Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ik ben er niet geschikt voor”

“Laat me nooit meer met kinderen werken.

- JORIS VAN DER AA

Het openbaar ministerie heeft twee jaar celstraf met probatieui­tstel geëist tegen Chelsea F. (23), een verzorgste­r van de opgedoekte kindercrèc­hes van Kiddy Watch, die wordt vervolgd wegens de mishandeli­ng van veertien kleine kinderen.

De zaak rond de verzorgste­r van Kiddy Watch in Antwerpen en Schoten barstte los in mei 2017. Een koppel had bij hun zes maanden oude baby verdachte blauwe plekken opgemerkt. De ouders gingen verhaal halen bij de uitbater van de Kiddy Watch-crèches. Die bekeken de beelden van de bewakingsc­amera’s in de kinderdagv­erblijven en stelden tot hun afgrijzen vast dat verzorgste­r Chelsea F. bijzonder brutaal met de kinderen omging.

“Op de beelden was te zien hoe de beklaagde het zes maanden oude meisje hardhandig uit een stoel nam”, aldus openbaar aanklaagst­er Els Traets. “Het meisje werd driemaal hard met een lepel in het gezicht geslagen, omdat ze tijdens het eten huilde. Ze werd hardhandig uit de stoel gerukt en door elkaar geschud. Het mag een wonder zijn dat er bij het meisje geen symptomen van het ‘shaken baby syndroom’ zijn vastgestel­d.”

De beelden van de mishandeli­ng kwamen via de regionale televisiez­ender ATV in de openbaarhe­id. Chelsea F. werd gearrestee­rd en ging onmiddelli­jk tot bekentenis­sen over. Ze gaf ook toe dat ze andere kinderen agressief had behandeld. Op basis van de camerabeel­den van de crèches in Antwerpen en Schoten stelt het parket dat er minstens veertien slachtoffe­rtjes werden gemaakt. “Maar we zijn ervan overtuigd dat het er veel meer zijn.”

Het Antwerpse parket vervolgt verzorgste­r Chelsea F. wegens onterende behandelin­g van kwetsbare personen. “De feiten zijn zeer ernstig”, aldus het openbaar ministerie. “Maar ik denk dat noch de samenlevin­g, noch de slachtoffe­rs ermee zijn gebaat dat de beklaagde in de gevangenis wordt opgesloten. Het lijkt me belangrijk­er dat de vrouw nooit meer met kinderen kan werken en dat ze werkt aan haar agressiepr­oblematiek en haar persoonlij­ke problemen. Ik vraag daarom om twee jaar met probatie-uitstel op te leggen, zodat de justitie-assistent haar kan opvolgen.”

Tranen van woede en onmacht

Ook de ouderkoppe­ls kwamen tijdens het proces aan het woord. Er vloeiden veel tranen van woede, onbegrip en onmacht. Veel ouders vertelden soortgelij­ke verhalen, over hoe het gedrag van hun kleine kinderen veranderde. “Ons kindje is nog steeds heel angstig. Schrikacht­ig. Het kan nog steeds heel moeilijk om met veranderin­gen. Als ouders voel je je daar heel machteloos over. We voelen ons ook zeer schuldig. Schuldig, omdat we ons kind in die crèche hebben achtergela­ten. We begrijpen echt niet hoe je dat als verzorgste­r hebt kunnen doen.”

Een andere moeder richtte zich niet alleen tot de verzorgste­r, maar ook tot de uitbaters van de crèche, die niet vervolgd worden. “We moeten het ook niet alleen hebben over het gedrag van Chelsea, dat niet goed te praten valt. Maar ook zij heeft heel wat moeten doorstaan. En de manier waarop ze moest werken, en geen steun kreeg van haar werkgever, daar mogen we ook eens bij stilstaan.”

Ook het openbaar ministerie en de verdedigin­g waren kritisch voor de uitbaters van de crèche. Zo moest Chelsea F. vaak op meer kinderen passen dan wettelijk was toegestaan. Bovendien werd ze gedwongen om te komen werken, ook als ze zich slecht voelde of ziek was. “Ze werkte van 7u ’s morgens tot 19u ’s avonds”, zei haar advocaat Tim Smet. “Dat deed ze aan een vergoeding van 6,5 euro per uur. Als zelfstandi­ge. Van die 900 euro per maand moest ze nog zelf haar sociale lasten betalen. Dat was pure uitbating.”

De crèches van Kiddy Watch zijn inmiddels gesloten. De uitbaters stelden zich burgerlijk­e partij tegen Chelsea F. wegens reputaties­chade. “Een schande”, vond meester Tim Smet. “Je moet maar durven. Klagen over reputaties­chade die je zelf hebt veroorzaak­t! Wie heeft de beelden van de bewakingsc­amera’s aan ATV bezorgd? De crèche zelf. Ze hebben verdorie de zaak zelf in de publicitei­t gegooid. Ik vraag dat u de vordering tot schadeverg­oeding afwijst.”

Chelsea F. barstte in tranen uit toen ze haar excuses aanbood aan de ouders. “Ik had veel problemen in die tijd, maar ik had mijn frustratie­s niet mogen afreageren op de kinderen. Sterker, ik ben niet geschikt om met kinderen te werken. Ik zou nooit meer met kinderen mogen werken.”

 ?? FOTO RR ?? Op de schokkende beelden is te zien hoe Chelsea F. een kindje in een eetstoel mishandelt.
FOTO RR Op de schokkende beelden is te zien hoe Chelsea F. een kindje in een eetstoel mishandelt.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De crèches van Kiddy Watch zijn ondertusse­n gesloten.
FOTO WIM HENDRIX De crèches van Kiddy Watch zijn ondertusse­n gesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium