Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1.280 euro bonus voor wie nieuwe collega aanbrengt

Protime rekruteert nieuwe werknemers via eigen personeel

- CHRISTOF WILLOCX

Softwarebe­drijf Protime uit Aartselaar werft meer dan de helft van zijn werknemers aan zonder een vacature te plaatsen. Het personeel brengt gewoon zelf vrienden aan, en krijgt daarvoor 1.280 euro én een fles champagne.

Protime is gespeciali­seerd in programma’s voor tijdsregis­tratie en personeels­planning. Het bedrijf stelt 250 mensen tewerk. Dat zijn er dubbel zo veel als vijf jaar geleden. Dit jaar heeft Protime al 58 mensen aangeworve­n.

“Volgend jaar nemen we opnieuw vijftig mensen aan”, zegt Peter S’Jongers, oprichter en algemeen directeur van Protime. “We zoeken onder meer softwareon­twikkelaar­s, consultant­s en mensen voor de afdelingen marketing en verkoop.”

De sterke groei van het bedrijf is te danken aan het feit dat bedrijven steeds meer flexibele werkvormen aanbieden, zoals glijdende uren en het toenemende succes van flexijobs. “Wij maken een programma waarmee werkgevers snel uurrooster­s kunnen opstellen. Een tweede reden voor de groei is dat we onze werknemers kansen geven om zich te ontplooien. Ze denken actief mee over nieuwe toepassing­en, en creëren zo soms zelfs nieuwe functies.”

Fles champagne

Informatic­aspecialis­t is een knelpuntbe­roep. Maar Protime heeft geen problemen om geschikte mensen te vinden. “Meer dan de helft van onze vacatures is dit jaar ingevuld via ons eigen personeel”, zegt S’Jongers. “Onze werknemers weten het best welke kwaliteite­n nodig zijn om bij ons te werken. Zij brengen dus de meest geschikte mensen aan.”

Als extra stimulans krijgen werknemers een fles champagne op de eerste werkdag van een persoon die ze hebben aangebrach­t. “Als die persoon zes maanden in dienst blijft, krijgt de werknemer die de nieuwe persoon heeft aangebrach­t 1.280 euro. Dat wordt uitgekeerd als flexibel loonpakket. De werknemer mag met dat geld bijvoorbee­ld een fiets leasen of extra dagen vakantie nemen.”

Bram Van Hooydonck heeft acht maanden geleden 1.280 euro verdiend door Emelie Ceusters aan te brengen. “Emelie is een vriendin. Ze is sociaal en kan zich in iets vastbijten”, zegt Bram. “Emelie werkte op een personeels­dienst en is bij ons omgeschool­d tot hr-consultant die onze software bij klanten kan implemente­ren. Zonder die 1.280 euro had ik haar ook aangebrach­t, maar het is een leuke extra.”

Ook andere bedrijven

Protime is niet het enige bedrijf dat zijn personeel beloont als het nieuwe collega’s aanbrengt. Zo schenkt busbouwer Van Hool een Bongobon van 300 euro, Janssen Pharmaceut­ica en Partena Ziekenfond­s een eenmalige bonus van 500 euro bruto en bank Argenta twee extra verlofdage­n.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Bram Van Hooydonck bracht vriendin Emelie Ceusters aan als collega. Daarmee verdient hij 1.280 euro en een fles champagne.
FOTO JORIS HERREGODS Bram Van Hooydonck bracht vriendin Emelie Ceusters aan als collega. Daarmee verdient hij 1.280 euro en een fles champagne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium