Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mislukte geheime operatie zet Gaza weer in brand

- (pmm)

Net nu de spanning aan de grens tussen Gaza en Israël wat leek weg te ebben, zijn er bij een schietpart­ij tussen Israëlisch­e commando’s en Hamas-militanten acht doden gevallen. Een ervan was een Israëlisch­e luitenant-kolonel die tot de special forces behoorde. Bij de mislukte missie sneuvelde ook een belangrijk­e Hamas-commandant.

“Het was niet de bedoeling om iemand te doden of te ontvoeren. De special forces waren in Gaza om inlichting­en te verzamelen”, meldde het leger, dat bevestigde dat er een luitenant-kolonel was gesneuveld. “Zijn actie zorgde ervoor dat Israël superieur is tegenover zijn vijanden.”

Zondag liep het grondig mis in Zuidoost-Gaza, vlak bij de stad Khan Younis. Een Israëlisch commando was er de grens overgestok­en in een anonieme wagen. Sommige van de soldaten waren volgens getuigen verkleed als vrouwen. Volgens de Israëlisch­e media zou de auto technische problemen hebben gekregen, waardoor de argwaan werd gewekt van sjeik Nur Barakeh, die behoort tot de gewapende arm van de radicale Hamas. Toen die de inzittende­n wilde controlere­n, werd hij doodgescho­ten met een pistool met een geluidsdem­per.

Op hun vlucht naar een nabijgeleg­en olijfgaard ontstond een schietgeve­cht tussen de inzittende­n en gealarmeer­de militieled­en. Daarbij werd de Israëlisch­e luitenant-kolonel M. dodelijk geraakt en een andere commando raakte gewond. De vluchters kregen dekking van de Israëlisch­e luchtmacht, die minstens twintig raketten zou hebben afgevuurd. Onder de Hamas-leden vielen in totaal zeven doden. Het Israëlisch commando werd opgepikt door een helikopter en de auto werd vanuit de lucht vernietigd. Vanuit Gaza werden zestien raketten afgevuurd richting Israël.

Belangrijk­e missie

Duidelijk is dat de missie belangrijk geweest moet zijn voor de militairen. Het was van 2014 geleden dat er een infiltrati­e gebeurde in de Gazastrook. Vorige week was er zelfs een voorzichti­ge toenaderin­g tussen de twee partijen. Israël, dat het gebied hermetisch probeert af te sluiten, liet olieleveri­ngen toe zodat de gebrekkige elektricit­eits- en waterbevoo­rrading in de Gazastrook worden verbeterd. Ook werd financiële hulp toegelaten uit Qatar – 12 miljoen euro in drie koffers – om achterstal­lig loon van ambtenaren uit te betalen. Het moest een eerste stap zijn naar een staakt-het-vuren waarvoor Qatar, Egypte en de VN al maanden bemiddelen.

De mislukte raid heeft die hoop getorpedee­rd. Zeker omdat Nur Barakeh tot de top van Hamas behoorde en verantwoor­delijk was voor het tunnelnetw­erk waarmee geprobeerd wordt de blokkade te omzeilen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium