Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doel 1 blijft langer dicht

Stroomvoor­ziening januari en februari wordt onzeker

- (pse)

De langere stilstand van Doel 1 en de stijgende onzekerhei­d over de herstart van Doel 2 maken de problemen met stroombevo­orrading voor januari en februari nog groter. Minister van Energie MarieChris­tine Marghem (MR) verwijt het Franse moederbedr­ijf van Electrabel te weinig te hebben geïnvestee­rd in de kerncentra­les.

Na een bijeenkoms­t van de taskforce die de stroombevo­orrading in de gaten moet houden, is minister Marghem ervan overtuigd dat er tot eind dit jaar voldoende elektricit­eit is, onder meer omdat Engie Electrabel meer alternatie­ven gevonden heeft om uitvallend­e centrales op te vangen. Maar Marghem voegde daar meteen aan toe dat de stroomvoor­ziening in januari problemati­scher is geworden. Engie Electrabel heeft immers laten weten dat Doel 1 langer buiten werking zal blijven. Tegelijk groeit de onzekerhei­d over de timing van de herstart van Doel 2. Marghem en Engie Electrabel rekenen nu op een snellere terugkeer van Tihange 3, die al enkele maanden stilligt om betonrot weg te werken.

Engie Electrabel heeft nu aan de Belgische toezichtho­uder Fanc voorgestel­d om een deel van deze herstellin­gswerken uit te stellen, wat toelaat om de herstart te vervroegen van maart naar januari.

Zware uithaal

Na de bijeenkoms­t haalde Marghem nog eens zwaar uit naar het Franse moederbedr­ijf van Engie Electrabel. Zij verwijt Engie de voorbije jaren te weinig te hebben geïnvestee­rd in de kerncentra­les en dat ons land de negatieve gevolgen draagt van het feit dat het beslissing­scentrum voor investerin­gen niet meer in België ligt.

Engie Electrabel leek alvast niet opgezet met de verwijten van Marghem. “We investeren jaarlijks 200 miljoen euro in de kerncentra­les. Voor de levensduur­verlenging van Tihange 1 hebben we daarenbove­n voor 600 miljoen euro investerin­gen gedaan, en om Doel 1 en 2 tien jaar langer open te houden nog eens 700 miljoen euro.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium