Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wát een kans, en dat op mijn leeftijd”

90-jarige oud-strijder van Tweede Wereldoorl­og speelt held uit Eerste Wereldoorl­og in evocatie ‘’t Pastoorke’

-

Willy Bontinck (90), oud-strijder van de Tweede Wereldoorl­og, schitterde afgelopen weekend in de evocatie over een Zandhovens­e held uit de Eerste Wereldoorl­og. “Ik ben content”, zegt Willy een dag later. “Iemand wou zelfs op de foto met mij.”

’t Pastoorke

Dat laatste vindt Willy wel wat te veel eer. “Maar het is een teken dat de mensen positief waren over het stuk.”

’t Pastoorke vertelt het verhaal van de historisch­e figuur pastoor Cornelius Huybrechts, die door zijn geweten te volgen de Zandhovens­e kerk van de ondergang redde. Oud-strijder Willy Bontinck (90) speelde de rol van de pastoor tijdens de twee voorstelli­ngen als volleerd acteur in een volle Populier. Bij projectie van de foto, viel het zelfs op dat Willy Bontinck ook fysiek sterk op ‘’t Pastoorke’ lijkt.

De brieven die pastoor Huybrechts in de oorlog aan kardinaal Mercier schreef, verwerkte ’t Zandtheate­r met steun van de gemeente tot een toneelstuk. CalamArt zorgde voor de audio- en videoprese­ntatie. Smile Events uit Vorselaar deed het licht en geluid.

Er werd opzettelij­k geopteerd om niet met echte acteurs te werken. Zo speelde burgemeest­er Luc Van Hove zelf overtuigen­d de rol van burgemeest­er. Frank Vleeschouw­er was de Franstalig­e officier, begrafenis­ondernemer André Sprockeels de koster en Jos Thys speelde onderoffic­ier.

Toch was het moeilijk te geloven dat Willy Bontinck nog geen acteererva­ring had, als je hem

zag spelen. “En dat klopt”, zegt de oud-strijder een dag nadat hij mee de vredesboom in Zandhoven heeft geplant. “Ik

Pastoorke

’t speel al toneel van in 1946. Eerst op kerstfeest­jes en in de jeugdbeweg­ing, nadien bij de toneelkrin­g van Lokeren, waar ik vandaan kom.”

Na zijn pensioen verhuisde Willy van Lokeren naar Pulderbos. “Mijn kleinkinde­ren woonden in Schilde, en zo konden we beter op hen babysitten. Intussen is mijn vrouw overleden. Toen we hier in Zandhoven kwamen wonen, heb ik naar een toneelkrin­g gezocht. Uiteindeli­jk vond ik mijn gading bij ’t Zandtheate­r in Zandhoven. Het was wel al tien jaar geleden dat ik nog op een podium had gestaan. Ik ben heel dankbaar dat ik dit nog heb mogen doen op mijn leeftijd.”

Zondag was Willy Bontinck de enige nog aanwezige oud-strijder op de herdenking in Zandhoven.

“Op 13 december word ik 91 jaar. Ik moest dus nog 18 worden toen ik me in 1944 als oorlogsvri­jwilliger heb aangemeld. De Amerikanen konden nog mensen gebruiken. In januari 1945 ben ik met het Amerikaans leger na een opleiding van twee weken naar een vliegveld in Frankfurt gebracht, waar wij bewaking moesten doen. Ik wou mij inzetten voor de bevrijders, omdat ik tijdens de oorlogsjar­en als vrijwillig­er bij het Rode Kruis in Lokeren verschrikk­elijke dingen had gezien. Zo moest ik als 16-jarige meehelpen in het dodenhuisj­e, waar ik slachtoffe­rs van een bombardeme­nt mee moest ‘wedersamen­stellen’. Ik moest dan bijvoorbee­ld het juiste onderbeen bij de juiste romp leggen, zaken die je van je leven niet meer vergeet.”

De oud-strijder is dankbaar dat hij op zijn leeftijd nog mee hulde mocht brengen in een toneelstuk aan de vergeten helden uit de Eerste Wereldoorl­og.

Eigenlijk waren er alleen glansprest­aties te noteren bij

Zo zong het koor Eigen Toon uit volle borst en was Rit Vinck perfect gecast als verteller, terwijl Herman Verelst de betrouwbar­e nieuwsleze­r van dienst was.

’t Pastoorke.

 ?? FOTO KEVIN VERBOVEN ?? Oud-strijder Willy Bontinck (90) in actie als ’t pastoorke, twee keer voor een volle zaal.
FOTO KEVIN VERBOVEN Oud-strijder Willy Bontinck (90) in actie als ’t pastoorke, twee keer voor een volle zaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium