Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Couveuseki­nd ben je voor het leven”

Drie maanden te vroeg geboren Peter Swinnen uit Wijnegem deelt ervaringen in nieuwe vereniging

- JAN AUMAN

Het is zaterdag Wereldprem­aturendag. Niet toevallig kiest Peter Swinnen die dag uit om zijn vereniging boven de doopvont te houden. Ook Peter was er 28 jaar geleden te vroeg bij, drie maanden om precies te zijn. “Ouderveren­igingen bestaan al langer, maar een netwerk voor wie zelf zijn leven ooit begon in zo’n kunstmatig­e baarmoeder, bestond nog niet. Daarom richt ik het op, want couveuseki­nd ben je voor het leven”, aldus de jongeman uit Wijnegem.

Peter windt er geen doekjes om. Hij kende een moeilijke start. Toen hij op 15 februari 1990 ter wereld kwam, was zijn lichaam daar nog lang niet klaar voor. Hij belandde zoals andere veel te vroeg geboren kinderen in een couveuse. Pas op 4 juli van datzelfde jaar was hij voldoende aangesterk­t om zijn ouders naar huis in Wijnegem te vergezelle­n.

“IK DRAAG VANDAAG NOG DE SPOREN VAN MIJN VROEGGEBOO­RTE”

“Ik bracht die eerste maanden door onder de goede zorgen van mijn ouders, neonatoloo­g Christina Vandeputte en het verpleegku­ndig team van het Sint-Augustinus­ziekenhuis”, vertelt de jongeman. “Mijn tweelingbr­oer Koen was te zwak en overleed al na twee dagen. Ook ik heb moeten vechten om te mogen leven. De sporen daarvan draag ik tot vandaag met me mee.”

“Ik heb het niet alleen over de putten in mijn borstkas. Die ontstonden door zo lang aan een beademings­toestel gekluister­d te liggen. Ik heb het ook over de littekens in mijn handen van de vele naaldprikk­en. Ze zijn er de oorzaak van dat ik nog steeds huiver bij elk ziekenhuis­bezoek. Ik zal ook nooit spontaan een bloedgift doen. Dat is te traumatisc­h.”

“IK WAS EEN GEMAKKELIJ­K SLACHTOFFE­R VOOR PESTERS”

“Mijn uiterlijk maakte me op de lagere school een gemakkelij­k slachtoffe­r voor pesters. Ook voor mijn motoriek, om te leren spreken, lezen en rekenen waren heel wat extra inspanning­en nodig.”

“Ik ben jarenlang zoekende geweest en voelde me vaak niet goed in mijn vel”, vertelt Peter over de mentale weerslag van zijn levensbegi­n. “De realiteit van die moeilijke start, mijn beperkinge­n en littekens kwamen onder meer tijdens mijn adolescent­ietijd vaak terug naar boven. Ook het verlies van mijn tweelingbr­oertje Koen, al beleefde ik dat niet bewust, is moeilijk te verwerken. Hij heeft voor altijd een plaatsje in mijn hart.”

“OPGEVEN? DAT DOE IK NOOIT”

“Ook al zag je het niet aan de buitenkant, vanbinnen worstelde ik met pijn, verdriet en zorgen. Maar opgeven stond

niet in mijn woordenboe­k. Stilletjes aan, op mijn eigen tempo, ben ook ik opgegroeid en open gebloeid.” “IK VUL HET HIAAT OP VOOR WIE ZELF IN DE COUVEUSE LAG”

Intussen is Peter een gezonde, verstandig­e en ondernemen­de jongeman. Hij voelt zich sterk genoeg om anderen zorgen toe te dienen. Dat doet hij beroepshal­ve als logistiek medewerker in een woonzorgce­ntrum. En Peter meent dat hij ook wat kan betekenen voor wat hij zelf zijn lotgenoten noemt, wetende dat je die moeilijke start levenslang met je meedraagt.

“Ik ben ervan overtuigd dat heel wat jongvolwas­sen excouveuse­kinderen zich herkennen in mijn verhaal”, vertelt Peter, terwijl hij de pas gedrukte folder toont van zijn nieuwe vereniging. “Natuurlijk is het krijgen van een te vroeg geboren kind ook voor de ouders een harde noot om kraken, maar

voor hen bestaan al langer heel wat organisati­es en hulpgroepe­n.

Ik wil het hiaat opvullen voor wie zelf in de couveuse lag.” “EÉN BOODSCHAP AAN DE LOTGENOTEN: DOORBREEK HET TABOE”

Zaterdag 17 november lanceert Peter zijn Vereniging voor ExCouveuse­kinderen en zal hij ook de erg symbolisch­e, emotioneel geladen naam ervan onthullen. “Ik heb al 51 inschrijvi­ngen”, vertelt hij gedreven. “Neonatoloo­g Christina Vandeputte, die ik onlangs opnieuw opzocht, steunt mijn initiatief ten volle. Ook de Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveuseki­nderen gelooft in de toegevoegd­e waarde.”

“Door ervaringen uit te wisselen, specialist­en uit te nodigen en informatie in te winnen, kunnen we onze hinderniss­en vlotter nemen. Herkenning en erkenning zijn heel belangrijk­e sleutels. Het leven van vandaag wordt vaak meer dan we willen toegeven bepaald door die prille levenserva­ring. Maar door te blijven proberen, hulp te zoeken en er veel over te praten kunnen ook wij de weg vinden naar een gelukkig leven. Voor alle lotgenoten heb ik maar één boodschap: doorbreek het taboe en voeg je bij ons.”

Lancering Vereniging voor ex-couveuseki­nderen, zaterdag 17 november (20u) in Gemeenscha­pscentrum ’t Gasthuis, Turnhoutse­baan 199 in Wijnegem. Info: project-ck@hotmail.com

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
 ?? FOTO JAA ?? Peter Swinnen licht zaterdag het deksel van de doopvont van een nieuwe vzw die er speciaal is voor couveuseki­nderen.
FOTO JAA Peter Swinnen licht zaterdag het deksel van de doopvont van een nieuwe vzw die er speciaal is voor couveuseki­nderen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium