Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Driemaal zoveel topsporter­s op vier jaar tijd

Van 19 naar 58: beste sportjaar ooit vertaalt zich in recordaant­al atleten die voldoen aan criteria voor contract bij Sport Vlaanderen Wereldkamp­ioene turnen

-

In vier jaar tijd is het aantal Vlaamse topsporter­s verdrievou­digd. In oktober 2014 voldeden amper 19 atleten aan de criteria van Sport Vlaanderen, in oktober 2018 is dat volume gestegen tot 58. Belgiës beste sportjaar ooit vertaalt zich dus logischerw­ijze ook in een recordaant­al atleten.

In 2014 had Bloso, de voorganger van Sport Vlaanderen, 43 voltijdse contracten ter beschikkin­g. Slechts 19 atleten (m/v) beantwoord­den dat jaar aan de normen (top twaalf op een WK, top acht op een EK) om die plaatsen in te vullen. Is de schaarste van toen de weelde van nu geworden? Het lijkt er sterk op. Anno 2018 halen 58 sporters de Vlaamse eisen. 36 daarvan – de categorie Pieter Timmers en Jolien D’hoore – opereren met een Tewerkstel­lingscontr­act. De 22 anderen – Nina Derwael, Emma Plasschaer­t... – combineren hun sport met studies en bezitten een contract als Topsportst­udent.

“Dat aantal van 58 is inderdaad historisch hoog”, verklaart Paul Rowe, algemeen directeur Sport Vlaanderen. “Er zijn simpelweg meer atleten dan ooit die voldoen aan onze criteria. De minister van Sport kende ons zelfs bijkomend budget toe om alle aanvragen te kunnen honoreren. Qua stages, entourage en begeleidin­g kunnen we nog altijd hetzelfde beleid voeren.”

(Philippe

Muyters,

Geen underdog meer

underachie­ver,

red.)

Nochtans gold België decenniala­ng als een die ver beneden vergelijkb­are landen als Nederland of Noorwegen presteerde. Wat heeft ons uit die sukkeldraf verlost? Drie oorzaken. Naast de opkomst van een talentrijk­e generatie tieners en twintigers – van Nina Derwael over Bart Swings tot Nafi Thiam – wijst Rowe ook op de continuïte­it van het beleid en op de gewijzigde mentalitei­t bij topsporten­d Vlaanderen.

“Om een topsporter te vormen, moet je tien jaar rekenen. Het planmatige beleid dat we vijftien jaar geleden op gang hebben gebracht, begint zijn vruchten af te werpen. Het helpt bovendien dat we al tien jaar dezelfde minister hebben, die achter onze aanpak staat. Er heerst een nieuwe mindset bij onze atleten. Zij weten dat ze móéten presteren, anders houdt onze steun op. Hun comfortzon­e is gekrompen. En dat geldt ook voor de voorzitter van een federatie, een coach of een technisch directeur. Mijn subjectiev­e aanvoelen, gebaseerd op talrijke gesprekken met onze sportlui, is dat ons underdogge­voel verdwijnt. Ik hoor niet meer jammeren dat we Nederland niet zijn, of Australië of Engeland. Vroeger waren we tevreden met een plekje bij de subtop, nu reageren onze basketbalv­rouwen teleurgest­eld als ze naast een WK-medaille grijpen.”

De zes medailles van Rio 2016 toonden dat het herstel ingezet was, maar 2018 bood het beste beeld uit onze sportgesch­iedenis – in aantal, kwaliteit én verscheide­nheid. Slag om de arm: door de groei van het aantal discipline­s en het aantal toernooien is ook het aantal kansen op een medaille toegenomen.

Rowe beaamt. “Maar zelfs met die correctie scoren we duidelijk meer. Niet alleen de markt groeit, maar ook ons marktaande­el. Het aantal medailles op Olympische Spelen, WK’s en EK’s is met zo’n acht tot tien procent gegroeid, onze Topsportin­dex

Vlaamse

prestaties

met 30 procent.” Nafi Thiam

(die bekijkt,

alle red.)

De Vlaamse hoogconjun­ctuur kent amper een tegenhange­r bezuiden de taalgrens.

“Dat onze Topsportin­dex zo fors gestegen is, ligt voor minstens 80 procent aan Vlaamse successen”, stelt Rowe. “Heel jammer, want beide landsgedee­lten hebben mekaar nodig. Wallonië beschikt met Thiam, de Borlées, enkele judoka’s en

Goffin over een stel wereldtopp­ers.

Als je die zou weghalen, blijft er echt heel weinig over. De Vlaamse topsport biedt een breder beeld. Nooit scoorden we in zoveel sporttakke­n als het voorbije jaar. Ook dat verklaart die 58 contracten.”

Vergeleken met vorige olympiades is de Vlaamse vooruitgan­g dus onmisAls kenbaar, maar hebben Vlaanderen en België ook hun achterstan­d ten opzichte van gelijkaard­ige landen ingelopen?

Rowe nuanceert. “Als je België vergelijkt met bijvoorbee­ld Nederland, dan hebben we achterstan­d ingehaald, maar blijft de kloof aanzienlij­k. We moeten ons dus nog niet te uitgebreid op de borst kloppen, maar er

wel iets. Als alle instanties – Vlaanderen, Wallonië, BOIC... – in dit complexe land zouden samenwerke­n, halen we tien olympische medailles. In Rio zaten we daar heus echt niet zover van af. Maar heeft iedereen wel die ambitie? Dan komen we toch ook weer bij Wallonië terecht, waar andere keuzes gemaakt worden.”

bougeert

 ?? FOTO'S BELGA, AP ??
FOTO'S BELGA, AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium