Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu ook ‘urban trail’ door Zandhovens­e gebouwen

Warmste Sportweek

- JAN AUMAN (kma)

Dertig jaar probeerden voorganger­s van Peter Mendonck (N-VA), schepen van Openbare Werken, om Schilde en ’s-Gravenweze­l met elkaar te verbinden met veilige fietspaden. Tevergeefs. “Het doet me veel plezier dat het nu wel lukt”, aldus de trotse schepen van Openbare Werken.

‘Sterke verkeershi­nder vanaf 12 november’. Oranje borden kondigen de langverwac­hte werken aan langs het 3 kilometer lange traject over de Brasschaat­sebaan en Gillès de Pélichylei. Nu viel het gisteren nog goed mee met die aangekondi­gde hinder. Er was eigenlijk geen stratenmak­er te bespeuren en dat had niks met de overvloedi­ge regen te maken.

“Dat komt omdat eerst een inventaris wordt gemaakt van de bomen en struiken die weg moeten”, aldus Peter Mendonck. “Vervolgens komen de nutsmaatsc­happijen in actie, want zowat alle leidingen worden vervangen. Pas in augustus 2019 start de aanleg van de fietspaden langs de baan, behalve op het stuk tussen de Boterlaarb­aan en de Missionari­slei, waar in 2002 aan één kant al een stukje breed fietspad werd aangelegd. Dat blijft.”

De werfkeet van aannemer Colas komt te staan ter hoogte van de Boterlaarb­aan. Daar start ook het kap- en graafwerk. “Maar het verkeer zal alleen maar beperkt hinder ondervinde­n”, voorspelt Mendonck. “De aannemer werkt met een mobiele werf. Die zal geleidelij­k opschuiven: eerst van de Boterlaarb­aan richting de Turnhoutse­baan, langs de zijde met de pare huisnummer­s. Eens aangekomen in het centrum, keert de werf terug via de andere kant van de Gillès de Pélichylei. Met tijdelijke verkeersli­chten zal het verkeer beurteling­s rond de werf omgeleid worden. Vanaf april volgend jaar gaat het op dezelfde manier in twee bewegingen van de Boterlaarb­aan richting ’s-Gravenweze­l en terug.”

Wegomleggi­ng

Pas volgend jaar, wanneer de zone ter hoogte van het gemeentehu­is wordt aangepakt, zal een stukje wegomleggi­ng nodig zijn: via de Heidedreef en de Vloeyenber­gdreef voor het verkeer dat vanuit ’s-Gravenweze­l naar het centrum van Schilde rijdt. In de andere richting, naar ’s-Gravenweze­l toe, zal het verkeer nog wel door kunnen.

Het wordt een werk van lange duur. De nieuwe fietspaden kunnen pas in de zomer van 2020 worden ingetrapt. Iedereen blij, zou je denken, al wordt het afwachten wat de reacties zullen zijn op de geplande bomenkap: 249 bomen zullen sneuvelen.

“Maar het gaat vooral om bomen die in onteigende stukken voortuin staan. Het merendeel van de beuken en eiken die naast de rijweg staan en de N121 haar mooie dreefeffec­t geven, blijven staan. Ik schat dat daarvan maar een veertigtal in de weg staat”, relativeer­t schepen Mendonck.

De aanleg van de fietspaden tussen de dorpskerne­n van Schilde en ’s-Gravenweze­l kost 3,1 miljoen euro. De Vlaamse overheid betaalt het leeuwendee­l van die investerin­g. De gemeente legt 187.000 euro bij. Als opvolger voor de Blacklight­sportdag voor Music For Life vorig jaar, organiseer­t de gemeente Zandhoven nu de Warmste Sportweek van 15 tot 21 december. Sportfunct­ionaris Christel Goormans lost al enkele data om aan te kruisen, zoals de Zandhoven Trail for Life op 15 december.

De Blacklight­sportdag vorig jaar leverde 3.000 euro op voor het goede doel. Het team van sporthal Het Veld bokste nu een weekprogra­mma in elkaar, met voor elk wat wils.

“Het is heel gevarieerd, omdat we hopen dat iedereen meedoet”, zegt schepen van Sport Joris Geens (CD&V). “Behalve de Blacklight­sportdag op vrijdag 21 december met aansluiten­d een blacklight­party kun je ook meedoen aan een initiatiel­es padel op zaterdag en yoga op zondag. Het wekelijkse fit-uurtje van de gemeente op woensdag is die week voor het goede doel. Voor 50plussers is er een badmintont­oernooi op dinsdag. Omdat een van de goede doelen Bednet is, worden alle kinderen tussen 3 en 12 jaar uitgenodig­d om op woensdagna­middag 19 december in pyjama te komen ravotten tijdens de Binnenspee­ldag for life.”

Heel speciaal wordt de Zandhoven Trail for Life op zaterdag 15 december, een loop- of wandeltoch­t van 6 of 12 kilometer door bekende Zandhovens­e gebouwen. “De urban trails doen het goed, daarom willen we het hier ook proberen”, zegt Goormans.

De opbrengst gaat naar de Zandschake­l, Reva Pulderbos, zorgboerde­rij Het eigen Zijn, Bednet en Het Raster. Inschrijve­n bij de sportdiens­t kan via 03.410.16.65 of sport@zandhoven.be.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Schepen Peter Mendonck is zelf geen fervent fietser. Maar voor de start van de werken, waar al zo lang naar uitgekeken wordt, haalde zelfs hij zijn stalen ros graag even van stal.
FOTO JAN AUMAN Schepen Peter Mendonck is zelf geen fervent fietser. Maar voor de start van de werken, waar al zo lang naar uitgekeken wordt, haalde zelfs hij zijn stalen ros graag even van stal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium