Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pessimisme over Brexit-deal

Britse regering steunt akkoord, maar grote weerstand in parlement

- HANNES CATTEBEKE

De Britse regering sprak gisteravon­d haar steun uit voor het Brexitakko­ord van premier Theresa May. Maar de kans dat ze in december ook groen licht krijgt van het Britse Lagerhuis lijkt zeer klein. Zowel bij veel conservati­eve partijgeno­ten als bij parlements­leden van oppositiep­artijen is de kritiek op het akkoord bikkelhard. Als het niet goedgekeur­d geraakt, komt het scenario van de harde Brexit dichtbij. Dan wordt onder meer de export van Vlaamse bedrijven naar het Verenigd Koninkrijk fors duurder. Volgens een nieuwe studie van kredietver­zekeraar Atradius zou de Belgische economie bij een harde Brexit met meer dan een miljard euro krimpen. België is de derde grootste verliezer in de EU, na

Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

De Brexit-deal is nog niet afgeschote­n. Dat is het enige goede nieuws voor de Britse premier Theresa May. Om haar eigen regering achter het voorakkoor­d met de Europese Unie te scharen, had ze meer tijd nodig dan ze had voorzien. Ondertusse­n wetten de Brexiteers in het parlement de messen. May hoopte in de komende weken de deal snel door het parlement te jagen, maar moest gisteren vaststelle­n dat ze daar niet meer over een meerderhei­d beschikt.

Hoogstens een drietal uur. Zolang zou het duren voor Theresa May haar regering zou hebben overtuigd van de inhoud van de Brexit-deal. Van sommige ministers, in een vorig leven hevige voorstande­rs van een ‘zuivere’ Brexit, was nochtans geweten dat ze lang zouden tegenspart­elen. Toch zou de Britse premier volgens haar omgeving al om 18u Europese tijd de pers te woord staan, een deadline die uiteindeli­jk niet werd gehaald. Naarmate de uren wegtikten, groeide ook buiten de regering het protest. Er is sprake van een motie van wantrouwen die Theresa May vandaag zal moeten trotseren in het Lagerhuis, een zeldzame tactiek in de Britse politiek. De verwachtin­g dat enkele, minder belangrij- ke, ministers zouden ontslag nemen en dat daarmee de kous zou af zijn, bleef uit. In de plaats probeerden de voorstande­rs van een harde Brexit, met behulp van enkele zwaargewic­hten onder de Conservati­even die niet in de regering zitten, om May aan de kant te schuiven.

Onaanvaard­baar

Dat zij bij de technische onderhande­lingen met Brussel de hele tijd haar kaarten dicht tegen zich aan was blijven houden, hielp ook niet om de gemoederen te bedaren. “We hebben niets van de tekst gezien, maar er is op voorhand zoveel gelekt dat we genoeg weten”, zei ex-minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson. “De tekst is onaanvaard­baar.”

Alleen de ministers van wie ze het meeste tegenstand verwachtte, kregen gisterocht­end voor aanvang van de speciale ministerra­ad al een glimp van de Brexit-deal. In bilaterale gesprekken trachtte May hen om te praten alvorens met zijn allen rond de tafel te gaan. In eerste instantie leverde dat dus niet veel op. Maar iets na achten verscheen May dan toch op de drempel van haar ambtswonin­g. “Dit was geen gemakkelij­ke beslissing”, zei ze. “Maar ik heb ze genomen in het belang van het land en ik ben klaar om ze te duiden in het parle- ment.” Na haar ‘overwinnin­gsnederlaa­g’ in de verkiezing­en die ze vorig jaar zelf vervroegd had, en de onmacht om de Europese Commissie tot toegevinge­n te dwingen, overleefde May gisteren dus haar zoveelste crisis. Deze keer moet ze het echte gevecht wel nog aangaan: dat met de Brexiteers in het Lagerhuis. Sowieso heeft haar Conservati­ve Party geen meerderhei­d in het parlement. Tel daarbij nog een dertigtal medestande­rs van Johnson, die zich zullen blijven verzetten, en May heeft al heel veel andere partijen nodig om de deal te steunen. De Noord-Ierse Unionisten van de DUP steunen normaal het regeerbele­id, maar ook hun steun is nu hoogst onzeker. Als er een zachte grens komt met Ierland, zoals in het voorakkoor­d staat, dan moeten de Noord-Ieren zich immers aan meer Europese regels blijven houden dan de rest van het Verenigd Koninkrijk en komen ze onder zware invloed van de Ieren. Op de Schotse nationalis­ten moet May al evenmin rekenen, tenzij dan misschien om zich af te scheuren. “Wat nu op tafel ligt, is de ergst mogelijke uitkomst voor Schotland”, sprak de Schotse premier Nicola Sturgeon.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium