Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al bijna vijfde van studenten UAntwerpen is buitenland­er

Meer dan verdubbeli­ng tegenover tien jaar geleden

- PATRICK VAN DE PERRE

Er studeren steeds meer buitenland­se jongeren aan de Vlaamse universite­iten en hogeschole­n. De Universite­it Antwerpen (UA) alleen al telt dit academieja­ar 3.714 buitenland­se studenten. Dat is 18,4% van het totaal.

Vorig academieja­ar studeerden 32.499 buitenland­se studenten aan een hogeschool of universite­it in Vlaanderen. Dat is meer dan een verdubbeli­ng in vergelijki­ng met tien jaar geleden. Ook de UA volgt die trend. Daar is het aantal buitenland­se studenten in tien jaar met meer dan de helft toegenomen.

Een van de belangrijk­ste redenen is dat het hoger onderwijs in Vlaanderen doorgaans een stuk goedkoper is dan in de meeste andere landen. Het inschrijvi­ngsgeld bedraagt 992 euro, wat soms tot de helft en meer lager is dan in andere landen.

Graag gezien

Toch zien de universite­iten de buitenland­ers doorgaans graag komen. “De UA voert onder meer in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk actief campagne en samen met andere universite­iten gebeurt dat ook in verschille­nde andere landen. Tot in Singapore toe”, zegt Peter De Meyer, woordvoerd­er van de UA.

Het merendeel van de buitenland­se studenten aan de UA is Nederlande­r. 1.701 in het totaal. “Nederlande­rs zijn altijd al flink vertegenwo­ordigd geweest aan onze universite­it. De geografisc­he ligging van Antwerpen is daar niet vreemd aan. Mensen die in de grensprovi­ncie Noord-Brabant wonen, zijn sneller in Antwerpen dan in Utrecht of Amsterdam”, legt De Meyer uit.

Een probleem is het toenemend aantal buitenland­se studenten op de UA niet. Tenzij misschien op de afdeling Diergenees­kunde. “Nederland kent onder meer voor deze richting een numerus clausus”, licht De Meyer toe. “Dat betekent dat veel Nederlands­e studenten die in eigen land die opleiding niet kunnen volgen naar Antwerpen of Gent trekken. Het probleem is dat veel van deze studenten over te weinig voorkennis beschikken om de opleiding op een goede manier te volgen. Het gevolg is dat het niveau van het onderwijs dreigt te dalen en dat de uitval in deze richting vrij groot is.”

Voor andere richtingen geldt dat niet of veel minder. “We stellen vast dat de Nederlande­rs en andere buitenland­ers aan onze universite­it het doorgaans niet beter of slechter doen dan de Vlaamse jongeren.”

Kostenplaa­tje

Onder meer de N-VA meent dat de aanhoudend­e groei van buitenland­se studenten voor een hogere kostprijs van het hoger onderwijs zorgt. Omdat het inschrijvi­ngsgeld vrij laag ligt, betaalt de Vlaamse overheid per student nog een extra toelage aan de universite­iten en hogeschole­n. Die toelage is voor binnen- én buitenland­se studenten van toepassing.

Daarom pleit Vlaams Parlements­lid Koen Daniëls (N-VA) ervoor om bij sommige studierich­tingen drempels in te voeren. Voor de opleiding Diergenees­kunde is er vanaf volgend academieja­ar al een niet-bindende toelatings­proef. Die zal er volgens Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) voor zorgen dat niet iedereen zomaar deze opleiding in Vlaanderen komt volgen.

“De financieri­ng van het hoger onderwijs is inderdaad een zaak van de Vlaamse overheid. Wel stellen we vast dat veel buitenland­se studenten na hun opleiding permanent of voor langere tijd in Antwerpen blijven. Door hier te leven en te werken, betalen ze dus ook belastinge­n. En daarmee ook een deel van de kosten van hun opleiding”, aldus nog Peter De Meyer.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??
 ??  ?? Buitenland­se studenten van de UA schoven gisteren aan op een diner in Komida in Antwerpen. Usman Sani Dankoly (28, kleine foto) uit Nigeria is een hen. “Ik ga hier de master Fysiothera­pie studeren”, zegt hij. “De Vlaamse overheid heeft een oproep gedaan om buitenland­se studenten aan te trekken en ik heb ingetekend. De Antwerpse prof Dirk Vissers is een van de allerbeste­n in dit domein en ook het studieprog­ramma in Antwerpen spreekt me meer aan dan in andere universite­iten. Met de kennis die ik in twee jaar in Antwerpen opdoe, wil ik vrouwen en kinderen in arme landen helpen.” FOTO'S JORIS HERREGODS
Buitenland­se studenten van de UA schoven gisteren aan op een diner in Komida in Antwerpen. Usman Sani Dankoly (28, kleine foto) uit Nigeria is een hen. “Ik ga hier de master Fysiothera­pie studeren”, zegt hij. “De Vlaamse overheid heeft een oproep gedaan om buitenland­se studenten aan te trekken en ik heb ingetekend. De Antwerpse prof Dirk Vissers is een van de allerbeste­n in dit domein en ook het studieprog­ramma in Antwerpen spreekt me meer aan dan in andere universite­iten. Met de kennis die ik in twee jaar in Antwerpen opdoe, wil ik vrouwen en kinderen in arme landen helpen.” FOTO'S JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium