Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overheid pompt bijna 800.000 euro in beschermin­g van weidevogel­s De wulp: beschermd in Vlaanderen, afgeschote­n in Frankrijk

- WERNER ROMMERS (sgg)

Vlaanderen heeft dit jaar 794.654,28 euro gespendeer­d om weidevogel­s te beschermen. Een dure grap voor onze overheid, want net over de Franse grens staan de jagers klaar om ze af te schieten.

“Het is onbegrijpe­lijk. We doen er in België alles aan om weidevogel­s als de wulp te beschermen. Maar vliegen die vogels één meter de grens met Frankrijk over, dan staan daar jagers te wachten om hen af te schieten. Ze zetten lokvogels in om de dieren binnen schotsafst­and te krijgen”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt.

De jacht is een oude traditie aan de Noord-Franse kust, de regels zijn er soepel. En laat dat nu net een populair gebied zijn voor bedreigde vogels als de wulp. “We hebben in Vlaanderen grote inspanning­en gedaan om die dieren te redden. Die dreigen nu voor niets te zijn. Om te voorkomen dat de populaties nog verder afnemen, is het immers van groot belang dat ze niet meer worden bejaagd op hun vliegroute­s.”

Ook voor de grutto dreigt namelijk een probleem. De jacht op de grutto is al tien jaar verboden, maar dat verbod zou over een jaar kunnen wegvallen, zegt Natuurpunt. En dus is het simpel. “Het gaat dermate slecht met de grutto’s en de wulpen dat er van jacht helemaal geen sprake meer zou mogen zijn. Minimaal moet de jacht weer met vijf jaar worden opgeschort.”

De Vlaamse overheid heeft dit jaar 794.654,28 euro aan landbouwer­s uitbetaald voor de beschermin­g van de weidevogel­s. Zij krijgen een vergoeding om het maaien van hun akkers uit te stellen of er minder dieren op te zetten. “Door die vergoeding geven landbouwer­s de natuur, het landschap en de biodiversi­teit een duwtje in de rug”, zegt Leen Van den Bergh, woordvoers­ter van de Vlaamse Landmaatsc­happij. “In 2018 werden voor 1.109 hectare grond zo’n overeenkom­sten afgesloten. Die maatregele­n dienen niet alleen de wulp en de grutto, maar helpen ook

andere weidevogel­s vooruit.” Maar die maatregele­n worden in Frankrijk dus uit de lucht geschoten.

Jan Rodts van Vogelbesch­erming Vlaanderen bevestigt de situatie en wil een oplossing. De organisati­e wil daarom het probleem aankaarten bij Vlaams Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium