Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brexit brengt alleen maar slechte zaken

-

Christof Willocx

Dredacteur economie brieven@gva.be

e Britse regering heeft zich woensdagav­ond achter het voorakkoor­d met de Europese Unie over de Brexit geschaard. Het gaat om een zachte Brexit waarbij het Verenigd Koninkrijk vanaf 2021 een douane-unie zou vormen met de Europese Unie. Dat betekent dat er vrij verkeer van goederen zou zijn, maar niet van diensten en personen. Als het Verenigd Koninkrijk effectief een douane-unie zal vormen met de EU, is dat behoorlijk goed nieuws voor de Vlaamse economie. Het zou betekenen dat de handel van goederen tussen Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk, dat onze vierde belangrijk­ste handelspar­tner is, niet duurder zal worden. Toch is er geen reden tot veel optimisme. Het is immers erg onwaarschi­jnlijk dat dit voorakkoor­d in december ook zal worden goedgekeur­d door het Britse Lagerhuis. Veel Britse parlements­leden van meerderhei­ds- en oppositiep­artijen vinden dat het Verenigd Koninkrijk in ruil voor de deal te veel macht uit handen moet geven. Het land moet bijvoorbee­ld nog twee jaar de regels van de EU volgen. En Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, zou wél nog volledig bij de Europese interne markt blijven, zodat er geen harde grens komt tussen Noord-Ierland en Ierland. Het ene deel van het Verenigd Koninkrijk blijft dan een beetje meer lid van de EU dan het andere.

We staan dus nog ver af van een definitief akkoord over de Brexit. Als het Britse Lagerhuis het akkoord verwerpt en er geen akkoord komt, is de kans nog altijd reëel dat er een harde Brexit komt of dat er simpelweg geen deal is, waardoor de importtari­even van de Wereldhand­elsorganis­atie van kracht worden. De export van Vlaamse bedrijven naar het Verenigd Koninkrijk wordt dan duurder, net als Britse goederen in Vlaanderen.

Volgens een studie van kredietver­zekeraar Atradius is België bij zo’n ‘harde brexit’ de derde grootste verliezer in de EU, na Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Onze bruto binnenland­s product zou zelfs met 0,3% dalen.

De onzekerhei­d blijft dus. Dat is niet goed voor Vlaanderen, maar nog veel minder voor de Britten. Voor het Verenigd Koninkrijk is de EU nog steeds de belangrijk­e handelspar­tner, die vijf keer belangrijk­er is dan de Verenigde Staten. De Britten blijven dus ook na een Brexit economisch erg verstrenge­ld met de EU, maar kunnen dan niet meer meeschrijv­en aan de Europese handelsreg­els die in het Europese Parlement worden afgesproke­n. De verliezers van de Brexit zijn makkelijk te vinden. Winnaars aanduiden wordt een zwaardere klus.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium