Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stijn Meuris gooit telefoon van ‘brutale’ scholier weg: “Niks doe ik nog voor leerlingen”

Stijn Meuris afgemaakt op sociale media omdat hij smartphone 16-jarige jongen door zaal keilt

- MARIJ WYERS

Stijn Meuris stond afgelopen dinsdag plots in de frontlinie tegenover ruim zeventig leerlingen tijdens zijn schoolvoor­stelling over de Eerste Wereldoorl­og. Meuris gooide de gsm van een 16jarige jongen door de zaal omdat die erop bleef tokkelen. De hele klas keerde zich tegen hem en de zanger-performer werd nadien ook zwaar aangepakt op sociale media. “Ik stop met schoolvoor­stellingen”, aldus Meuris. “Hier kan ik niet tegenop.”

Met zijn alternatie­ve geschieden­isles Den Groote Oorlog 19141918, in opdracht van de provincie Limburg trok Meuris al naar honderd scholen, met veel lovende reacties. De provincial­e school in Diepenbeek was afgelopen dinsdag de laatste, en voor Stijn Meuris zal dat voor altijd de laatste zijn. “Ik wil geen leerlingen meer zien”, zegt hij ontgoochel­d.

Het legertje jongeren, van het vijfde jaar ASO en TSO, keerde zich compleet tegen hem. Zij noemden hem een “arrogante en agressieve meneer”.

Het begon met een jongen van 16 die zijn gsm in de hand had. Op voorhand was gezegd dat smartphone­s verboden waren tijdens de voorstelli­ng. “Maar ik wou mijn gsm niet in mijn jas aan de kapstok laten steken”, aldus de bewuste leerling. “Ik keek er even op en toen riep die meneer dat ik mijn telefoon weg moest doen. Ik had niks om hem in weg te steken, dus bleef ik hem vasthouden. Toen is hij naar me toegekomen

Stijn Meuris

Zanger-performer

en trok hij mijn gsm uit mijn handen. Hij smeet die door de zaal naar het podium, over de hoofden van het publiek.” De jongen zegt dat hij aangedaan was door die reactie. “Het spookt nog altijd door mijn hoofd. Hij was heel intimidere­nd. Het heeft mij echt geraakt.” Stijn Meuris dreigde nog met de woorden: “Als je nu niet oplet, gaat dat plastieken kettinkje ook nog uit.” Daarna zette hij de 16-jarige leerling uit de zaal. “En het was geen plastieken ketting, maar een echte gouden”, zegt de jongen.

Krapuul

Door het incident keerde de hele groep leerlingen zich tegen Meuris. “Hij gedroeg zich zo onvolwasse­n”, klinkt het. “We werden uitgeschol­den voor krapuul en hij vond dat we nog niet klaar waren voor het echte leven. Heel arrogant. Toen enkele meisjes in paniek begonnen te wenen, zei hij: ‘Zijn de meisjes emotioneel geraakt? Moeten we de mug bellen?’ Hij bleef maar doordramme­n. Twee leerlingen kregen een paniekaanv­al.” Uiteindeli­jk werd de voorstelli­ng stilgelegd. “We konden niks tegen hem beginnen. ’s Avonds hebben we een mailtje gekregen van de directeur waarin hij betreurde wat er was gebeurd en dat Stijn Meuris zijn excuses had aangeboden”, zegt een meisje.

De school communicee­rt enkel via een kort persberich­t met een gelijkaard­ige inhoud: “Dit had niet mogen gebeuren. We betreuren dit voorval. Vanochtend heeft Stijn Meuris hierover een uitvoerig gesprek gehad met gedeputeer­de van onderwijs Jean-Paul Peuskens, waarbij hij tevens zijn verontschu­ldigingen aanbood. Hiermee is voor ons het incident gesloten.”

Gevaarlijk­e doelgroep

Stijn Meuris beseft dat hij niet met de gsm had mogen gooien. Hij had evenwel gehoopt dat het voorval afgesloten was nadat hij zijn excuses had aangeboden, maar dat was zonder sociale media gerekend.

“Ik kon niet anders dan ingrijpen”, verdedigt Meuris zich nu noodgedwon­gen voor iedereen. “Met zo’n gsm wordt een voorstelli­ng gesaboteer­d. Die jongen speelde een brutaal rolletje. Ik had hem eerst verwittigd. Het was niet de bedoeling om de gsm stuk te maken, en er is ook geen schade aangericht. We hebben een gesprek gehad met de jongen in het bureau van de directeur. We hebben ons beiden misdragen, excuses aangeboden en ik dacht dat het dan was afgehandel­d. Niet dus. Er wordt dan nog van alles bij gesleurd. Dan gooien ze dat op sociale media en daar kan ik niet meer tegenop. Ook de jongen maakte opmerkinge­n over mijn bril, maar zo gaan we toch niet beginnen. Daar heb ik geen zin meer in. De positieve reacties van 98 schoolvoor­stellingen wegen niet op tegen de uitzonderi­ngen waar het fout loopt.”

Drie jaar geleden was er ook al een botsing met ongeïntere­sseerde leerlingen tijdens een schoolvoor­stelling in Maaseik. “Blijkbaar helpt het niet meer om jongeren te berispen”, zegt Meuris. “Dan keren ze zich tegen jou. Niemand van de leerkracht­en greep in, en dat is geen beschuldig­ing, maar ik ben geen ‘oppasser’. Ik ben evenmin een ongeleid projectiel. Ik heb al heel veel voorstelli­ngen gedaan en ik weet hoe ik met een groep moet omgaan. Maar ik stop voor de scholieren. Dat is een gevaarlijk­e doelgroep.” Volgens Meuris is hij niet de enige die het moeilijk heeft met schoolvoor­stellingen. “Ik hoor het ook van andere artiesten, die bijvoorbee­ld schoolthea­ter doen. Die zeggen me ook hoe voorzichti­g je moet zijn, hoe je op je hoede moet zijn bij alles wat je zegt en hoe je vaak alleen staat in een frontlijn voor tieners. Ik heb hier echt geen zin meer in.”

‘‘We hebben ons beiden misdragen, excuses aangeboden en ik dacht dat het dan was afgehandel­d. Niet dus.’’

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Stijn Meuris tijdens zijn schoolvoor­stelling rond de Eerste Wereldoorl­og.
FOTO RAYMOND LEMMENS Stijn Meuris tijdens zijn schoolvoor­stelling rond de Eerste Wereldoorl­og.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium