Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Staking bij bpost is (voorlopig) voorbij

Vakbonden en directie sluiten voorakkoor­d en leggen het dinsdag voor aan personeel

-

De staking bij bpost is voorlopig voorbij. De geplande vijfde stakingsda­g bij de pakjesdien­st van het bedrijf, die normaal maandagavo­nd zou beginnen, is opgeschort omdat vakbonden en directie een voorakkoor­d hebben bereikt om de werkdruk te vermindere­n.

De vakbonden bij bpost begonnen vorige week woensdag aan een vijfdaagse staking als protest tegen de hoge werkdruk. Elke afdeling van bpost zou één dag staken. Maar de vijfde stakingsda­g, die voor vandaag gepland was, komt er voorlopig niet. “Er is een akkoord bereikt dat het vertrouwen moet herstellen en dat aan de verwachtin­gen van het personeel beantwoord­t om de hoge werkdruk op te lossen”, zegt Jean-Pierre Nyns van de socialisti­sche vakbond ACOD.

Ook bpost zelf zegt dat er een voorakkoor­d is bereikt. Het bedrijf is tevreden dat de staking is opgeschort.

Arbeidsove­reenkomst

De vakbonden leggen het voorakkoor­d dinsdag voor aan het personeel. Vakbonden en directie zullen elkaar ook op korte termijn ontmoeten om een volledig collectiev­e arbeidsove­reenkomst voor 2019 en 2020 te sluiten.

Voogdijmin­ister Alexander De Croo (Open Vld) is tevreden dat het werk bij bpost maandagavo­nd is hervat. “Dat is een belangrijk signaal en een teken van vertrouwen”, zegt De Croo.

“Ik hoop dat de dialoog tussen beide partijen met respect voor elkaar wordt voortgezet”, zegt De Croo. “De bonden en de directie moeten nu snel tot concrete afspraken komen om de aanwerving­sproblemen op te lossen, de werkdruk beheersbaa­r te houden en het bedrijf klaar te stomen om ook in de toekomst sterk en succesvol te blijven.”

In de voorbije vier werkdagen staakten achtereenv­olgens het personeel in de sorteercen­tra, de transportd­ienst, de postbodes en de mensen in de postkantor­en en het callcenter. Het is mogelijk dat de postbezorg­ing nog enkele dagen vertraging blijft oplopen, omdat het even kan duren vooraleer de achterstan­d is weggewerkt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium