richting.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Suli en Shaima komen uit Melilla, een Spaanse enclave in het noorden van Marokko.
FOTO JAN BRYS Suli en Shaima komen uit Melilla, een Spaanse enclave in het noorden van Marokko.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium