Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al tien inbraakpog­ingen bij scouts

Jeugdbeweg­ing vermoedt dat hangjonger­en lokalen bij Fort 5 viseren

- BRITT PEETERS

De scoutsgroe­p 85e Elsdonk in Edegem kampt met een inbrakenpl­aag in hun lokalen. Geen nieuw fenomeen, maar een dat al jaren speelt. De voorbije maanden waren er tien inbraakpog­ingen. De dieven, vermoedeli­jk hangjonger­en, kunnen nooit een grote buit maken en stelen hoogstens wat alcohol of een beetje cash.

“Afgelopen zomer en in de herfstvaka­ntie hebben dieven tien keer geprobeerd om in onze lokaal in te breken. Vier keer zijn ze daar ook in geslaagd”, vertelt Max Laukens, een van de hoofdleide­rs van de Edegemse scouts. “En eigenlijk zitten we al jaren met dat probleem.”

De scouts laten in hun lokalen nooit waardevoll­e spullen achter, dus meer dan wat bier, frisdrank of cash geld kunnen de dieven niet vinden. “En toch blijven ze proberen”, klinkt het. “Ook de andere vereniging­en op het terrein, zoals KSA Molenveld, Akabe, de theaterclu­b en het jeugdhuis, krijgen geregeld dieven op bezoek.”

Dat de lokalen bij Fort 5 liggen, heeft ongetwijfe­ld iets te maken met de inbraken. “Want ’s avonds en ’s nachts loopt er hier niemand rond, en er zijn weinig buurtbewon­ers. Bovendien zijn de leden van de jeugdbeweg­ingen hier alleen op zondag, in de week is hier vrijwel niemand.”

De scouts konden nog nooit iemand betrappen, maar ze vermoeden dat het hangjonger­en

Max Laukens

Hoofdleide­r scouts zijn die telkens opnieuw proberen in te breken. “De dieven kruipen om binnen te geraken tussen elke spleet die ze kunnen vinden, zoals de verluchtin­gsgaten van de mazoutkete­l of tussen houten paletten. Dat kunnen geen volwassene­n zijn, denken we.”

De scouts en de andere vereniging­en zijn de inbraken beu. “Het is al jaren een agendapunt in de jeugdraad en het stond dit jaar ook hoog in de jaarlijkse brief van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Veiligheid moet gegarandee­rd worden. Bovendien zijn we het moe dat we telkens herstellin­gen moeten uitvoeren. Sloten moeten steeds vervangen worden, vrijwillig­ers moeten opgetromme­ld worden om vernielde deuren te maken, en we altijd weer een proces-verbaal laten opmaken. We begroten zelfs die kosten al voor het scoutsjaar begint, in de vorm van ‘veiligheid­swerken’.”

De raad van bestuur van de scoutsgroe­p bekijkt of het mogelijk is om veiligheid­scamera’s te plaatsen. “Momenteel is er nog niets concreet. Maar we zijn het er allemaal over eens dat er dringend iets moet veranderen. We blijven een jeugdbeweg­ing en willen dus niet constant bezig zijn met inbraken op te lossen.”

Bij de politiezon­e Hekla (Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar) houdt men rekening met de kwetsbaarh­eid van de jeugdlokal­en. “Niet alleen in Edegem trouwens”, zegt commissari­s Bob Verschuere­n. “Jeugdlokal­en zitten mee in de bijzondere schema’s voor onze patrouille­s.”

Omdat het onmogelijk is om constant politie in de nabije buurt te hebben, raadt de politie ook aan om zo weinig mogelijk waardevoll­e spullen in de jeugdlokal­en achter te laten.

‘‘We moeten steeds maar weer sloten vervangen en vernielde deuren maken.’’

 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ?? Lauren, Simon en Jan van scoutsgroe­p 85e Elsdonk bij de opengebrok­en deur.
FOTO DIRK VAN DE VELDE Lauren, Simon en Jan van scoutsgroe­p 85e Elsdonk bij de opengebrok­en deur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium