Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij leverden geen ministers af, wel gelukkige leerlingen”

Vijftig jaar middelbaar gemeenscha­psonderwij­s GO!TAK Campus Stabroek

- ERIK VANDEWALLE

Het gemeenscha­psonderwij­s in Stabroek viert feest omdat de middelbare afdelingen een halve eeuw bestaan.

Op 1 september 1968 opende de Rijksmidde­lbare School in Stabroek haar deuren. De voorbije decennia veranderde de naam verschille­nde keren, maar sinds 2014 heet de school officieel GO!TAK Campus Stabroek. Dat komt omdat de school opging in het Koninklijk Technisch Atheneum van Kapellen. Ere-directeur Pierre Bels en adjunct-directeur Sandra Nepper blikken terug.

“Het verhaal van het gemeenscha­psonderwij­s in de polder begint eigenlijk in 1961. Het was toen niet mogelijk om de vrije schoolkeuz­e van de ouders te waarborgen in Stabroek en omgeving om de eenvoudige reden dat er hier alleen maar katholiek onderwijs werd aangeboden. Daarom startte in 1961 het toenmalige rijksonder­wijs met een eigen basisschoo­l. Van de gebouwen in de Sint-Catharinas­traat was toen nog geen sprake, die werden pas eind jaren zestig gebouwd. De eerste klasjes waren ondergebra­cht in de Dorpsstraa­t op de plek waar nu al jarenlang Chinees restaurant Treasurepo­t is gehuis- vest”, begint Pierre Bels. “De leerlingen van die basisschoo­l moesten natuurlijk na het beëindigen van hun opleiding ook kunnen kiezen om les te volgen aan een rijksmidde­nschool. Ook dat was toen nog niet mogelijk in Stabroek en dus was de logische volgende stap dat vanaf schooljaar 1968 een middelbare rijksschoo­l moest beginnen. Alleen zo was doorstromi­ng mogelijk en werd ook de vrije schoolkeuz­e een feit voor het secundair onderwijs”, vult adjunct-directeur Sandra Nepper aan.

Pierre Bels

Ere-directeur

Ondertusse­n passeerden hier duizenden leerlingen de revue. “We zijn nooit een mastodont van een school geweest en dat vind ik goed. Onze leraren kennen zo goed als alle leerlingen nog bij naam. Zowel toen als nu horen we ouders zeggen dat de gemoedelij­ke sfeer op school hun kinderen tot volle ontplooiin­g heeft gebracht. Nee, wij leverden geen ministers of staatssecr­etarissen af. Gelukkig is dat geen norm om de kwaliteit van een school te bepalen. Oud-leerlingen tegenkomen en horen dat ze gelukkig zijn en terugblikk­en op toffe schooljare­n is voor ons waardevoll­er dan ‘titels’ afleveren”, aldus Pierre Bels.

Vragen naar hoogtepunt­en levert handenvol voorbeelde­n op. Toch is er blijkbaar eentje dat er uitspringt. “We slaagden er vijftien jaar geleden in om gedurende een week ons leerlingen­aantal te verdubbele­n. Leerlingen en hun begeleider­s uit de toen nog twaalf lidstaten van de Europese Unie streken neer bij ons. Dat kwam omdat het jaar voordien onze leraar Frans met zijn leerlingen naar Limoges was getrokken om deel te nemen aan een groot project. Terug thuis stelde hij voor om een gelijkaard­ig iets op school te organisere­n. Met succes.”

“We zijn nooit een mastodont van een school geweest en dat vind ik goed.”

Om het jubileum te vieren is er een praatcafé op vrijdag 23 november, oud-leerlingen en oud-leraren zijn welkom in de school vanaf 19.30u

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Pierre Bels en Sandra Nepper op de speelplaat­s van GO!TAK in Stabroek.
FOTO ERIK VANDEWALLE Pierre Bels en Sandra Nepper op de speelplaat­s van GO!TAK in Stabroek.
 ?? FOTO RR ?? Steno-dactylo in de jaren zeventig.
FOTO RR Steno-dactylo in de jaren zeventig.
 ?? FOTO EVDW ??
FOTO EVDW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium