Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kluizenkra­ker Boerentore­n moet vijf jaar de cel in

Rechter maakt brandhout van tegenargum­enten van veelpleger Kristof D.R.

- JORIS VAN DER AA

De correction­ele rechtbank heeft Kristof D.R. (36) veroordeel­d tot vijf jaar gevangenis­straf voor de geruchtmak­ende kluizenkra­ak bij de KBC-bank in de Boerentore­n in Antwerpen, op 6 november 2013. D.R. brak die dag veertien kluizen open en maakte voor miljoenen euro aan cash, zeldzame munten, goud en waardepapi­eren buit.

Een maand geleden, tijdens de behandelin­g van het strafdossi­er van de mysterieuz­e kluizenkra­ak, probeerde hoofdverda­chte Kristof D.R. de rechtbank met veel show te overtuigen dat niet hij, maar iemand anders de kluizenzaa­l van de KBC-toren had leeggeroof­d. Zijn advocaten uitten scherpe kritiek op het onderzoek van de speurders, onder meer omdat de cruciale beelden van de bewakingsc­amera’s uit het dossier verdwenen waren.

Op die beelden was volgens politie en parket te zien hoe de beruchte meesterdie­f uit Schilde aankwam met zijn fiets, twintig minuten in het bankgebouw bleef en vervolgens met een goedgevuld­e rugzak weer met de fiets vertrok. Volgens Kristof D.R. stak zijn rugzak vol ordners uit zijn eigen kluis, maar dat was volgens het parket onmogelijk. D.R. dropte plots twee grote reiskoffer­s voor de neus van de rechtbankv­oorzitters en toverde twee nagebouwde kluizen tevoorschi­jn. Zo wilde hij aantonen dat er véél meer in zijn kluizen zat opgeborgen dan het openbaar ministerie beweerde.

Rechtstree­ks naar goudwinkel

De show van Kristof D.R. maakte niet veel indruk op de rechtbank. Volgens de rechter staat het na lezing van het dossier vast dat D.R. de man was die in november 2013 “op de koelbloedi­ge wijze” binnenwand­elde in de bank en de kluizen leegroofde. D.R. was op het moment van de feiten in de bank en na zijn bezoek aan de kluizenzaa­l trok hij onmiddelli­jk naar een opkoper van goud en munten in Willebroek, en bracht hij een bezoek aan een juwelier in Antwerpen. De waardepapi­eren die bij buitmaakte, probeerde hij te verzilvere­n via zijn medebeklaa­gden Jemmy P. en de naar Rusland gevluchte moordenaar Ludo Van Campenhout. Jemmy P. en Ludo Van Campenhout, niet te verwarren met de politicus, werden veroordeel­d tot één en twee jaar cel wegens heling.

De rechtbank sprak Kristof D.R. wel vrij als leidinggev­ende van een criminele organisati­e. Volgens de rechtbank is het niet bewezen dat de groep beklaagden een criminele organisati­e vormde, zoals het parket het zag. Niettemin meende de rechtbank dat voor Kristof D.R. enkel de “maximumstr­af” van vijf jaar gepast zou zijn. “De beklaagde toont geen enkel respect voor de eigendomsr­echten van anderen”, aldus de rechtbank. “Door deze feiten te plegen, heeft hij grote schade aangericht aan de slachtoffe­rs én de maatschapp­ij. De beklaagde pleegde de feiten bovendien op het moment dat hij onder toezicht stond van de strafuitvo­eringsrech­tbank. Hij zat in beperkte detentie, waarbij hij overdag de gevangenis mocht verlaten. Maar dat weerhield hem er niet van deze feiten te plegen. Bovendien was hij vanaf 7 november op penitentia­ir verlof.”

Negende veroordeli­ng

De rechtbank liet het zware gerechteli­jke verleden van Kristof D.R. zwaar doorwegen in haar beoordelin­g. Kristof D.R. is met dit dossier al aan zijn negende veroordeli­ng toe en is dan ook een bekende figuur in het criminele milieu van Antwerpen. Het openbaar ministerie portrettee­rde hem als een gladde psychopaat die stelend en oplichtend door het leven stapt. “Hij heeft nauwelijks legale inkomsten, maar hij leidt wel een luxueus leven”, zo sprak openbaar aanklager Van Tongerloo. De speurders namen bij D.R. een Jaguar, een Range Rover, een Harley Davidson en talloze andere luxegoeder­en in beslag. Bij de huiszoekin­g in Schilde vonden de speurders ook 25.000 cash geld. Al die goederen worden nu door de rechter verbeurdve­rklaard.

Sex Pistols

Kristof D.R. lijkt ook te houden van een kat- en muisspel met politie en gerecht. Bij de huiszoekin­g in de kluizenzaa­l vonden de speurders een bebloed T-shirt van Kristof D.R. met de spreuk ‘You

can’t arrest me, I’m a rockstar’,

een uitspraak die ooit door Sex Pistols-bassist Sid Vicious zou zijn gedaan.

In het milieu circuleren talloze verhalen over Kristof D.R. die zich met zijn charmante voorkomen binnen babbelt bij mensen, vriendscha­psbanden met hen aanknoopt, om uiteindeli­jk hun huizen leeg te roven. In één bekend geval kon ook worden bewezen dat Kristof D.R. achter diefstal zat. Begin dit jaar veroordeel­de de correction­ele rechtbank hem tot 40 maanden cel voor een inbraak bij de bekende strafpleit­er Jan De Man, de vorige raadsman van D.R.

Inbraak bij eigen advocaat

Kristof D.R. en enkele kompanen braken in 2013 in in de woning van advocaat De Man in Schoten en gingen aan de haal met een kluis, die later werd teruggevon­den in een greppel in Essen. In de kluis zaten de juwelen van de echtgenote van de strafpleit­er. De politie kon Kristof D.R. linken aan de inbraak, omdat hij bloedspore­n had achtergela­ten in de woning van zijn raadsman.

Tijdens dit proces werd Kristof D.R. verdedigd door mr. Kris Luyckx. Die kondigde gisteren aan beroep te zullen aantekenen tegen het vonnis in de zaak van de kluizenkra­ak.

 ?? FOTO RR FOTO RR ?? Kristof D.R. De kluizenzaa­l in de Antwerpse Boerentore­n. Kristof D.R.vertrok met een goedgevuld­e rugzak uit de zaal.
FOTO RR FOTO RR Kristof D.R. De kluizenzaa­l in de Antwerpse Boerentore­n. Kristof D.R.vertrok met een goedgevuld­e rugzak uit de zaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium