Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb ervan genoten, van de eerste tot de laatste dag”

Ereburgeme­ester Walter Van der Plaetsen (Open Vld) kondigt afscheid aan

- JAN AUMAN

Walter Van der Plaetsen zal in januari de eed niet afleggen. Na dertig jaar zegt hij de gemeentera­ad vaarwel om plaats te maken voor jongere partijgeno­ten. “Wat een mooie tijd! En ik mag zeggen dat ik best wat verwezenli­jkt heb”, zegt de geëmotione­erde ereburgeme­ester, daarin bijgetrede­n door vriend en vijand.

Gemakkelij­k was de beslissing niet, maar uiteindeli­jk heeft zijn leeftijd de doorslag gegeven. “De jaren beginnen toch wat door te wegen”, bekent Walter Van der Plaetsen (78). “Ik wil al eens wat sneller naar huis na een vergaderin­g, terwijl je toch altijd tussen de mensen moet willen zijn om de vinger aan de pols te houden. Maar ik geloof rotsvast in mijn opvolgers en dan vooral in Kelly Joris. Samen met Ludo Neyens zal zij Open Vld uitstekend vertegenwo­ordigen in het nieuwe schepencol­lege met N-VA. Kelly is een heel bekwame dame. Ik zie in haar een toekomstig­e lijsttrekk­er”, maakt de ereburgeme­ester meteen ander nieuws bekend.

In de plaats van Van der Plaetsen zal eerste opvolger Lode Stevens straks de liberale fractie in de gemeentera­ad versterken.

De in Sint-Martens-Leerne opge- groeide zaakvoerde­r van een zuivelbedr­ijf maakte dertig jaar geleden zijn debuut in de raad. Aanvankeli­jk voerde de liberale pionier in Wommelgem oppositie, maar in 1995 veroverde hij de burgemeest­erssjerp. Die zou hij achttien jaar lang niet meer lossen. 2000 was zijn electorale hoogtepunt met 1.599 voorkeurst­emmen.

Mijlpalen

“De aanleg van kmo-zones, de aankoop van de oude kolonelswo­ning Lindenberg die een uitstekend­e horecazaak werd en die ons toeliet plaats te maken voor de bibliothee­k, de brandweerk­azerne en de aankoop van 12 hectaren grond achter Fort 2 voor de spotprijs van 1,5 euro per vierkante meter. Het zijn maar enkele mijlpalen”, vertelt Walter Van der Plaetsen. “Het asielcentr­um zorgde aan het begin van deze eeuw voor flink wat beroering, maar ik heb dat protest in de kiem kunnen smoren door toenmalig minister Johan Vande Lanotte (sp.a) ervan te overtuigen dat onze sociale verkavelin­g Schawijk een veel beter idee was door die locatie.”

Walter Van der Plaetsen hechtte als burgemeest­er veel belang aan een goede relatie met het gemeentepe­rsoneel. “Ik ging ze allemaal elke dag een hand geven. We hebben samen mooie tijden beleefd”, denkt hij al weemoedig terug.

Spijt heeft hij van de foorkramer­s die hij niet kon overtuigen om te verhuizen naar het oude containerp­ark achter de Plumafabri­ek. “Daardoor bezetten ze nu nog altijd de plaats die bijvoorbee­ld het woonzorgce­ntrum Ten Dorpe veel beter had kunnen gebruiken.”

De zwartste bladzijde was zonder meer die waarop de dood beschreven

Leen Schelleken­s

Duurzaamhe­idsambtena­ar wordt van zijn schepen en partijgeno­te Inge Bens. Zij verloor zes jaar geleden het leven tijdens een tragisch busongeval in Jordanië. “Die reis had ik haar aangeraden, verdorie toch”, heeft de ereburgeme­ester het nog altijd moeilijk met dit verlies.

Bij zijn partijgeno­ten heerst vooral respect en bewonderin­g voor wat Walter Van der Plaetsen allemaal heeft gedaan voor Wommelgem. “Walter heeft ontelbare initiatiev­en genomen en het bescheiden dorp Wommelgem op de kaart gezet. Hij heeft er dertig jaar lang voor gekozen om dicht bij de Wommelgemn­aren te staan. We wensen Walter en zijn echtgenote Francine nog fijne jaren toe en hopen hen nog vaak te begroeten bij Open Vld”, aldus Ludo Neyens, die nu wel een probleem minder heeft om het bestuursak­koord met N-VA uit te werken. “Ze kunnen gerust zijn. Ik zal hen elke maand een nota bezorgen met mijn bevindinge­n en ideeën”, reageert de ereburgeme­ester gevat. “Dat ze maar opletten met te veel geld uit te tegen. Ik had dat bedrijfsge­bouw van de Vlaamse Ingenieurs­kamer op de Herentalse­baan bijvoorbee­ld nooit gekocht.”

“De larven hebben de ondergrond­se delen van veel graszoden opgegeten.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Walter Van der Plaetsen (links) met echtgenote Francine Mampaey tijdens zijn huldiging als ereburgeme­ester begin dit jaar, in het bijzijn ook van zijn opvolger Frank Gys (N-VA).
FOTO JAN AUMAN Walter Van der Plaetsen (links) met echtgenote Francine Mampaey tijdens zijn huldiging als ereburgeme­ester begin dit jaar, in het bijzijn ook van zijn opvolger Frank Gys (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium