Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Is het einde van de veldrijder Wout van Aert nakende?

-

Niet gereden op zaterdag in Niel en toch ‘slechts’ derde op zondag in Gavere, achter twee concurrent­en die op zaterdag wel diep waren gegaan in de modder van Niel. En dan nog eens een giftige instagram richting zijn ex-werkgever. Neen, het was zeker geen topweekend voor Wout van Aert.

Het leek een goede zet van Wout van Aert. Aangezien hij de twee ‘Vlaamse’ klassement­en toch niet volledig afwerkt, koos hij ervoor om Niel links te laten liggen en volledig te focussen op Gavere. Een loodzware wedstrijd en de regen zorgden ook nog eens voor de gedroomde modderige ondergrond. De krachten die Van der Poel en Aerts op zaterdag hadden verbruikt, zouden ze zondag tekort komen in de achtervolg­ing op Van Aert.

Helaas. Wout van Aert fietste afgelopen zondag vanaf de eerste meter achter de feiten én vooral zijn twee grote concurrent­en aan. Op Mathieu van der Poel stond alweer geen maat, de kloof met Aerts werd nog wel gedicht maar de kopman van Telenet - Fidea reed in de slotfase even vrolijk opnieuw weg van Van Aert. Pijnlijk.

Mentaal sterk

Wout van Aert is een mentaal sterke jongen. Ondanks de contractue­le heisa met Sniper NV blijft hij presteren. En hij weet zich geruggenst­eund door de massa die zondag in Gavere resoluut de kant van de wereldkamp­ioen koos. Je hoorde Van Aert voor je hem zag, zo luid waren de aanmoedigi­ngen.

Zeggen dat Wout van Aert slecht presteert, dat is bovendien de waarheid geweld aandoen. In de twaalf crossen die hij reed, stond hij twaalf keer op het podium. Dan ben je goed. Maar Van Aert won slechts één keer, een midweekse wedstrijd in Ardooie. Daar kan hij niet blij om zijn. Op de Koppenberg derde worden achter Aerts en Michael Vanthouren­hout, een gelijkaard­ig resultaat eergistere­n in Gavere achter Van der Poel en Aerts… Daar kan Wout van Aert niet blij om zijn.

Hij kijkt vooral naar zijn brede schouders als er gezocht wordt naar redenen. De kopzorgen die de scheiding van Nick Nuyens hem opleveren, weigert hij als excuus in te roepen. Dat pleziertje wil hij zijn voormalige werkgever niet gunnen. Maar tel beide elementen samen en je komt aan die paar procentjes die Van Aert momenteel tekortkomt om succesvol de strijd aan te kunnen gaan met een ontketende Mathieu van der Poel en een op sommige parcoursen boven zichzelf uitstijgen­de Toon Aerts.

Hoelang nog?

Hoelang kan Van Aert hier nog mee leven? De drievoudig­e wereldkamp­ioen is van het winnaarsty­pe en heeft op de crossfiets al alles gewonnen wat er te winnen valt, ook al is hij nog altijd maar 24 jaar. Zdenek Stybar was voor Van Aert de laatste ‘crosser’ die drie keer de regenboogt­rui mocht aantrekken. De Tsjech is allang geen crosser meer, maar een gewaardeer­d wegrenner met op zijn palmares onder meer een etappe in de Tour en tal van ereplaatse­n in de absolute topklassie­kers.

Is dat de weg die Van Aert straks ook gaat volgen? Het heeft er alle schijn van. Rest alleen de vraag wanneer Van Aert volledig verpopt van de veldrijder die ook op de weg iets wil betekenen tot de wegrenner die af en toe nog eens in het veld opduikt. De transforma­tie is ingezet en zou wel eens veel sneller kunnen verlopen dan wat Van Aert zelf in gedachten had.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium