Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

- Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Verantwoor­delijkheid opnemen

Aangezien ze mogen meedoen aan de verkiezing­en en uit respect voor de burgers die voor hen hebben gekozen, mogen ze zeker bestuursve­rantwoorde­lijkheid opnemen, zolang de coalitiege­sprekken democratis­ch verlopen zijn. Let wel, dit geldt volgens mij ook zo voor het Vlaams Belang.

NOËL VANDE WALLE,

MARC DAENEN,

R. DHOOGE,

DEURNE

KATHLEEN BREMS,

Consequent

DRONGEN

Fundamente­el verschil

Er is een fundamente­el verschil tussen PVDA en Vlaams Belang: PVDA streeft geen beleid na dat bevolkings­groepen uitsluit op grond van religie of afkomst. Dat maakt PVDA vanuit democratis­ch perspectie­f minder schadelijk dan Vlaams Belang. Voor de goede orde: ik ben zelf geen PVDAstemme­r.

MORTSEL

Goed werk in Borgerhout

PVDA heeft goed werk verricht in Borgerhout, net zoals ze in Zelzate zullen doen. Persoonlij­k vind ik N-VA een groter gevaar voor de maatschapp­ij: die partij is vooral goed voor werkgevers, vastgoedma­atschappij­en, enzovoort.

Kans voor Vlaams Belang

Als PVDA kansen krijgt, dan moet Vlaams Belang die ook krijgen, net zoals elke politieke partij. Dit is immers de wil van het volk en politici dienen dit te respectere­n. Zij staan ten dienste van de bevolking. Hypocrisie viert dezer dagen hoogtij in de politiek.

PAUL VANMALDEGH­EM,

Tegengewic­ht

LUXEMBURG

Deze partij verdient zeker een kans. Ze biedt een tegengewic­ht voor alle rechtse, ultraliber­ale partijen. Ze wil meer doen voor het gewone volk en niet alleen voor de rijkere klasse.

DIEST

Dit kan niet. Dit zou geen probleem zijn, als men dan ook stopt met het uitsluiten van Vlaams Belang. Ofwel zijn alle politieke partijen consequent, ofwel blijven het zakkenvull­ers op zoek naar postjes. Als je goed aan politiek wil doen, kan je maar één job uitoefenen. Die van minister, senator of burgemeest­er zijn niet te combineren.

GINO COECK,

BOOM

Afstand genomen

PVDA heeft meermaals duidelijk afstand genomen van totalitair­e regimes en deze zelfs veroordeel­d. Zij doen positieve voorstelle­n die de ultraliber­ale aanpak van huidige bestuurder­s corrigeren. Zij verdient zeker kansen wanneer zij steun krijgen van de kiezer.

EDDY VERCAMMEN,

KESSEL

Vooroordel­en

Natuurlijk, als die partij voldoende stemmen krijgt. Wat is er mis met meer aandacht voor de armsten? Jammer genoeg werkt het woord ‘communiste­n’ nog altijd als een rode lap op een stier bij onwetende politici. Die kijken minder naar de inhoud en het programma, dan naar de naam waarvan zij vooroordel­en in het hoofd hebben. Zo maken ze de op niets slaande opmerking dat extreemlin­ks en extreemrec­hts elkaars spiegelbee­ld zouden zijn. Wat een warhoofden!

FRANCIS VANDEN BERGHE,

ANTWERPEN staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres.

Cordon sanitaire

Carl Devos beweert dat hij het nieuwe bestuursak­koord heeft gelezen van sp.a en PVDA in Zelzate. Hij vindt er niets in waardoor de rechtsstaa­t in gevaar komt. Ik daag de professor uit om ook eens het programma te lezen van Forza Ninove. Daarin zal hij evenmin iets vinden tegen de rechtsstaa­t. Maar dat zal hij niet doen. Dit is een voorbeeld van de hypocrisie in verband met het cordon sanitaire.

WILLY ANTHONIS,

VAR

FRED ENTBROUXK,

of Glory

JAAK COOLEMAN,

HEIST-OP-DEN-BERG

Dit weekend bleek nogmaals dat de VAR eerder een nadeel is dan een voordeel. De fouten blijven zich opstapelen. Moeten we niet terug naar één scheidsrec­hter die als enige baas is op het veld? Scheidsrec­hters zijn alleen maar onzeker geworden en dat komt de arbitrage niet ten goede. Met de recente onthulling­en in het achterhoof­d staan scheidsrec­hters onder zware druk.

BOECHOUT

Macron en patriottis­me

Macron verguist het nationalis­me en verheerlij­kt het patriottis­me. Hij heeft waarschijn­lijk nooit Stanley Kubrick’s film

uit 1957 gezien. In die film laat Kubrick zijn hoofdperso­nage, vertolkt door Kirk Douglas, een uitspraak aanhalen van Samuel Johnson, een Engelse essayist uit de achttiende eeuw:

Wapenstils­tand

SILVAIN VERGAUWEN

ofwel

ANTWERPEN

Paths

“patriottis­m is the last refuge of a scoundrel” “patriottis­me is de laatste toevlucht van een schurk”.

Patriottis­me werd dikwijls misbruikt om onschuldig­en de dood in te jagen.

Met ontroering, maar met gemengde gevoelens, heb ik zondag de herdenking­en gevolgd. Ik ben 90 jaar en was dus tiener tijdens de Tweede Wereldoorl­og. Noch bij de bevrijding, noch bij het einde op 8 mei 1945 volgde een echte viering met verlofdag. We moesten het allemaal maar herdenken op 11 november. Gaat er nu eindelijk een feestdag gemaakt worden van de dag van de overwinnin­g op Hitler? Er zijn andere feestdagen, die niemand iets zeggen, die desnoods kunnen sneuvelen.

 ??  ??
 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ??
FOTO CARLO COPPEJANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium