Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Francken en Michel clashen over migratiepa­ct

Kritiek van N-VA op VN-resolutie zet kwaad bloed binnen regering

- FARID EL MABROUK

N-VA-staatssecr­etaris Theo Francken heeft premier Charles Michel (MR) weer in een lastig parket gebracht. De eerste minister verklaarde in september in New York dat hij het migratiepa­ct van de Verenigde Naties voluit steunt, maar nu wil N-VA terugkrabb­elen. Niet alleen Michel is not amused.

Ook CD&V en vooral Open Vld zijn verbolgen. “N-VA wil gewoon meesurfen op rechtse golven”, klinkt de kritiek.

VN-resoluties: meestal passeren ze geruisloos. Maar dat is niet het geval met het pact dat alle landen oproept om samen te werken op het vlak van migratie. Vreemd nochtans, want de definitiev­e tekst ligt al vast sinds juli. Er kan geen jota meer aan worden gewijzigd. En toch roerden de Hongaarse en Oostenrijk­se leiders Viktor Orban en Sebastian Kurz zich. Sindsdien gevolgd door extreemrec­htse en centrumrec­htse partijen. En ook N-VA is niet meer zeker of de tekst wel een goed idee is.

“Er zijn echt wel redenen om aan te nemen dat het allemaal niet zo vrijblijve­nd is”, luidt het bij vicepremie­r Jan Jambon (N-VA). De Vlaams-nationalis­ten vrezen vooral dat rechters deze tekst aangrijpen om het beleid van Francken te dwarsbomen, dat landen zelf niet meer kunnen beslissen wat ze doen en dat illegalen opsluiten onmogelijk wordt. N-VA wil niet meer gezegd hebben dat de partij deze tekst gewoon niet gaat tekenen, maar een akkoord binnen de regering is er nog lang niet. Premier Michel

moest noodgedwon­gen beslissen om juristen te laten uitpluizen of de tekst nu een probleem vormt of niet.

Nooit één opmerking

Na de Soedan-crisis en de discussie over de pushbacks van vluchtelin­gen is dit alweer een dossier waarbij Francken tegenover de premier komt te staan. Want ook nu is Michel voor de buitenwere­ld en de vooral de oppositie de kop van Jut. In september verklaarde hij voor de VN nog dat het pact een goede zaak is. Dat België nu op zijn woorden terugkomt, is meer dan vervelend. “Zowel voor zijn internatio­naal netwerk als voor zijn Europese geloofwaar­digheid”, valt in de regering te horen.

Wat vooral kwaad bloed zet, is dat N-VA de voorbije twee jaar nooit één opmerking heeft gemaakt. Volgens verschille­nde regeringsp­artijen stuurde de partij soms haar kat naar vergaderin­gen, vond Francken het bij de VN zelfs niet de moeite om de aangeboden spreektijd over het dossier te benutten en heeft geen enkele N-VA-excellenti­e op de finale vergaderin­g over het pact een bezwaar gemaakt. “En nu Orban en co. zich plots roeren, volgt N-VA. Ze wil de angst voor migratie gewoon aanwakkere­n,” zegt een CD&V’er.

Volgens N-VA’s coalitiepa­rtners houdt de kritiek ook geen steek. “Dit gaat bovendien over de aanpak van mensenhand­el, de bevestigin­g van onze grenzen en de samenwerki­ng qua terugkeerb­eleid. Als we dit niet onderteken­en, hoe gaan we landen dan nog kunnen overtuigen om hun uitgewezen landgenote­n weer op te nemen?”

Ondertusse­n pleegt Michel op Europees vlak overleg over hoe het verder moet. Ook in Tsjechië, Nederland of Frankrijk loopt de discussie immers. Mogelijk komt er een gezamenlij­ke verklaring waarbij de EU zegt hoe het pact moet worden geïnterpre­teerd.

CD&V-bron

“Nu Orban en co. zich plots roeren, volgt N-VA. Die partij wil de angst voor migratie gewoon aanwakkere­n.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Premier Michel kon gisteren in de Kamer nog niet antwoorden op de vraag of ons land het VN-migratieak­koord mee zou onderteken­en.
FOTO PHOTO NEWS Premier Michel kon gisteren in de Kamer nog niet antwoorden op de vraag of ons land het VN-migratieak­koord mee zou onderteken­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium