Gazet van Antwerpen Stad en Rand

3D boos op kartelpart­ner CD&V: “We krijgen geen schepenzet­el”

- (jw)

Het verkiezing­sresultaat van André Gielis (3D) in oktober was een flinke tegenvalle­r. Toch belandde de partij met kartelpart­ner CD&V in de meerderhei­d. Maar een schepenzet­el zit er voor Gielis blijkbaar niet in.

Via een persnota raakte de schepenen taakverdel­ing voor zes verkozenen van de meerderhei­dspartijen CD&V-3D en N-VA bekend. Naast drie N-VA’ers vermelde het document ook drie namen van CD&V. In dit lijstje is geen spoor te vinden van 3D, voorheen Volksbelan­gen.

Toch was blijkbaar vooraf tussen beide kartelpart­ners afgesproke­n dat zij bij verkiezing de eerste drie jaar een schepenzet­el zouden krijgen. In een eerste reactie liet André Gielis weten dat ze zich als kleinere fractie tekortgeda­an voelen.

Het resultaat van Gielis, derde op de lijst met ruim tweehonder­d stemmen, was niet echt goed. Omdat Geert en Stijn Van der Auwera als vader en zoon verkozen waren, maakt laatstgeno­emde plaats voor de eerste opvolger. Daardoor komt André Gielis als eerste opvolger als verkozene in de raad. Het bericht dat niet hij maar Raf De Schepper (516 voorkeurst­emmen) schepen zou worden, zint hem niet.

“Het resultaat viel inderdaad tegen, maar er is wel dat onderteken­de contract”, zegt Gielis. “Hun argument dat ik niet rechtstree­ks verkozen was, houdt geen steek want daarover is in die onderteken­de overeenkom­st geen sprake. We hebben het ook aan een raadsman voorgelegd, die ons gelijk geeft.”

Het ongenoegen bij 3D zit ondertusse­n hoog. De woede bij voorzitter Werner Marckx is zo groot dat hij zijn ontslag gaf. “We hadden moeten luisteren naar onze stichter en bezieler Aster Devrieze, die geen voorstande­r van dit kartel was. In ieder geval wil ik met niemand van CD&V nog rond de tafel zitten.”

CD&V-voorzitter Marc Hellemans is karig in zijn reactie. “Voor zover ik weet, is er geen vuiltje aan de lucht en bestaat ons kartel nog steeds. Het verwondert me ook dat ze niet meer met ons zouden willen praten. Begin deze maand hebben we samen nog een pint gedronken.”

Gevraagd naar de inhoud van het contract zegt hij daarover geen uitspraak te willen doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium