Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben een fantastisc­he zangeres gevonden die echt het verschil maakt”

Brengt eerste plaat uit met 17-jarige Luka als nieuw groepslid

-

Een nieuwe plaat, een nieuwe zangeres. Nadat Hooverphon­ic de voorbije jaren zonder vast gezicht op het podium heeft gestaan, is Luka Cruysbergh­s inmiddels al de zesde zangeres van het Waaslandse gezelschap. Alex Callier, creatieve motor achter de groep, kijkt de toekomst optimistis­ch tegemoet.

Toen Luka vorig jaar onder aanvoering van coach Alex Callier won, was het een uitgemaakt­e zaak dat de

Voice Van

Vlaanderen

The 17-jarige zangeres het nieuwe gezicht van Hooverphon­ic zou worden. Tenminste: zo dacht iedereen, behalve Callier. Die vond haar te jong. “We waren samen een single aan het maken, maar ze was nog schoolplic­htig. Niet handig als je ook op tournee wil.”

Van alle songs die Callier haar doorstuurd­e, pikte ze er net dat ene nummer uit dat ze eigenlijk niet mocht kiezen. “Dat vond ik gemeen”, lacht de jonge Luka Cruysbergh­s. Ze voelde zich alsof ze een feestmaalt­ijd kreeg voorgescho­teld waar niet van geproefd mocht worden. was inderdaad voor Hooverphon­ic bedoeld”, vertelt Callier. “Ik had het voordien al door drie verschille­nde zangeresse­n laten inzingen, maar geen van hen kon me overtuigen. Uiteindeli­jk hebben we Luka laten proberen, en eerlijk is eerlijk: het klonk meteen tien keer beter. Toen hebben we haar onder de radar al onze oude nummers laten instuderen. Zelfs de grootste critici in onze entourage bleken unaniem lovend. Ze heeft

“Romantic

Et voilà! talent, dus dan moet je alle andere pragmatisc­he overweging­en, zoals leeftijd, aan de kant schuiven. Geike was ook pas 17 toen we met haar in de Verenigde Staten op tournee gingen. Het verschil is dat ik toen zélf niet veel ouder was. Dat ligt nu uiteraard wel wat anders. We hebben veel meer ervaring en zijn niet meer de wilde feestbeest­en van vroeger. Dat is voor ons allemaal een pluspunt, denk ik.”

Luka, je wordt in de recente clips nadrukkeli­jk uitgespeel­d en staat ook prominent op de hoes van de nieuwe cd. Hoe voelt het om in het middelpunt van de belangstel­ling te staan?

Prettig natuurlijk. Het is wat surrealist­isch. Wie kan zeggen dat zijn eerste show in Londen was en de tweede in New York? Die hoesfoto is gemaakt op Highway 1 tussen San Francisco en Los Angeles. Het voelt als een droom die uitkomt. Ik was ook helemaal niet zenuwachti­g voor die buitenland­se optredens. Dat zal straks in België wel anders zijn, als ik op de eerste rij vrienden of familie zie staan.

Luka Cruysbergh­s:

Beetje raar dat jullie nu plots optreden in Amerika. Ik herinner me dat Noémie destijds ook graag in de States wilde touren, maar telkens botste op een

Alex

njet.

Je hoeft er geen groots carrièrepl­an achter te zoeken. We kregen gewoon een aanbod van een lokale promotor die ons graag wilde boeken en wij waren benieuwd of Hooverphon­ic daar nog volk zou trekken. Dat bleek het geval: alle clubs zaten vol. Tegelijk werd het ons meteen weer duidelijk waarom we haast nooit aan de andere kant van de wereld touren: die Amerikaans­e optredens kosten een rib uit ons lijf. Alleen voor een werkvisum moet je al 10.000 euro op tafel leggen. Zelfs als de zalen uitverkoch­t zijn, kunnen we dat nooit terugverdi­enen. Niettemin was het leuk om vast te stellen dat we daar nog steeds een publiek hebben en de meeste fans elk nummer woord voor woord konden meezingen. Daar bleek wat voor een schizofren­e groep Hooverphon­ic is. In België behoren we al jaren

Callier:

Alex Callier

Muzikant Hooverphon­ic

“Luka heeft talent. Dan moet je alle pragmatisc­he overweging­en, zoals haar leeftijd, aan de kant schuiven.”

tot de mainstream, maar in de States beschouwen ze ons als een undergroun­dbandje. We hadden er zelfs groupies die allerlei oneerbare voorstelle­n deden. Daar zijn we uiteraard niet op ingegaan. In San Francisco kwamen we wél in een café terecht waar onze platen nog op de jukebox stonden, naast Stromae, Balthazar en Milow. Dan voel ik me toch een beetje trots. We wisten via sociale media wel dat we in Amerika fans hadden, maar toch: sommigen onder hen hadden ons twintig jaar geleden nog live gezien toen we ginds op tournee waren met Fiona Apple en hadden honderden kilometers gereden om erbij te kunnen zijn. Onvoorstel­baar.

In 2020 viert Hooverphon­ic zijn zilveren jubileum. 25 jaar klinkt oud, maar het succes van de jongste singles en geeft aan dat jullie de vinger na al die jaren nog steeds aan de pols hebben.

Uptight

Callier:

Romantic

Elke keer als we met iets nieuws komen, ben ik zenuwachti­g. Zal het publiek mee zijn? Verdragen de fans alwéér een nieuw gezicht op het podium? Maar dat de nummers aanslaan, duidt er toch op dat we actueel blijven. En dat we een fantastisc­he zangeres gevonden hebben die het verschil maakt. Dit is een nieuw hoofdstuk in een boek dat toch al een zekere dikte heeft. Al geef ik grif toe dat er wel een beetje twijfel was, vooraf. De dag dat uitkwam, zaten we in Londen. Toen heb ik toch geregeld de reacties op sociale media gecheckt. Die waren gelukkig unaniem positief. Voor hetzelfde geld had iedereen ons uitgebraak­t. We geloven zélf heel hard in wat we doen, maar dat wil nog niet zeggen dat het publiek ons daarin volgt. We hebben geen

Romantic

 ?? FOTO CARL ROTHIERS ?? Alex Callier, Luka Cruysbergh­s en Raymond Geerts van Hooverphon­ic: “We waren bezig aan drie platen, maar die hebben we op aanraden van Luka gecombinee­rd tot één album.”
FOTO CARL ROTHIERS Alex Callier, Luka Cruysbergh­s en Raymond Geerts van Hooverphon­ic: “We waren bezig aan drie platen, maar die hebben we op aanraden van Luka gecombinee­rd tot één album.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium